Par Ziemeļvalstu un Baltijas gada labāko jauno gleznotāju titulēts Jānis Šneiders

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Jānis Šneiders
Jānis Šneiders Foto: publicitātes

Šogad konkursā par Ziemeļvalstu un Baltijas labāko jauno mākslinieku (Nordic & Baltic Young Artist Award) atzīts soms Rags Elnigs, savukārt labākā jaunā gleznotāja titulu ieguva pārstāvis no Latvijas – Jānis Šneiders. Konkurss notika jau ceturto gadu pēc kārtas, un šogad tajā tika pieteikts rekordliels darbu skaits – vairāk nekā 300.

Jānis Šneiders par savu gleznu sēriju “Vieta” saņēma 1000 eiro prēmiju un gada jaunā gleznotāja titulu.

Jānis Šneiders
Jānis Šneiders Foto: facebook.com/NMV-Jaņa-Rozentāla-Mākslas-skola

Mākslinieks mācījies Tukuma Mākslas skolā, pabeidzis Jāņa Rozentāla mākslas vidusskolu un šobrīd studē Latvijas Mākslas akadēmijā. Viņš, izmantojot vienkāršus izteiksmes līdzekļus, piemēram, režģi, perspektīvu, gaismu un ēnas, rada gleznieciski sarežģītus un telpiskus darbus. Māksliniekam bijušas jau divas personālizstādes Rīgā un Zviedrijas pilsētā Linšēpingā.

Par uzvaru konkursā viņš saka: “Uzvara konkursā bija pārsteigums, jo no pieteikšanās brīža līdz rezultātu paziņošanai bija pagājis ilgs laiks. Savus darbus salīdzinu ar vizuāliem dzejoļiem, epifānijām vai biezā grāmatā pasvītrotiem teikumiem, kas sevī nes visas grāmatas kodolu – atslēgu, ar kuru pietiek, lai grāmata galvā uzrakstītos pati, katram citādāka, personiskāka. Par uzvaru konkursā priecājos, kaut gan tituli man neko daudz nenozīmē, “jaunais gleznotājs” esmu bijis jau kādu laiku – svarīgāki ir darbi. Par to, vai šis konkurss būs bijis atspēriena punkts manā karjerā, varēšu spriest tikai vēlāk, pašlaik varu teikt vien to, ka tas ir bijis finansiāls atspēriens.”

Ziemeļvalstu un Baltijas Jaunā mākslinieka balvu pasniedz jau ceturto gadu. Par dažādām konkursa balvām šogad cīnījās 74 jaunie mākslinieki – no Latvijas, Igaunijas, Lietuvas un Somijas. Darbus vērtēja starptautiska žūrija.

Jānis Šneiders, "Garoza"., a/e., 140 x 160., 2018. gads
Jānis Šneiders, "Garoza"., a/e., 140 x 160., 2018. gads Foto: publicitātes

Galveno Grand Prix balvu šogad saņēma somu mākslinieks Rags Elnigs par multimediālu mākslas darbu sēriju ""Nosaukums" jo kāds jau izmantoja ”Bez nosaukuma”". Uzvarētājam tika piešķirta naudas prēmija 2000 eiro apmērā, kā arī iespēja izstādīties Tallinas mākslas nedēļā 2020 un Viļņas mākslas gadatirgū.

2019. gada jaunos māksliniekus vērtēja starptautiska žūrija, kuras rindās ir Anne Klontza (ASV/ Konstfack Zviedrija), Anna-Kaisa Rastenbergere (Uniarts Helsinki), Anttonen Anni (Uniarts Helsinki), Pire Sova (Igaunijas Mākslas akadēmija), Andra Orns (laikmetīgās mākslas platforma NOAR.eu), Andris Vītoliņš (Latvijas Mākslas akadēmija), Milda Dainovskaite (Viļņas Mākslas akadēmija) Aušra Trakšelaite (Viļņas Mākslas akadēmija).

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu