Salaspilī skatāma Augusta puča pagrīdes radio studijai veltīta izstāde-instlācija

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: kadrs no filmas

Līdz sestdienai Salaspils kultūras nama "Rīgava" telpās skatāma izstāde-instalācija "Pagrīdes radio studijai 30", kas veltīta 1991. gada Augusta puča pagrīdes radio studijai, informēja Daugavas muzejā.

Muzeja speciālisti atgādināja, ka 1991. gada 19.-21. augustā Padomju Savienībā notika neveiksmīgs valsts apvērsuma mēģinājums jeb Augusta pučs. Tā mērķis bija gāzt PSRS prezidentu Mihailu Gorbačovu, izbeigt viņa sākto valsts demokratizācijas procesu un nepieļaut savienības reformēšanas līguma parakstīšanu.

Apvērsuma laikā masu informācijas līdzekļu darbībai bija izšķiroša loma, tāpēc visai prognozējami, ka, sākoties pučam, bruņotas vienības 19.augusta pievakarē ieņēma Latvijas Televīzijas kompleksu, Latvijas Radio torni Ulbrokā un 20.augusta agrās rīta stundās arī Latvijas Radio studiju Doma laukumā.

Tomēr, neraugoties uz informatīvo blokādi, Latvijas Radio turpināja darbu no slepenās pagrīdes studijas Salaspilī.

Atzīmējot slepenās studijas darbības laiku un nozīmību, Salaspils kultūras nama un Daugavas muzeja kopīgi veidotajā izstādē vēsturiski pietuvinātā atmosfērā būs apskatāmi gan autentiski priekšmeti no oriģinālās pagrīdes studijas, gan laikabiedru liecības par 30 gadu senajiem notikumiem.

"Papildus informatīvajai un vizuālajai daļai īpašu noskaņu dod arī oriģinālie ieraksti no slepenās radiostacijas darbības laika, kad uz vietas darbojās vairāki zināmi žurnālisti - Dzintris Kolāts, Elita Mīlgrāve, Sergejs Kruks," atzina muzeja pārstāve Inese Kupšāne.

Daugavas muzejs ir pievērsis uzmanību arī iesaistīto personu atmiņu vākšanai, pirms izstādes intervējot Daini Īvānu un Aleksandu Mirlinu, jo viņu un Aigara Semēvica plānam un iespējai realizēt pagrīdes radio studijas darbību no Salaspils bija īpaši liela nozīme.

Pagrīdes studijas instalācija ierīkota Salaspils kultūras nama "Rīgava" telpās.

Izstādi apmeklētājiem būs iespējams apmeklēt katru dienu no plkst. 13 līdz 15 un no 17 līdz 19. Ieeja bez maksas, bez iepriekšējās pieteikšanās.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu