Kairišs: "Māksla nekad nav stāvējusi pāri politikai, tā ir visabsurdākā definīcija" (2)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Viesturs Kairišs filmas "Piļsāta pi upis" pirmizrādē Rīgā
Viesturs Kairišs filmas "Piļsāta pi upis" pirmizrādē Rīgā Foto: Artūrs Krūmiņš/TVNET

Dailes teātra mākslinieciskais direktors Viesturs Kairišs LTV raidījumā "Rīta Panorāma" komentēja savu nostāju par Krievijas agresiju Ukrainā, pieskaroties arī mākslas un politikas jautājumiem. "Nevajag izlikties, ka tu viņiem nes mākslu, kas stāv pāri politikai. Māksla nekad nav stāvējusi pāri politikai, tā ir visabsurdākā definīcija," intervijā uzsvēra Kairišs.

Komentējot atsevišķu mūziķu koncertdarbību Krievijā, acīmredzot dodot mājienu uz Intaru Busuli un grupu "Prāta vētra", viņš saka: "Es arī nekādā gadījumā nevienu nenosodu, es tikai negribu, ka pastāv šāds naivums – teikt, ka mēs jau tikai tā nesam laimi un mieru pasaulē. Ja tu sadarbojies ar Krieviju, ja tu pelni naudu, apkalpojot Krievijas oligarhus… Krievijā maksā par lojalitāti. Tur maksā ārkārtīgi lielas naudas, tur režisori dzīvo daudz bagātāk nekā es, ja tu esi vēl teātra mākslinieciskais direktors kā es, tev ir noteikti personiskā mašīna ar šoferi un tamlīdzīgi. Tas viss tiek maksāts par lojalitāti, par to, ka tu klusējot atbalsti šo režīmu."

Viņš uzskata, ka tas ir godīgs lēmums labi pelnīt naudu uz Krievijas, kur tās naudas ir ļoti daudz, rēķina, bet "nevajag izlikties, ka tu viņiem nes mākslu, kas stāv pāri politikai". 

"Māksla nekad nav stāvējusi pāri politikai, tā ir visabsurdākā definīcija,"

saka Kairišs.

"Ir tāds "garīgumiņa" izplatījums, ka tu esi kaut kādā mākslā, harmonijā un visi tie kari, problēmas, es par politiku nekā nezinu, es esmu tik naivs… Nē! Nebūsim naivi! Īsts garīgums un īsta māksla ir rīcība. Tai skaitā – vai nu tu izlem sadarboties ar kaut kādām tādām lietām vai ne."

Režisors uzsvēra, ka kopš Krimas okupācijas visiem ir skaidrs, ar ko sadarbojas, un tā ir katra paša izvēle. 

Atgādinām, ka Latvijas šovbiznesā Krievijas iebrukums Ukrainā aktualizējis jautājumu par "asiņainas naudas" pelnīšanu Putina Krievijā. Populārā šovu vadītāja Baiba Sipeniece asi kritizējusi atsevišķus Latvijas popmūziķus.

Komentāri (2)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu