Šodienas redaktors:
Krista Garanča

Moldāvu horeogrāfs Radu Poklitaru: "Katrs mākslinieks meklē pats savu seju"

Baletdejotājs, horeogrāfs, Kijivas Modernā baleta izveidotājs un vadītājs Radu Poklitaru. Foto: Publicitātes foto

29. Starptautiskais Baltijas baleta festivāls no 3. oktobra līdz 4. novembrim skatītājus aicinās gan uz VEF Kultūras pili, gan uz Latvijas Nacionālo operu un baletu, Vidzemes koncertzāli “Cēsis”, Ogres novada kultūras centru, Mihaila Čehova Rīgas krievu teātri un, ievērojot festivāla tradīciju, arī uz tirdzniecības centru “Origo” Rīgas dzelzceļa stacijā.

Festivāla viesu saraksts ir koncentrēts, bet tādēļ ne mazāk krāšņs: “Baltijas baleta teātris” no Lietuvas, Antonio Andrades flamenko dejas kompānija no Spānijas, pašmāju mākslinieku buķete festivāla atklāšanas bezmaksas koncertā tirdzniecības centrā “Origo” ceturtdien, 3. oktobrī.

"Baltijas baleta teātris" (Lietuva).
"Baltijas baleta teātris" (Lietuva). Foto: Publicitātes foto

Atklāšanas koncertā piedalīsies Rīgas baleta skola, Tāļa Sila baleta akadēmija, Latvijas Kultūras akadēmijas Laikmetīgās dejas nodaļas studenti, deju skolas “Karuselis”, “Demo”, “Buras” un “Benefice”, Jāzepa Mediņa Rīgas mūzikas vidusskolas mūziķi un Agra Daņiļēviča deju skola “Dzirnas”.

Igaunijas baleta vēsture Tartu Vanemuines teātra paspārnē tiks priekšstādīta fotoizstādē “Vanemuines baletam – 85”, kuru ikviens interesents varēs iepazīt Vecrīgā, Rīdzenes ielā.

Mēģinājumu process Vanemuines teātra baleta studijā Tartu.
Mēģinājumu process Vanemuines teātra baleta studijā Tartu. Foto: www.vanemuine.ee

Un, visbeidzot, Kijivas Modernā baleta teātra trupa ar izrādi “Dejot, lai dzīvotu” Latvijas Nacionālās operas un baleta Jaunajā zālē. Šo, ukraiņu māksliniekiem veltīto dejas izrādi būs iespēja noskatīties tikai vienreiz – pirmdien, 7. oktobrī pl. 19.00.

Baletdejotājs, horeogrāfs, Kijivas Modernā baleta izveidotājs un vadītājs Radu Poklitaru.
Baletdejotājs, horeogrāfs, Kijivas Modernā baleta izveidotājs un vadītājs Radu Poklitaru. Foto: Dmitry Skvorstov

Moldāvu horeogrāfs, Kiievas Modernā baleta teātra izveidotājs un vadītājs Radu Poklitaru (Rady Poklitary) sagatavojis aktuālu savu darbu retrospektīvu, kas veidota no dažādu gadu horeogrāfiskajām miniatūrām un diviem jaunākajiem darbiem. Dejas stāstu papildinās jutekliska un enerģiski uzlādēta skaņdarbu ainava, kuras robežas tiecas no baroka perioda mūzikas līdz Pētera Vaska skaņu redzējumiem.

Iestudējums "Dejot, lai dzīvotu" Kijivas Modernā baleta teātrī.
Iestudējums "Dejot, lai dzīvotu" Kijivas Modernā baleta teātrī. Foto: Publicitātes foto

Radu Poklitatu dzimis 1972. gadā Kišiņevā, Moldovā baletdejotāju ģimenē. Viņa vecāki: Moldovas Nacionālā baleta vadošie mākslinieki Ludmila Ņedremska un Vitālijs Poklitaru.

Sarunā, kuru veicam ar lietotnes Zoom starpniecību, Radu atzīst, ka šāda situācija viņu atstājusi bez izvēles – saistīt savu dzīvi ar baletu vai ne.

Horeogrāfs atceras epizodi no bērnības: “Man ir ļoti enerģiska un aizrautīga mamma – šobrīd viņai ir 89 gadi. Kādudien viņa mani aizveda uz mēģinājumu zāli, kurā strādāja pati, nolika pie roku balsta un teica: “Tev patīk balets.” Un es nezin kāpēc atkārtoju: “Man patīk balets.” Var jau būt, ka tā bija kaut kāda veida nokodēšana, bet esmu drošs, ka mamma manī redzēja aizmetņus spējām un izpratnei par šo mākslu, un par to es viņai esmu pateicīgs. Nu jau drīz būs 50 gadu, kopš nodarbojos ar šo profesiju.”

Valsts horeogrāfijas koledža Permā, kas tika ierīkota kādreizējā Pareizticīgo baznīcas sieviešu skolā.
Valsts horeogrāfijas koledža Permā, kas tika ierīkota kādreizējā Pareizticīgo baznīcas sieviešu skolā. Foto: Wikipedia

Radu skolojās Valsts horeogrāfijas koledžā Permā, Krievijā. Skola tur izveidojās līdz ar Ļeņingradas blokādes iesākumu 1941. gadā, kad uz šo pilsētu pārcēlās baleta teātri no Kirovas un arī Ļeņingradas. Pēc blokādes izskaņas 1944. gadā pagaidu mītnes vieta abiem teātriem izveidoja patstāvīgu un autonomu teātri, kura paspārnē tika nodibināta arī horeogrāfijas skola.

Nepalaid garām!

Uz augšu