Sākas jaunās mūzikas festivāls "Arēna"

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šogad festivāls "Arēna" notiek no 11. līdz 28. oktobrim ar devīzi "Saklausi nākotni".

Jaunās mūzikas festivālā "Arēna" šogad kā galvenais viesis piedalīsies Vācijas komponists un kinorežisors Maurisio Kagels, kurš šogad svinēs savu 75 gadu jubileju, informēja festivāla "Arēna" izpilddirektors Raimonds Melderis.

Festivāla viesmākslinieku vidū būs arī Krievijas ansamblis "Romantika", Francijas kolektīvs "Court - circuit", franču mākslinieki Jans Marešs un itālis Mauro Lanca, savukārt no Igaunijas ieradīsies "Weekend Guitar Trio", bet Vāciju kopā ar Kagelu pārstāvēs ansamblis "Musikfabrik", norādīja Melderis.

Diriģents Normunds Šnē atzina, ka šogad festivāla programma ir piesātināta un koncertos klausītāji tiks aicināti iepazīt mūsdienu mūzikas izpausmes visplašākajā izvērsumā - sākot no skaņu eksperimenta un elektroniskas rotaļas līdz mūsdienu klasikai un cilvēka balss vienreizīgumam.

"Visā pasaulē ar dažādiem pasākumiem tiek svinēta Dmitrija Šostakoviča 100 gadu jubileja, un arī jaunā mūzikas festivāla "Arēna" laikā notiks Šostakovičam veltīti koncerti, kuros tiks atskaņoti Šostakoviča skaņdarbi," informēja Šnē.

Viens no koncertiem notiks 21.oktobrī plkst.19 Rīgas Vēstures un kuģniecības muzejā. Šostakoviča skaņdarbu izpildīs Krievijas stīgu kvartets "Romantik", Vladislavs Naridickis, Mihails Bolhovitins, Andrejs Usovs un Sergejs Astašonoks, savukārt 13.oktobrī Latvijas Nacionālajā operā Rīgas Festivāla orķestris izpildīs Šostakoviča 15.simfoniju.

Savukārt jaunizveidotā kamerorķestra "Sinfonietta Rīga" koncertu varēs apmeklēt 24.oktobrī plkst.19 Latvijas Mūzikas akadēmijā, kurā tiks atskaņotas divu latviešu un divu ārzemju autoru kompozīcijas, norādīja Šnē.

Koncertprogrammā skanēs Andra Dzenīša pirmatskaņojums - mežraga koncerts "Stones and Veils" un Rolanda Kronlaka flautai, obojai un stīginstrumentiem veidotais pirmatskaņojums, kā arī tiks atskaņots slavenā itāļa Mauro Lanca skaņdarbs "Aschenblume" un Olgas Neivirtas skaņdarbs "Vampyrotheone".

Savukārt Melderis norādīja, ka kinoteātrī "Rīga" 25.oktobrī Francijas mūsdienu mūzikas izcilākais interprets - ansamblis "Court-circuit" ("Īssavienojums") - spēlēs speciāli franču kinorežisora Renē Klēra filmas "Iemidzinātā Parīze" (1924) izrādei Luvras auditorijā radīto mūziku.

Jau ziņots, ka jaunās mūzikas festivāls "Arēna" jau piekto reizi norisināsies no 11.oktobra līdz 28.oktobrim.

Festivāls tiks atklāts 11.oktobrī plkst.19 salonā "Grīvas mēbeles", kurā tiks atskaņoti Šostakoviča, Lučāno Berio, Džordža Kramba un Franko Donatoni skaņdarbi. 13.oktobrī Latvijas Nacionālajā operā notiks Rīgas Festivāla orķestra koncerts, kurā pirmoreiz Eiropā būs iespēja dzirdēt Leras Auerbahas "Otro vijoļkoncertu", kas godina 11.septembra Ņujorkas notikuma piemiņu un ir veltījums vienaudzei japāņu vijolniecei Akiko Suvanai. Tiks atskaņota arī Leonarda Bernsteina "Serenāde", kurā solists būs kādreizējais rīdzinieks, kas patlaban dzīvo ASV, Vadims Gluzmans.

14.oktobrī "Grīvas mēbelēs" notiks "Weekend Guitar Trio" koncerts, savukārt 17.oktobrī Rīgas Svētā Jāņa baznīcā pilnā sastāvā uzstāsies Latvijas Radio koris, bet otrs Latvijas Radio kora koncerts notiks 27.oktobrī Rīgas Svētā Pētera baznīcā.

Latvijas Radio kora koncertu programmā būs Gundegas Šmites, Santas Ratnieces un Mārtiņa Viļuma opusu pirmatskaņojumi. Ar solokoncertu viesosies Parīzes konservatoriju absolvente Vineta Sareika. Paredzēti arī vairāku latviešu komponistu, tostarp Andra Dzenīša un Rolanda Kronlaka instrumentālo darbu pirmatskaņojumi.

18.oktobrī Jūrmalas mūzikas skolā notiks Vinetas Sareikas un Natašas Kudrickas koncerts, 19.oktobrī Latvijas Mūzikas akadēmijā notiks Latvijas Mūzikas akadēmijas Kompozīcijas nodaļas studentu kamermūzikas koncerts, bet 22.oktobrī "Grīvas mēbelēs" notiks elektroakustiskās mūzikas koncerts.

Festivāls beigsies 28.oktobrī Lielajā ģildē ar viesmākslinieka Kagela diriģētā ansambļa "Musikfabrik" koncertu.

Festivāla laikā notiks arī seminārs, kurā kā lektori piedalīsies Jans Marešs un Mauro Lanca.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu