Aicina mūzikas pirātiem nepiemērot cietumsodus (31)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Nosakot bargus sodus mūzikas klausītājiem, kas nodarbojas ar nelegālu mūzikas failu apmaiņu, tiks veicinātas neproduktīvas sekas cīņā ar interneta pirātismu un autortiesību pārkāpumiem, ceturtdien paziņoja ANO Pasaules Intelektuālā īpašuma organizācijas (WIPO) ģenerāldirektors Fransiss Gurija.

Gurija norādīja, ka vislielākajai spriedzei patlaban ir pakļauta autortiesību aizsardzība, taču šī problēma, visticamāk, arī ietekmēs filmu nozari, jo interneta savienojumu ātrums arvien pieaug.

WIPO dati liecina, ka internetā pērn nelegāli lejupielādēti un piedāvāti lejupielādēšanai aptuveni 40 miljardi mūzikas failu.

"Es nedomāju, ka mēs būsim spējīgi šo cīņu uzvarēt, jauniešus sēdinot cietumā. Es domāju, ka to sabiedrība neatbalstīs. Mums ir nepieciešams sabiedrībai pavēstīt, ka te ir iesaistīta reāla problēma. Ka tas nav noziegums bez upuriem," sacīja Gurija.

Viņš kā piemēru minēja gadījumu ASV, kad kādam studentam par 30 dziesmu lejupielādēšanu un piedāvāšanu lejupielādēšanai citiem šogad tiesa piesprieda 675 000 dolāru (316 575 latu) naudas sodu.

Savukārt septembrī failu apmaiņas vietnes "The Pirate Bay" vadītājiem Stokholmas tiesa par autortiesību pārkāpumiem piesprieda gadu ilgu cietumsodu. Viņiem arī būs jāatlīdzina nelikumīgas lejupielādēšanas dēļ radušies zaudējumi 30 miljonu Zviedrijas kronu (2,05 miljonu latu) apmērā.

Gurija uzsvēra, ka pagaidām vēl nav izstrādāti skaidri pasākumi autortiesību aizsargāšanai, lai arī pasaulē jau izvirzīti vairāki ierosinājumi.

Lielbritānija un Francija ierosinājusi ieviest pasākumus, kas paredz filmu un mūzikas failu pretlikumīgo lejupielādētāju atslēgšanu no interneta, tādējādi cenšoties aizsargāt septiņus miljardus eiro (4,9 miljardus latu) vērto Eiropas mūzikas tirgu.

Komentāri (31)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu