LNSO jaunās sezonas atklāšana (1)

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris (LNSO) 13.septembrī jauno koncertsezonu atklās ar komponista Romualda Kalsona 5.simfonijas pirmatskaņojumu.

2007.gada sākumā Kalsons saņēma LNSO pasūtījumu jauna simfoniska skaņdarba radīšanai. Tagad ir tapusi Kalsona 5.simfonija. Komponists atzīst, ka, no vienas puses, šī simfonija ir atskats uz viņa iepriekšējo daiļradi un paņēmieniem, bet no otras - tagad tiek atklāti citi, negaidīti rakursi. Piemēram, 12 toņu tehnika 5.simfonijā, salīdzinot ar citiem viņa skaņdarbiem, ir citādāka ar to, ka tiek veidota no diviem minora un diviem mažora akordiem. Simfonijas otrajā daļā tiek imitētas putnu balsis dažādu grupu instrumentos. Kalsons nav atteicies arī no sev raksturīgā paņēmiena - latviešu tautas mūzikas izmantošanas, kas šoreiz būs dzirdama mežraga un angļu raga skanējumā.

Koncertā būs dzirdams arī par pašu pirmo uzskatītais latviešu simfoniskais opuss - Andreja Jurjāna simfonisks "Allegro". "Ar to LNSO simboliski veido muzikālo tiltu, savienojot pirmo un tikko tapušo latviešu simfoniskās mūzikas skaņdarbu, tādējādi apliecinot, ka LNSO ir uzticīgs latviešu mūzikai," uzsver LNSO direktors Ints Dālderis.

Latviešu simfoniskajai mūzikai LNSO jaunajā, 2007./2008. gada sezonā tiks veltīta īpaša uzmanība.

Atklāšanas koncerta turpinājumā spēlēs trīs izcilas latviešu mūziķes, kuras iemantojušas atzinību arī ārvalstīs - vijolniece Vineta Sareika, čelliste Marta Sudraba un pianiste Liene Circene. Viņas atskaņos vienu no Vīnes klasikas pērlēm - Ludviga van Bēthovena "Koncertu vijolei, čellam un klavierēm ar orķestri Do mažorā, op.56".

Orķestra diriģenta zizlis šajā vakarā būs Mārtiņa Ozoliņa pārziņā.

Atklājot jauno sezonu, LNSO pārsteigs ne tikai ar mūziku, bet arī ar jaunu vizuālo tēlu un renovētām Lielās ģildes telpām. Ir tapis jauns, mūsdienīgs LNSO logo, kas raksturo orķestra daudzpusīgo, meistarīgo, dinamisko darbību, atvērtību jauniem un kvalitatīviem izaicinājumiem. Jaunajam stilam atbilstoši ir iekārtota arī skatītāju kafejnīca, tapusi fotogalerija.

Lai tuvāk iepazīstinātu ar LNSO 2007./2008. gada sezonas piedāvājumiem, kā arī ar atjaunotām Lielās ģildes telpām, 4.septembrī plkst. 12 skatītāju foajē notiks preses konference, kurā piedalīsies LNSO direktors Ints Dālderis, komponists Romualds Kalsons un LNSO jaunā vizuālā tēla autors, mākslinieks Kirils Kirasirovs.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu