Intervija ar Gustavo par albumu "Pa pāris pantiem/Viesības viesnīcā"

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Intervija ar Gustavo par albumu "Pa pāris pantiem/Viesības viesnīcā".

Par ko ir tavs jaunais albums?

Par manu un viesu attieksmi pret atsevišķām lietām, par kurām tiek runāts albumā. Šis albums ir manas bohēmas stāvoklis. Tas arī viss.

Kādēļ tas ir tik internacionāls?

Sākotnēji viņš bija domāts haotisks un eksperimentāls, tieši eksperimentējot ar valodām, bet beigās tās piedalīšanās sanāca ar vienotu konceptu. Tie ir cilvēki, kurus es pazīstu un ar kuriem arī sadarbojos.

Kas ir tā auditorija, kas, tavuprāt, visvairāk novērtēs šo albumu?

Manuprāt, šī auditorija ir cilvēki vecumā no 21 uz augšu. Cik es šobrīd dzirdu atsauksmes, tad vislabākās ir tieši no tādiem, kuriem ir virs 25. Personiski uz mani lielāku iespaidu atstāj 35 gadus veca cilvēka viedoklis, kas pārzina mūziku, dzeju, nekā astoņpadsmitgadīga hiphop klausītāja viedoklis.

Kā izveidojās sadarbība ar Vlady? Cik sen esat pazīstami?

Pazīstami esam kopš RZA koncerta Rīgā. Zinājām viens par otru jau kādu laiku pirms tam. Pēc koncerta nākamajā dienā principā arī sākām runāt par kopīgu dziesmu ar Kastu. Tad tas atlikās, atlikās… Bija izdomātas vairākas tēmas dziesmai, pirms nonācām līdz konceptam, kas dzirdams albumā.

Kā norisinājās rakstīšanas process?

Sākumā viss notika pa telefonu, līdz saskrējāmies Maskavā un sākām dzert. 10os viņš iebrauca Maskavā, 11os mēs satikāmies, pus12os jau bijām studijā ar šņabi. Tad 6os studijas darbs bija beidzies un es pilnīgā pālī skrēju uz vilcienu, lai brauktu uz Rīgu. Nākamreiz gan satikāmies nopietni un bez dzeršanas. Kopā notika četras tikšanās, no kurām divas Maskavā un divas Rīgā.

Kā Krievijā reaģēja uz šo kopdziesmu?

Tur cilvēkiem rodas interese par to, ko tad es īsti saku. Bet principā visi, kas klausās šo dziesmu, uztver ar smaidu, vienalga, kuru no valodām viņi nesaprot. Arī Latvijā ir daudz klausītāju, kas nesaprot krieviski.

Kāpēc Vlady muzons, nevis tavējais?

Mēs kopsummā izgājām cauri kādiem 35 muzoniem. Sākumā sākām rakstīt uz vienu manējo, bet sajutām, ka tomēr neveidojas tas noskaņojums, kuru gribējām panākt. Pēc tam gājām cauri Vlady muzoniem, no kuriem viens man likās ļoti atbilstošs, bet pašam Vlady atkal ne. Vēlāk mazliet vēl paeksperimentējām un tomēr palikām pie šī, jo tas bija tieši tāds, kāds nepieciešams.

Kas ir Ahab, no kurienes viņš nāk, un kā izveidojās sadarbība?

Viņš ir no Holandes. Pirms pāris gadiem viņš bija atbraucis uz Rīgu filmēt dokumentālo filmu par hiphopu Latvijā. Angliski Eihabs runā labāk nekā savā dzimtajā valodā. Tad arī iepazināmies un Rīgā ierakstījām dziesmu „Elpu aizraujoši”, kas ir arī viena no pirmajām ierakstītajām dziesmām šai albumā. Vēlāk es devos uz Holandi un tur ierakstījām viņa pantu dziesmai „Tsoke”, kuru es vēlāk pabeidzu Rīgā.

Un Shiesty?

Arī viņš bija atbraucis uz Rīgu, un pēc kopīgas ietusēšanas izdomājām, ka jāveido kopā dziesmu. No kādiem 20 maniem muzikālajiem pavadījumiem izvēlējāmies esošo un devāmies uz studiju, un rakstījām iekšā. Pēc tam viņš ierakstīja vairākas dziesmas saviem miksteipiem uz maniem pavadījumiem. Vienā no tādām dienām, kad klausījāmies manus muzonus, J.D. vienam sāka dungot virsū „ba-bam, ba-bam…”, tā arī radās dziesma „Dungojamā”. Shiesty un J.D. ir brāļi, kuri uzauguši dažādās vietās, viens – Ņujorkā, otrs – ASV dienvidos. Vēlāk viņi uz laiku pārcēlās uz dzīvi Anglijā.

Vai netiek plānoti jauni klipi?

Plānojas četri jauni, kvalitatīvi klipi. Viens no klipiem būs dziesmai „No lūpām lasi”, kas ierakstīta kopā ar Vlady, otrs, savukārt gabalam ar nosaukumu „Tsoke”, bet pārējos divus paturēšu noslēpumā.

Kāds būs nākamais albums?

Par to es šobrīd domāju. Man ir atlasīti muzoni, kas principā nav smagāki par šī albuma muzoniem, bet nu redzēs, kā tas viss kopā veidosies. It kā ir nosaukums, ir kaut kādas idejas, bet tā īsti ķeršos klāt vasaras otrajā pusē.

Kāpēc tikai viens vietējais reperis piedalās albumā?

Tā sanāca. Vienā brīdī sapratu, ka būs daudz viesmākslinieku, un tad es jutu, ka ir jau gana – gribējās ierakstīt vairāk dziesmas vienam, jo tas tomēr ir soloalbums. Tā kā šis nav pēdējais albums, domāju, ka es vēl pietiekoši sadarbošos ar latviešiem.

Jūsu koncertos vairāk tevi var redzēt centrā, savukārt R-viss paliek tādā kā fonā. Vai nav doma arī viņam kaut kā aktīvāk sākt darboties uz skatuves?

Tas vairāk ir atkarīgs tieši no viņa. Es tur neko nenosaku. Vienmēr, kad ir viņa dziesmas, es tieši mudinu viņu vairāk iziet priekšā. Es domāju, ka radošā ziņa R-viss vēl ir kaut kādos meklējumos. Tas arī parādās viņā pirmā albuma nosaukumā. Man liekas, ka tādu riktīgu nostāju, ne tikai uz skatuves, R-viss parādīs nākotnē.

Kā tu skaties uz ārzemju mūzikas tirgu? Kā reperis, kā producents?

Kā reperis nekā neskatos, bet kā producents vēl skatos. Ir doma šo pašu albumu izdot arī Krievijā, tieši tādu kāds tas ir… Iespējams tas notiks vasaras otrajā pusē. Esmu producējis Nonamerz divus gabalus un vienu ierakstījis kopā ar viņiem.

Ko tev nozīmēja labākā repera tituls hipxhop gada balvā?

Neko.

Vai tādu balvu vajadzētu nākamgad?

Iespējams, ka tādu balvu vajadzētu, bet biku citā līmenī. Es nedomāju par telpām vai par izskatu, bet tieši par šā pasākuma saturu. Sākumā ir jāatmet liekais, un tad objektīvi var redzēt, cik liela mēroga pasākumu var taisīt.

Kāda, tavuprāt, ir lv hiphopa kvalitāte salīdzinājumā ar citu Eiropas valstu hiphopu?

Kopsummā es domāju, ka tādā sākuma stadijā, jo no latviešu hiphopa var uz pirkstiem saskaitīt tos, kas darbojas nopietni.

Pēdējā grāmata, ko izlasīji?

„Mirkļa tirānija”.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Nepalaid garām!

Uz augšu