Protestētāji aizkavē Romas kinofestivāla sākumu

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Tūkstošiem protestētāju, kas ceturtdien bloķēja sarkano celiņu, piespieda atlikt Romas filmu festivāla sākumu, un tādām zvaigznēm kā Keirai Naitlijai un Evai Mendesai nācās izmantot rezerves ieeju.

Aptuveni 2000 demonstrantu, kas pārstāvēja organizāciju "Tutti a casa" ("Ikviena mājas"), izjauca 2010.gada festivāla atklāšanas ceremoniju, protestējot pret Itālijas valdības lēmumu samazināt kultūrai atvēlētos budžeta izdevumus.

Demonstrācijā, protestējot pret valdības ieceri vairs nepiemērot nodokļu atlaides darbībai mākslas jomā, piedalījās arodbiedrību aktīvisti, aktieri un režisori, kuru vidū bija arī Etore Skola, Frančeska Komensīni un Mario Bellokio.

Protesti festivāla atklāšanu aizkavēja gandrīz uz divām stundām. Paziņojumā, kuru izplatījis festivāla prezidents, itāliešu aktieris Serdžo Kastellito, teikts: "Mēs neesam parazīti, un mums nav nepieciešama pastāvīga palīdzība, taču esam būtiska industrijas, modernai valstij stratēģiskās mediju industrijas sastāvdaļa, kurā iesaistīti vairāk nekā 250 000 cilvēku."

"Last Night"

Masija Tadžedina, ar kuras režisēto romantisko filmu "Last Night" tika atklāts šī gada festivāls, uzrunājot demonstrantus, izteica viņiem solidaritāti un norādīja, ka "ar prieku atsākās no sarkanā paklāja", lai paustu protestētājiem atbalstu.

Filmā "Last Night" britu aktrise Naitlija attēlo jaunu sievieti Džoenu, kura izjūt greizsirdību, sastopot sava vīra jauno, kārdinošo kolēģi, kuru savukārt atveido Mendesa. Kad Džoenas vīrs kopā ar kolēģi dodas biznesa braucienā, sieviete nejauši sastop savu bijušo mīļāko un nonāk tādas pašas dilemmas priekšā par neuzticību, kā viņas vīrs.

Amerikāņu aktrise Eva Mendesa (pa kreisi), režisore Masija Tadžedina (centrā) un britu aktrise Keira Naitlija (pa labi) 28. oktobrī pozē fotogrāfiem Romas kinofestivālā, filmas "Last Night" reklamēšanas nolūkos
Amerikāņu aktrise Eva Mendesa (pa kreisi), režisore Masija Tadžedina (centrā) un britu aktrise Keira Naitlija (pa labi) 28. oktobrī pozē fotogrāfiem Romas kinofestivālā, filmas "Last Night" reklamēšanas nolūkos Foto: AFP/LETA

Festivāls, kas norisinās Romā kopš 2006.gada, turpināsies līdz 5.novembrim. Festivālā tiks demonstrēta arī Džona Kamerona Mičela drāma "Rabbit Hole" ar Nikolu Kidmenu, Daienu Vīstu un Āronu Ekhārtu galvenajās lomās. Šī filma savu pirmizrādi piedzīvoja septembrī notiekošajā Toronto kinofestivālā.

Apmeklētājiem būs iespēja noskatīties arī Akiras Kurosavas meistardarba "Rashomon" restaurēto versiju.

Mārtins Skorsēze un "La Dolce Vita"

Tiek gaidīts, ka sestdien festivālā ieradīsies amerikāņu kinorežisors Mārtins Skorsēze, lai apmeklētu filmas "La Dolce Vita" ("Saldā dzīve") digitāli pārveidotās versijas pirmizrādi, kuru, svinot filmas iznākšanas 50.gadadienu, restaurēja modes nams "Gucci".

Modes nama pārstāvji atklāja, ka vēlējušies izrādīt cieņu itāliešu režisora Frederiko Fellīni meistardarbam, kurā piedalās Marčello Mastrojāni un Anita Ekberga, jo tas atklājis jaunu pasauli, kurā dominē apsēstība ar stilu, modi un slavenībām.

Pēc piedzīvotās pirmizrādes šomēnes Dienvidkorejā festivālā tiks demonstrēta arī nepacietīgi gaidītā slavenā britu režisora Kena Louča dēla Džima Louča debija "Oranges and Sunshine". Filmā, kuras uzņemšana noritēja gan Lielbritānijā, gan Austrālijā, atspoguļots skandāls, kas norisinājās astoņdesmitajos gados, kad tūkstošiem bērnu bez vecāku ziņas tika deportēti uz Austrāliju, kur daudzi no viņiem cieta no ļaunprātīgas izmantošanas.

Sešas no Romas kinofestivālā demonstrētajām kinolentēm šeit piedzīvos pasaules pirmizrādi, to skaitā arī pilnmetrāžas filma par itāliešu komiksu personāžu - izmeklētāju Dilanu Dogu ("Dylan Dog").

Par galvenajām balvām cīnīsies 16 filmas

Par festivāla galvenajām balvām cīnīsies 16 filmas, no kurām labākās izvēlēsies starptautiska žūrija ar itāliešu režisoru Džuzepi Tornatori priekšgalā.

Kā iepriekšējos gados, par sev tīkamāko filmu balsos arī festivāla publika, nosakot skatītāju balvas ieguvēju.

Festivāla ietvaros triloģijas "Back to the Future" ("Atpakaļ nākotnē") cienītāji varēs apskatīt slavenās ikoniskās laika mašīnas elektrisko versiju. Svinot triloģijas 25.gadadienu, Itālijas elektroenerģijas ražošanas uzņēmums "Enel" sadarbībā ar žurnāla "Wired" Itālijas izdevumu pārveidoja auto "DeLorean DMC-12", lai tas darbotos ar litija-jonu baterijām.

Festivāls, kura ikgadējais budžets ir 13,5 miljoni eiro, saņēmis atbalstu no 160 sponsoriem, pavēstīja organizatori.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu