Nacionālajā teātrī notiek Zigmara Liepiņa muzikālās drāmas "Vadonis" pirmizrāde (4)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Latvijas Nacionālais teātris šovakar atklās jauno sezonu ar muzikālo drāmu par Kārli Ulmani "Vadonis", kuras autori ir Zigmars Liepiņš un Kaspars Dimiters.

Liepiņš aprēķinājis, ka mūziku "Vadonim" sacerējis 840 stundās. Dimitera priekšlikumu veidot muzikālu drāmu par Kārli Ulmani viņš saņēmis šā gada 7.janvārī.

Izrāde tapusi sadarbībā ar Liepiņam un Mirdzai Zīverei piederošo aģentūru "Mūza", un pats komponists tajā esot ieguldījis "ar pieciem cipariem rakstāmu summu". Īsi pirms pirmizrādes izrādes veidotāji, pamatā Dimiters, tika ierauti strīdā par autortiesībām ar literātu Nilu Saksu.

Jaunā Zigmara Liepiņa un Kaspara Dimitera muzikālā drāma tapusi, atsaucoties uz pēdējo gadu notikumiem Latvijā. "Morālā un finansiālā krīze raisa pārdomas un liek uzdot jautājumus visiem, kas ar Latviju saista savu dzīvi šodien un nākotnē. Kāpēc latviešiem izdodas vienoties tikai ekstrēmos apstākļos? Vai latvieši prot izmantot demokrātiju savas valsts pārvaldei? Vai prezidentāla republika nav vienīgais veids, kā pārvaldīt šo mazo valsti? Vai viens cilvēks var uzņemties atbildību par tautas likteni? Kam jānotiek valstī un kam pašā cilvēkā, lai viņš par šādu soli izšķirtos? Kāda ir maksa par valstij un tautai ziedotu mūžu? Zemnieks Kārlis Ulmanis stāvēja pie neatkarīgās Latvijas šūpuļa, piedzīvoja tās ziedu laikus, uzņēmās mesijas lomu un... vai zaudēja? Bija vai nebija vērts uzņemties vadoņa lomu? Kurš varētu būt nākamais?" par izrādes ideju stāstīja tās veidotāji.

Jaunajā izrādē spēlēs Mārcis Maņjakovs, Egils Melbārdis, Dita Lūriņa, Zane Dombrovska, Marija Bērziņa, Dace Bonāte, Rasma Garne, Zane Jančevska, Anna Klēvere, Līga Liepiņa, Inga Misāne, Ināra Slucka, Evija Skulte, Gunta Virkava, Līga Vītiņa, Indra Burkovska, Ausma Ziemele, Uldis Anže, Jānis Āmanis, Mārtiņš Brūveris, Mārtiņš Egliens, Ivars Kļavinskis, Uldis Norenbergs, Jānis Skanis, Voldemārs Šoriņš, Jānis Vimba, Kaspars Zvīgulis, Jānis Kaijaks, Zigurds Neimanis un citi.

Izrādē piedalās 40 aktieri, tajā skaitā arī Latvijas Kultūras akadēmijas trešā kursa studenti. Izrāde, pēc režisora Edmunda Freiberga teiktā, "risina latviešu eksistenciālās problēmas".

Izrādes scenogrāfs ir Aigars Ozoliņš, kostīmu māksliniece - Liene Rolšteina, horeogrāfs - Alberts Kivlenieks.

Komentāri (4)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu