Enčī Minas romāns “Pēdējā imperatore”

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Enčī Minas Imperatore Orhideja sekoja līdzi konkubīnes Orhidejas gaitām līdz kļūšanai par Imperatori Atraitni Ci Sji; arī šis stāsts par ilgajiem gadiem, kas pavadīti aiz dēla Tun Dži troņa (1863―1908), Orhidejas cienītājiem neliks vilties.

Mina ir pabeigusi savu pārsteidzošo vēsturisko romānu divos sējumos par Ķīnas imperatori Ci Sji jeb Orhideju — nelokāmu un tālredzīgu vadoni, kas tikusi pasludināta par dēmonu: pret viņu tika vērptas sazvērestības, no viņas baidījās — un viņu dievināja. Romānā Imperatore Orhideja (2004) Minas varone Orhideja stāsta par to, kā neticamā kārtā ieguvusi varu, valdot sava mazā dēla vārdā pēc imperatora nāves 1862. gadā. Otrā romāna sākumā samaitātais mantinieks kāpj tronī, lai mirtu nožēlojamā nāvē 19 gadu vecumā.

Neveiksmi cieš arī reģentes drosmīgais mēģinājums sēdināt tronī savas psihiski nelīdzsvarotās māsas dēlu — tas piespiež Orhideju turpināt izbadējušās un sašķeltās valsts vadīšanu Japānas, Krievijas, Francijas un Anglijas aplenkumā. Aizliegtā pilsēta ir čūsku bedre, un Orhideju ik uz soļa kavē aplamas šovinistiskas tradīcijas un viltīgi ienaidnieki. Tomēr viņa valda drosmīgi un izdarīgi gandrīz piecdesmit gadu, kuru laikā tiek zaudētas teritorijas, notiek sacelšanās, uzglūn algoti slepkavas un viņa ir spiesta noliegt savu mīlestību pret varonīgo ģenerāli Junu Lu. Mina attīrījusi un parādījusi jaunā gaismā ļoti daudzus ilgi slēptus, ārkārtīgi nozīmīgus vēsturiskus faktus, lai izveidotu brīnišķīgu, iztēles bagātu un saprotamu romānu, ko raksturo grieķu traģēdijas cienīga baiļu sajūta un dramatisms, attēlojot nepatiesi apmelotu un patiešām neparastu sievieti ― valdnieci. Donna Sīmena (Donna Seaman) Booklist

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu