Konstantīns Pļešakovs “Staļina neprātība” (1)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Apgāds ATĒNA laidis klajā Konstantīna Pļešakova grāmatu “Staļina neprātība”. No angļu valodas tulkojis Āris Jansons.

1941. gada 22. jūnijā Hitlers trijos virzienos sāka uzbrukumu Padomju Savienībai, un desmit dienās viņa karaspēks bija nonācis visai tuvu Maskavai.

Izmantojot nesen atklātībai nodotos dokumentus — sākot ar slepeniem Politbiroja materiāliem un ģenerāļu memuāriem un beidzot ar drošības dienestu ziņojumiem —, vēsturnieks Konstantīns Pļešakovs zīmē pārsteidzošu ainu: Staļins, par spīti atkārtotiem brīdinājumiem atsacīdamies noticēt, ka vācieši uzbruks pirmie, dienās pirms uzbrukuma turpina apgādāt viņus ar kara materiāliem, tad saista savu ģenerāļu rokas iebrukuma izšķirīgajās pirmajās stundās.

Ilgāk nekā nedēļu, kamēr Hitlera karapūļi vēlās pāri PSRS teritorijai, Staļins sēdēja savā vasarnīcā, pametis valsti bez vadības un — kā to atklāj Pļešakovs — gandrīz zaudējot varu. Būtībā viņš pameta savu armiju.

Sekas bija traģiskas. Pirmajās karadarbības dienās nogalināja sesto daļu karavīru, aviācija burtiski tika noslaucīta no zemes, un simtiem tūkstoši cilvēku gāja bojā, dodoties bēgļu gaitās. Beigu beigās Sarkanās armijas pūliņi, lai atgūtu šajās pirmajās desmit dienās zaudēto teritoriju, maksāja daudzus miljonus padomju cilvēku dzīvību.

Staļina neprātība, spraigs, hronoloģisks pārskats par kara pirmajām desmit dienām austrumu frontē, piedāvā svaigu ieskatu nežēlīgā diktatora nodomos un karā, kas noteica divdesmitā gadsimta tālāko attīstību.

Konstantīns Pļešakovs dzīvo Masačūsetsā un ir Mount Holyoke College profesors; viņš ir bijis Nobela institūta (Oslo) biedrs, sarakstījis arī grāmatas The Tsar’s Last Armada, Inside the Kremlin’s Cold War un The Flight of the Romanovs.

Pļešakovs [..] piedāvā skaidru, erudītu un aizraujošu stāstījumu, kas vēsta par Staļina lielāko kļūdu un Barbarosas pirmo dienu upuriem.

Simons Sebags Montefjore, grāmatu Staļins: Sarkanā cara galms un Potjomkins: carienes favorīts autors

Staļina nesagatavotība Hitlera pēkšņajam uzbrukumam 1941. gada vasarā Konstantīna Pļešakova aizraujošajā grāmatā pieņem baisu un jaunu jēgu. Vēsturnieks Pļešakovs interpretē jaunpieejamos avotus ar romānista lietpratīgumu un sniedz gan Staļina un viņa ģenerāļu graujošu raksturojumu, gan kara haosa aiznesto vienkāršo karavīru un mierīgo iedzīvotāju skaudru tēlojumu, gan arī dzēlīgu analīzi, kā padomju sistēmas demonstrētā absolūtā izgāšanās un bezcerība tomēr deva spēku Sarkanajai armijai pēc četriem gadiem izcīnīt ceļu līdz Trešā Reiha kodolam.

Viljams Taubmans, Pulicera balvas laureāts, grāmatas Hruščovs un viņa laikmets autors

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu