Kārena Armstronga „Īsi par mītu vēsturi”

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Jāņa Rozes apgādā nākusi klajā trešā grāmata starptautiskajā sērijā „Mīti”, kurā rakstniece un reliģijas pētniece K. Armstronga ved lasītāju cauri laikam, pētot mītu lomu cilvēka dzīvē senatnē un mūsdienās.

Britu žurnālistes un rakstnieces Kārenas Armstrongas darbu pamattēma ir reliģija un ticība. Jaunības gadus K. Armstronga pavadījusi klosterī, tomēr vēlāk novērsusies no reliģijas, lai pie tās vēlreiz atgrieztos savos literārajos un zinātniskajos darbos. Starptautisku atzinību viņa ieguvusi ar savu pirmo darbu Caur šaurajiem vārtiem (1981). Šajā grāmatā Armstronga dalās atmiņās par septiņiem gadiem, ko viņa kā mūķene pavadījusi klosterī. 1993. gadā iznākušais darbs Dieva vēsture tulkots vairāk nekā 30 valodās, plaši pazīstami arī apcerējumi Jeruzalemes vēsture, Pirmsākumi. Jauna pasaules radīšanas interpretācija un Buda. K. Armstrongas grāmata Islāms. Īsa vēsture 2004. gadā iznākusi arī latviešu valodā.

Cilvēki allaž radījuši mītus un, stāstot stāstus, mēģinājuši izprast sevi un pasauli. Mītu vēsture ir arī cilvēces vēsture. Pēc K. Armstrongas domām, mitoloģija palīdz izprast pagātni un rast orientierus ceļā uz neskaidro nākotni. Darbā Īsi par mītu vēsturi rakstniece ved lasītāju cauri laikam – no paleolīta laikmeta mednieku mītiem līdz 20. gs. mākslai un literatūrai, kas savā ziņā pilda mītu lomu mūsdienu cilvēka dzīvē. K. Armstrongas darbs ļauj palūkoties uz mītiem plašākā kontekstā, kā arī liek uzdot jautājumus: kas īsti ir mīti, kā tie attīstījušies un kāpēc tie vēl arvien mums ir tik nepieciešami? No angļu valodas tulkojusi Ieva Rocēna.

Šajā īsajā mitoloģijas vēsturē mēs redzēsim, ka ikreiz, kad cilvēki spēra nozīmīgu soli uz priekšu, viņi pārskatīja mitoloģiju un piemēroja to atbilstoši jaunajiem apstākļiem. Tomēr cilvēka daba nemainās strauji, un daudzi no mītiem, kas radīti sabiedrībās, kuras ļoti atšķiras no mūsējās, joprojām attiecināmi uz mūsu visdziļākajām bailēm un vēlmēm. Kārena Armstronga

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu