Saulkrastu džeza festivālā vairāk pašmāju džeza mūziķu (1)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Saulkrastu džeza festivāls "Saulkrasti Jazz 2009" šoreiz festivāla programmā piedāvās koncertus ar vairāku pašmāju džeza mūziķu piedalīšanos.

12.starptautiskais džeza festivāls "Saulkrasti Jazz 2009" būs tāds pats, kāds tas bija 1997.gadā, ietverot gan mācību procesu jaunajiem mūziķiem, gan ikvakara koncertus, kuros uzstāsies viesi no tālākām un tuvākām ārzemēm, šodien preses konferencē sacīja festivāla organizators Raimonds Kalniņš.

"Ievērojot to, ka tagad ir grūtāki laiki, šogad festivālā vairāk piedalīsies grupas no Latvijas. Taču tas nav slikti, jo cilvēki, kuri mīl šo žanru, varēs redzēt, kas Latvijā notiek džeza mūzikas jomā," uzsvēra Kalniņš.

"Saulkrasti Jazz 2009" piedalīsies Rīgas Doma kora skolas audzēkņi, Jāzepa Mediņa Rīgas Mūzikas vidusskolas ansamblis, grupa "Jam Orchestra", džeza mūziķu apvienība "Toms Rudzinskis Hipster 4 +", "Mirage Jazz Orchestra", "The Radio", Jolanta Gulbe un "Riga Groove Electro", dziedātāja Olga Pīrāgs, kā arī komponists Mārtiņš Brauns kopā ar grupu "Sīpoli".

Festivāla noslēguma koncertā būs iespēja dzirdēt kamerūniešu basģitāristu Etjēnu Mbapi ar grupu "Su La Take". Mbape turas pie afrikāņu mūzikas, lai arī jau daudzus gadus dzīvo Eiropā. Viņš arī festivāla koncertā dziedās kamerūniešu valodā, stāstīja Kalniņš.

Šogad visi "Saulkrasti Jazz 2009" vakara koncerti, kā arī noslēguma koncerts notiks Saulkrastos, atpūtas kompleksā "Minhauzena Unda".

Festivāla laikā jaunie mūziķi varēs apgūt un pilnveidot savas muzikālās dotības vokāla, sitaminstrumentu, ģitāras, taustiņinstrumentu, basģitāras un pūšamo instrumentu spēles meistarklasēs. Jaunos mūziķus radošajās nometnēs apmācīs augsta līmeņa pasniedzēji, kuru vidū būs arī vokālā pedagoģe Inga Bērziņa no Latvijas un pūšamo instrumentu speciālists no Lietuvas Kestutis Vaiginis. Meistarklašu pasniedzēju vidū būs arī Keiko Maknamara no Japānas, Deivids Bekers no ASV un citi.

Patlaban uz festivāla meistarklasēm pieteikušies ap 70 dalībnieku, un vairākums no viņiem vēlas pilnveidot savas zināšanas sitaminstrumentu un vokālajās nodarbībās. Līdz šim festivāla meistarklasēs dalībnieku skaits bija ap 170, taču šogad tas būs mazāks, jo daudzām ģimenēm nav lieku līdzekļu, vēstīja Kalniņš.

Savukārt festivāla organizators Tālis Gžibovskis uzsvēra, ka koncertu dalībnieku un mācību programmas izvēle nav nejauša. "Šogad festivāla vakara koncertos piedalīsies trīs paaudzes, kur būs gan pieredzes visbagātākie mūziķi, gan vidējās paaudzes mūziķi, kas savas muzikālās gaitas sāka Saulkrastu festivālā, gan arī jaunā daudzsološā džeza mūziķu paaudze," sacīja Gžibovskis.

Latvijas džeza mūzikas hronikas izveidotājs Valērijs Kopmans rosināja uz festivāla noslēguma koncertu saaicināt visus Latvijas džeza veterānus, jo šogad tiek svinēta Latvijas džeza 70 gadu jubileja.

Bez Latvijas mūziķiem un festivāla galvenā viesa Mbapes festivālā uzstāsies arī džeza kvintets no Gruzijas "Play 4 Place". Daži no gruzīnu grupas mūziķiem jau ir viesojušies pirms diviem gadiem Saulkrastu džeza festivālā.

Lielu klausītāju interesi varētu izraisīt Brauna un grupas "Sīpoli" koncerts, kurā piedalīsies taustiņinstrumentālists un dziedātājs Brauns, basģitārists un dziedātājs Niks Matvejevs, soloģitārists Aivars Gudrais, sitaminstrumentālisti Juris Helvigs un Tālis Gžibovskis, dziedātājas Ieva Sutugova, Zane Gudrā un Indra Klimoviča, kā arī skaņu režisors Guntis Veisbergs.

Kā šodien žurnālistiem atzina grupas dalībnieks Niks Matvejevs, grupa uzstāties festivālā piekritusi tādēļ, ka tās dalībniekiem ir ko parādīt. "Sīpoli" spēlēs avangardisko ciklu "Mēness poēma" ar Māras Zālītes tekstu, kas ir darbs aptuveni 30 minūšu garumā. "Sīpoli" nespēlē tikai džezu, taču mūsdienās mūzikas žanri ir tik ļoti sajaukušies, ka tos ir grūti nodalīt, apgalvoja Matvejevs.

Kā ziņots, 12.starptautiskais džeza festivāls "Saulkrasti Jazz 2009" Saulkrastos notiks no 20. līdz 25. jūlijam. Biļetes uz vakara un festivāla noslēguma koncertu iepriekšpārdošanā var iegādāties "Biļešu paradīzes" kasēs.

Pēc festivāla vakara koncertiem Latvijas un ārvalstu džeza virtuozi, kā jau ierasts, uzstāsies "jam session" jeb improvizētā saspēlē kopā ar meistarklašu pasniedzējiem un audzēkņiem.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu