Injaritu: Kāpēc joprojām dzīvojam ar aizspriedumiem un cilšu domāšanu?

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

«Oskarotais» meksikāņu režisors Alehandro Gonsaless Injaritu aicinājis Holivudu atbrīvoties no aizspriedumiem un «cilšu domāšanas», vēsta britu laikraksts «The Guardian». Svētdien Injaritu saņēma ASV Kinoakadēmijas balvu par labāko režiju filmā «The Revenant» («Cilvēks, kurš izdzīvoja»).

Pateicības runā 52 gadus vecais Injaritu sacīja, ka viņam esot «ļoti palaimējies šovakar būt šeit», taču «diemžēl daudziem citiem tā nepaveicās». Runas noslēgumā viņš aicināja «atbrīvoties no visiem aizspriedumiem» un panākt, ka «ādas krāsa kļūst tikpat nesvarīga kā matu garums».

Ceremonijas aizkulisēs žurnālisti lūdza viņu pastāstīt vairāk.

«Es domāju, ka diskusija nav tikai par melnādainajiem un baltajiem,»

viņš teica.

Kā jau ziņots, šogad ar sašutumu tika uzņemtas «Oskaru» nominācijas aktierspēles kategorijās, kurās otro gadu pēc kārtas nebija neviena melnādaina aktiera.

«Es domāju, ka dažādība nozīmē arī aziātus, indiāņus un latīņamerikāņus,»

skaidro Injaritu. «Pasaules sabiedrība ir sarežģītāka - nav tikai viens vai otrs.»

Viņš sacīja, ka diskusijas pirms šī gada «Oskaru» ceremonijas esot bijušas «ļoti polarizētas» un «ļoti politizētas».

«Manuprāt, viena no lielākajām problēmām ir tāda, ka mums nav mērenas platformas, lai runātu par tik dziļu un nozīmīgu tēmu, kas savā ziņā lemj cilvēku likteņus pēc ādas krāsas, un tas notiek ne tikai šeit,» uzsver Injaritu. «Kāpēc mēs joprojām dzīvojam ar aizspriedumiem un cilšu domāšanu? Man tas šķiet pilnīgi absurdi.»

Berlīnes kinofestivālā meksikāņu izcelsmes aktieris Maikls Penja norādīja, ka diskusijās par diskrimināciju Holivudā esot ignorēti latīņamerikāņu mākslinieki.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu