Žuna Džanga un Džons Halidejs "Mao: cits stāsts"

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šis darbs, kas balstīts uz desmit gadu ilgiem pētījumiem un intervijām ar daudziem Mao tuvākā loka biedriem Ķīnā, kas nekad agrāk nav izteikušies, un gandrīz ikvienu ārpus Ķīnas, kam ar viņu bijusi nozīmīga saskare, ir visautoritatīvākais Mao dzīvesstāsts, kāds jebkad sarakstīts.

Tas ir pilns pārsteidzošām atklāsmēm, sagraujot mītu par Lielo pārgājienu un parādot pilnīgi citu, nepazītu Mao: viņu nevadīja ideālisms vai ideoloģija; viņa tuvās un sarežģītās attiecības ar Staļinu bija sākušās jau 1920. gados un noveda pie varas iegūšanas; viņš priecājās par japāņu okupantu ienākšanu lielā daļā Ķīnas, kā arī vija intrigas, ķērās pie indēšanas un šantāžas, lai panāktu savu. Pēc Ķīnas iekarošanas 1949. gadā Mao slepenais mērķis bija iegūt varu pār pasauli. Dzenoties pēc šā sapņa, viņš izraisīja vislielāko badu cilvēces vēsturē, nāvei nolemjot 38 miljonus cilvēku. Kopumā Mao valdīšanas laikā bojā gāja krietni vairāk nekā 70 miljoni ļaužu ― miera laikā.

Šī biogrāfija liek ieskatīties Mao mainīgajā dzīvesstāstā, kur viņš pin intrigas un ik uz soļa cīnās, lai varētu īstenot savus nepopulāros lēmumus. Lasītājs nonāk Mao galma ēnainajos kambaros un slepus noklausās notikumus, kas risinās to visslēptākajos stūros. Pirmo reizi tiek atklāts Mao raksturs un neģēlīgā izturēšanās pret sievām, mīļākajām un bērniem.

Šis ir pilnīgi jauns skatījums uz Mao gan saturiskā, gan pieejas ziņā. Tas pārsteigs gan vēsturniekus, gan vienkāršo lasītāju.

„Triumfs. Valdzinošs tirānijas, deģenerācijas, masu slepkavošanas un izvirtības attēlojums, satriecošu revizionistisku ziņu zalve un ārkārtīgi vērtīgs pētījums. Šis ir pirmais dziļākais politiskais darbs par vislielāko briesmoni no visiem.” Saimons Sebags Montefjore, Sunday Times

„Sīkie apraksti un dokumentācija ir apbrīnojama [..] Viņu atklātais stāsts, valdzinošs savā baisumā, ir visspēcīgākā, saistošākā un zīmīgākā mūsdienu politiskā biogrāfija [..] Nav daudz tādu grāmatu, kam lemts mainīt vēsturi, taču šī to izdarīs.” Džordžs Voldens, Daily Mail

„Žuna Džana un Džons Halidejs radījuši nežēlīgu apsūdzību, izmantojot virkni avotu ― arī nozīmīgus padomju avotus ―, lai kliedētu melu un nezināšanas mākoni, kas vēl aizvien slēpj Mao dzīvi no daudzu rietumnieku acīm.” Makss Heistingss, Sunday Telegraph

No angļu valodas tulkojusi Paula Prauliņa

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu