10 populārākie Otrā pasaules kara propagandas plakāti

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Propagandai bijusi milzu nozīme Otrajā pasaules karā, iepotējot sabiedrībai varas iecerēto morāli ar ziņām, attēliem, plakātiem un citiem instrumentiem, ieaudzinot uzticību valdībai. Mūsdienās šādus procesus sauc par iedzīvotāju zombēšanu. Propaganda bija nepieciešama, sākoties konfliktiem, karam. Un daudzas valstis pirmajiem piemēriem sekoja. TVNET piedāvā apskatīt 10 populārākos 2. Pasaules kara propagandas plakātus.

 
Foto: publicitātes

ASV. Tēvocis Sems

Viens no pasaulē populārākajiem un Amerikas vēsturē nozīmīgākajiem propagandas plakātiem, kas radīts 1917. gadā. Tajā redzams Tēvocis Sems, kurš ar pirkstu norāda uz skatītāju. Uz plakāta rakstīts: «Es tevi vēlos redzēt ASV armijā. Piesakies tuvākajā armijas iesaukšanas punktā.»

Šīs propagandas mērķis ir iedzīvotājam paziņot, ka ASV armijai nevajag kādu sabiedroto kareivi, bet ir nepieciešams tajā redzēt tieši to, kas šo ziņu lasa.

Foto: publicitātes
 
Foto: publicitātes

PSRS. Esi varonis!

PSRS Otrā pasaules kara laikā tika izplatīts plakāts, kurā redzams kareivis, kas atvadās no savas sievas vai mātes. Šādā veidā tika atspoguļota kareivju varonība, dodoties aizsargāt savu tēvzemi, nezinot, vai atgriezīsies mājās.

Foto: publicitātes
 
Foto: publicitātes

ASV. Apturi šo briesmoni

Propagandas plakātā parādīts milzis ar divām galvām: viena Hitlera, bet otra Japānas armijas ģenerāļa. Šādi sabiedrībai tiek pausts, ka pretinieks iznīcinās Ameriku, ja visi strādnieki neiesaistīsies cīņā pret to.

Foto: publicitātes
 
Foto: publicitātes

Vācija. Tā mēs cīnāmies

Vācijas propaganda Otrā pasaules kara laikā bija sekmīga. Kamēr Vācijas karavīri atradās frontē, kara propagandas plakātos iedzīvotāji tika mudināti: «Jums arī ir tikpat labi jāstrādā, lai uzvarētu, kā mēs cīnāmies kara laukā!»

Foto: publicitātes
 
Foto: publicitātes

Itālija. Pievienojies Itālijas SS leģionam

Izvēršoties Otrajam Pasaules karam, Itālijas SS elitei bija nepieciešams papildinājums, lai cīnītos pret komunistiem.

Kara propagandas plakātos iedzīvotāji tika mudināti pievienoties Itālijas pirmajam SS leģionam, ko cīņām Austrumu frontē izveidoja 1945. gadā.

Foto: publicitātes
 
Foto: publicitātes

Japāna. Nevarīgais Rūzvelts

Japānas propagandas plakāti sabiedrībai vēstīja, ka Amerikas toreizējais prezidents Rūzvelts ir nevarīgs briesmonis.

Foto: publicitātes
 
Foto: publicitātes

PSRS. Katra lode nozīmē pretinieka nāvi

PSRS propagandas plakātos redzams kareivis, kas smaidīdams rokā tur patronas. Apakšā rakstīts: «Sit tā, lai uz katru patronu pa ienaidniekam!» Propagandā tiek slavēta pretinieka nogalināšana. Šis ir viens no ievērojamākajiem Pasaules kara propagandas plakātiem, kāds jebkad ir bijis, kas aicina uz cilvēku nogalināšanu.

Foto: publicitātes
 
Foto: publicitātes

Japāna. Samurajs

Otrā pasaules kara laikā bija propagandas plakāti, kur Japāna attēlota kā samurajs, kas savukārt simbolizē pagātnes uzvaras, varonīgumu un nacionālo nozīmīgumu. Līdzīgi propagandas plakāti bija Vācijai, kur tika izmantoti Ziemeļu karavīri, bet PSRS - senās Krievijas impērijas kaujas, kurās bija izcīnītas uzvaras.

Foto: publicitātes
 
Foto: publicitātes

Vācija. Tiem, kas aizmirsuši vēsturi

Vācijā Otrā pasaules kara laikā tika izplatīti propagandas plakāti, kuros tika teikts, ka ebreji ir ļaunuma sakne. Plakātā redzama degoša planēta ar PSRS simboliku un kareivi skeletu, kas daudziem cilvēkiem iedvesa bailes.

Foto: publicitātes
 
Foto: publicitātes

Anglija. Atpūšanās var maksāt dzīvību

Attēlā atspoguļots vīrietis, kurš devies gulēt vai agri pamodies, bet viņam Hitlers saka: «Paņem sev brīvdienu. Ko tu zaudēsi?» Tomēr zemāk brīdināts, ka atpūšanās maksā dzīvības, tāpēc jāturpina iesāktais darbs.

Foto: publicitātes
KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu