Larss fon Trīrs nekad vairs nesniegs intervijas

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Atzītais dāņu kinorežisors Larss fon Trīrs (Lars von Trier) trešdien nopratināts policijā saistībā ar skandālu izraisījušajiem izteikumiem, ka viņš saprot un viņam pat nedaudz simpatizē Hitlers.

"Šodien plkst.14 mani nopratināja Ziemeļzēlandes policija saistībā ar Francijas Grasas pilsētas prokuratūras sākotnējās izmeklēšanas apsūdzībām par iespējamu Francijas likumu pārkāpumu attiecībā uz kara noziegumu cildināšanu," teikts režisora izplatītajā paziņojumā.

"Apsūdzības saistītas ar izteikumiem preses konferencē 2011.gada maijā Kannās."

"Šo nopietno apsūdzību dēļ jāsecina, ka es neprotu nepārprotami izteikt savu viedokli.

Tādēļ esmu nolēmis no šodienas atturēties no publiskiem izteikumiem,"

viņš piebilda.

Kā vēstīts iepriekš, Kannu kinofestivālā režisors bija ieradies reklamēt savu jaunāko veikumu - zinātniskās fantastikas filmu "Melancholia" - un preses konferences laikā izteicās, ka saprot un viņam pat nedaudz simpatizē Hitlers.

Skandāls izcēlās, kad reportieri režisoram uzdeva jautājumu par viņa vācisko izcelsmi.

"Ilgu laiku es domāju, ka esmu ebrejs, un es jutos laimīgs, būdams ebrejs. (..) Taču tad es uzzināju, ka patiesībā esmu nacists. Ziniet..., jo mana ģimene bija vācieši, Hartmaņi. Un arī tas man sniedza zināmu baudu. (..) Ko gan es varu teikt? Es saprotu Hitleru, taču es domāju, ka viņš izdarīja dažas sliktas lietas. Taču (..) es viņam nedaudz simpatizēju," preses konferences laikā sacīja fon Trīrs. "Taču es neesmu par Otro pasaules karu, un es neesmu pret ebrejiem, pat ne pret Sūzenu Bīru. Arī tas bija joks. Patiesībā es ļoti lielā mērā esmu viņu pusē, lai gan ne pārāk, jo Izraēla ir kā skabarga dibenā... Kā lai es tagad pabeidzu šo teikumu? Es esmu (..) tikai par mākslu. Es esmu pat ļoti par Špēru. (..) Alberts Špērs man patika. (..) Nu, labi. Es esmu nacists. Jā, tas ir tas, ko mēs, nacisti, darām - mums patīk liela mēroga lietas. Jā, varbūt jums izdotos mani pārliecināt par žurnālistu jautājuma galīgo risinājumu."

Dažas stundas pēc preses konferences fon Trīrs gan atvainojās par teikto, taču festivāla režisoru padome paziņoja, ka nosoda viņa komentārus un pasludina fon Trīru par nevēlamu personu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu