Larss fon Trīrs vēlreiz atvainojas

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Pasaulslavenais dāņu kinorežisors Larss fon Trīrs (Lars von Trier), kas pagājušajā nedēļā tika pasludināts par "persona non grata" Kannu kinofestivālā, vēlreiz atvainojies par saviem pronacistiskajiem izteikumiem, kas bija iecerēti kā joks.

Larss fon Trīrs jau bija atvainojies festivāla laika, taču tagad izplatījis vēl vienu atvainošanos, acīmredzot reaģējot uz atbalsta vēstuli no Irānas prezidenta Mahmuda Ahmadinedžada kultūras padomnieka Džavada Šamakdari, kas apsūdzēja Kannu festivāla organizatorus fašismā un runas brīvības ierobežošanā.

"Manuprāt, runas brīvība visās tās formās ir cilvēka pamattiesību daļa,"

savā paziņojumā raksta fon Trīrs. "Tomēr mani komentāri preses konferencē bija nekulturāli, divdomīgi un bezjēdzīgi aizvainojoši."

"Es gribēju teikt, ka ārkārtējas nežēlības potenciāls vai tās pretstats ir katrā cilvēkā neatkarīgi no nacionalitātes, etniskuma, ranga vai reliģijas. Ja mēs izskaidrojam vēsturiskās šausmas ar indivīdu cietsirdību, mēs iznīcinām iespēju saprast cilvēka dabas mehānismus, kas savukārt nepieciešams, lai nākotnē izvairītos no noziegumiem pret cilvēci."

Pagājušajā nedēļā sarunājoties ar Izraēlas laikrakstu "Ha’aretez", fon Trīrs paskaidroja, ka viņa nekorektie izteikumi bija neizdevies joks. "Es ar tipisku dāņu humoru, ko vairums cilvēku nesaprot, teicu, ka esmu nacists. Bet es neesmu. Tas bija stulbs joks. Ar šādu humoru es runāju ar saviem draugiem, kas zina, ka es neesmu nacists."

"Es no sirds atvainojos par to, ka esmu aizvainojis cilvēkus. Tāds nebija mans nolūks. Esmu arī aizskāris vāciešus, vārda "vācietis" vietā lietojot "nacists", it kā visi vācieši būtu nacisti."

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu