Atdāvina muzejam miljardu dolāru vērtu kubisma mākslas darbu kolekciju

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

ASV kosmētikas kompānijas «Estee Lauder» mantinieks Leonards Lauders (Leonard Lauder) uzdāvinājis Ņujorkas Metropolitēna mākslas muzejam plašu kubisma mākslas darbu kolekciju, kas vērta aptuveni miljardu dolāru (aptuveni 540 miljonus latu). 80 gadus vecais miljardieris uzdāvinājis mākslas darbus muzejam, neizvirzot nekādus nosacījumus.

Kolekcijā, ko Lauders veidojis četrdesmit gadus, ietilpst 78 darbi, kas būs nozīmīgs pienesums muzeja krājumam, kurā 20.gadsimta sākuma māksla līdz šim pārstāvēta salīdzinoši trūcīgi.

Lai gan muzejs «ir unikāls savā spējā izstādīt 5000 gadus ilgu mākslas vēsturi, mums ilgi trūcis šīs kritiskās dimensijas modernisma stāstā. Tagad kubisms būs pārstāvēts ar vairākiem tā izcilākajiem meistardarbiem,» norādīja muzeja direktors Tomass Kempbels.

Laudera kolekcijā ietilpst Pablo Pikaso, Žorža Braka, Huans Grisa un Fernāna Ležē darbi.

Paziņojot par dāvinājumu muzejam, Lauders sacīja, ka šī ir dāvana «cilvēkiem, kas dzīvo un strādā Ņujorkā, un visiem tiem no visas pasaules, kas brauc apmeklēt mūsu dižās mākslas iestādes».

Lauders norādīja, ka izvēlējies Metropolitēna mākslas muzeju, jo vēlējies, lai kubisms tiktu skatīts un pētīts vienā no dižākajiem muzejiem pasaulē.

Laudera kolekcija muzeja apmeklētājiem būs skatāma 2014.gada beigās.

Muzejs paziņojis, ka izveidos arī jaunu modernās mākslas pētniecības centru, pateicoties 22 miljonu dolāru lielam dāvinājumam no sponsoriem, tostarp Laudera.

Eksperti uzskata, ka Laudera dāvinājums izvirzījis Metropolitēna mākslas muzeju vienā no vadošajām vietām kubisma mākslas kolekciju ziņā.

Viena no atdāvinātajām gleznām - Pablo Pikaso "Nude Woman in an Armchair (Eva)"
Viena no atdāvinātajām gleznām - Pablo Pikaso "Nude Woman in an Armchair (Eva)" Foto: REUTERS/ScanPix

Žurnāls «Forbes» ziņoja, ka Laudera kolekcijas vērtība ir aptuveni 1,1 miljards dolāru un, uzdāvinot to muzejam, Lauders šķīries no 13,5% savas personiskās bagātības.

Šis dāvinājums ieceļ Lauderu «visu laiku dāsnāko filantropu panteonā», secinājis «Forbes».

Lauders ir 24.miljardieris, kurš savas dzīves laikā ziedojis cēlam mērķim vairāk nekā miljardu dolāru.
Lauders ir 24.miljardieris, kurš savas dzīves laikā ziedojis cēlam mērķim vairāk nekā miljardu dolāru. Foto: REUTERS/ScanPix
KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu