Čehova Rīgas Krievu teātris dosies viesizrādēs uz ASV (3)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātris martā dosies viesizrādēs uz ASV, preses konferencē žurnālistiem pavēstīja teātra direktors Eduards Cehovals.

Ar izrādi "Odesa, burvīgā pilsēta", kas veidota pēc Īzaka Bābela "Odesas stāstiem" un kurai mūziku komponējis Raimonds Pauls, teātris 1.martā viesosies Bostonā, 3.martā - Čikāgā un 5.martā - Ņujorkā. Iestudējuma režisors ir Vladimirs Zolotars no Krievijas.

Lomas atveido Jakovs Rafalsons, Igors Čerņavskis, Veronika Plotņikova, Aleksandrs Maļikovs, Boriss Ploskihs un citi.

Cehovals pauda nožēlu, ka aktieriem līdzi viesizrādēs uz ASV nevarēs doties Raimonds Pauls, kuram tajā laikā esot ieplānota koncerttūre pa Ukrainu.

Īzaks Bābels (1894-1940), ievērojamais krievu rakstnieks, dzimis Odesā slavenajā Moldovankā, ebreju tirgotāja ģimenē.

Foto: LETA

Rakstīt Bābels sāka 15 gadu vecumā. Divus gadus viņš rakstījis franču valodā, jo bijis lielā Flobēra, Mopasāna un sava franču valodas skolotāja Vadona iespaidā. Jau pirmajos savos stāstos Bābels tiecās pēc stilistiska smalkuma un pēc mākslinieciskā izteiksmīguma. "Es ņemu sīkumu - anekdoti, tirgus stāstu - un veidoju no tā gabalu, no kura pats nespēju atrauties," rakstīja Bābels.

Bābels dienējis Ārkārtas izmeklēšanas komisijā, bijis avīzes "Sarkanais Kavalērists" korespondents 1. kājnieku armijā, piedalījies pārtikas apgādes ekspedīcijās, karojis rumāņu, ziemeļu, poļu frontēs, bijis Tiflisas un Petrogradas avīžu reportieris.

Ar laiku rakstnieka mākslinieciskā proza ieguva veselus ciklus, kas kalpoja par pamatu krājumiem "Jātnieku armija" (1926), "Ebreju stāsti" (1927) un "Odesas stāsti" (1931).

Reālie Odesas kriminālisti Miška Japončiks, Soņka - Zelta Rociņa un citi rakstnieka iztēlē pārvērtās par mākslinieciski ticamiem tēliem Beniju Kriku, Ļubku Kazaku, Froimu Krauķi. Odesas noziedzīgās pasaules "karali" Beniju Kriku Bābels atveidoja kā savdabīgu Robinu Hudu, vājo ļaužu aizstāvi.

Komentāri (3)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu