Notiks Jāņa Akuratera 135. jubilejai veltīts pasākums

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

13.janvārī Jāņa Akuratera muzejā notiks dzejnieka 135.jubilejai veltīts pasākums "Sirds varā", informē Memoriālo muzeju apvienības sabiedrisko attiecību speciāliste Sandra Zobena.

"Sirds varā" - tā Akuraters nosauc arī savu piekto dzeju grāmatu, kas iznāk 1911.gada nogalē "Dzirciemnieku" izdevumā. Šogad kopš krājuma iznākšanas aprit 100 gadi, un dzejnieka 135.dzimšanas dienas vakars Akuratera muzejā ir iecerēts "sirds varas" zīmē, jo, kā savulaik rakstīja Kārlis Krūza: "Sirds vara ir vienīgā, kurai padodas Akuraters. Sirds varā viņš atradies arvienu.".

Programmā paredzētas vairākas literatūrzinātniskas etīdes un improvizācijas: Mairas Valteres veidotā "No "Klusajām sonetām" līdz "Sirds varai"", Maijas Burimas veidotā "Sirds - dvēsele - gars Jāņa Akuratera un laikabiedru daiļradē" un Simonas Sofijas Valkes izstrādātā "Moriss Māterlinks un Jānis Akuraters - radošie dialogi". Etīdes iepazīstinās klausītājus ar kultūrvēsturisko kontekstu un poētisko stilu, kāds valdīja pirms 100 gadiem - krājums "Sirds varā" tapšanas laikā.

Dzeju no Akuratera krājuma "Sirds varā" lasīs muzeja teātra pulciņa "Kolumbīne un Arlekīns" dalībnieki, kā arī gaidāms muzikāls pirmatskaņojums - Gata Zvirgzdiņa, Jura Riekstiņa un Ginta Šteina aranžētās dziesmas ar vectēva brāļa Akuratera vārdiem dziedās Ieva Akurātere.

"Savā būtībā Akuraters te ir tas pats agrākais, tas pats straujais cīnītājs un dievu dēlu kareivis;

saules, puķu un karstā asins viļņa, un mīlestības, un vaļības, un sapņu tveices skalds; bet tomēr ir kaut kas noticis, pirmā acumirklī lāgā neizmanāms, it kā paslēpts un aizplīvurots, bet toties dziļāk pašā būtībā iespiedies, kaut kas, kas pārvelk pār visu vieglu skumju plīvuri," dzejnieka izteiksmi "Sirds varā" raksturojis dzejnieks Fricis Bārda.

Akuratera jubilejai veltītais sarīkojums "Sirds varā" sāksies plkst.plkst.18.

Dziesmas ar vectēva brāļa Akuratera vārdiem dziedās Ieva Akurātere
Dziesmas ar vectēva brāļa Akuratera vārdiem dziedās Ieva Akurātere Foto: publicitātes
KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu