«Spēles ar uguni» pirmizrāde Nacionālajā teātrī (5)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto / Latvijas Nacionālais teātris

Šodien, 11.aprīlī, Latvijas Nacionālā teātra Aktieru zālē notiks Latvijas Kultūras akadēmijas teātra režijas maģistrantūras studentes Leldes Eglinskas diplomdarba «Spēle ar uguni» pirmizrāde, informē projekta vadītāja Dace Putniņa.

Izrāde būs mūsdienīgs skatījums uz pirms 120 gadiem zviedru dramaturga Augusta Strindberga sarakstīto lugu «Spēle ar uguni», kuras pamatā ir stāsts par mīlestību, greizsirdību, intrigām un meliem kādā ģimenē.

Attiecību sākumā mīlestība ir svelmaina kā uguns, taču ar gadiem mīlestība laulībā kļūst par padzisušu ugunskuru, kuram reiz pa reizei jāpiemet pa kādai jaunai pagalei. Lugas varoņi vārās seksuālā enerģijā. Sekss ir ceļš uz zaudēto paradīzi, kurā varoņi cenšas izmisīgi nokļūt, lai atbrīvotos no izmisuma, bailēm un degradācijas.

Izrādē Nacionālā teātra aktieru trijotne Dita Lūriņa, Ainārs Ančevskis un Egils Melbārdis ieraus Ģirtu Jakovļevu, Ievu Aniņu un Helgu Dancbergu savstarpējo attiecību risināšanas virpulī.

Izrādes mūzikas autori ir Juris Kaukulis un Kaspars Tobis, kostīmu māksliniece - Liene Rolšteina, scenogrāfs - Uģis Bērziņš.

Strindberga luga «Spēle ar uguni», kas 1893.gadā Berlīnē piedzīvoja pirmizrādi, bija savam laikam gana novatoriska. Izrādi asi nokritizēja, īpaši norādot uz Strindberga lugas valodas vaļību, kurā darbojošās personas atļāvās atklāti un tieši runāt par intīmām lietām. Strindbergs lugas sižetu aizguva no sev pazīstama laulāta pāra un pašam tobrīd esot attiecībās ar precētu sievieti.

Zviedru dramaturgs, rakstnieks, mākslinieks, zinātnieks un aktīvais opozicionārs Strindbergs izmantoja savu dzīvi, lai radītu mākslas darbus. Ar saviem darbiem Strindbergs ir ietekmējis gan Eiropas, gan Amerikas teātra un kino attīstību.

Komentāri (5)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu