Trakas ballītes laikā jaunieši nodedzina veselu kvartālu (32)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānuzņēmums no Youtube video

Filmu «Paģiras» un «Paģiras II» autors Tods Filips (Todd Phillips) piedāvā visu laiku trakāko ballīti – «Projekts X: ballīte bez bremzēm»! Filmas režisors ir Nima Nurizadehs (Nima Nourizadeh), un no šodienas tā redzama uz visiem Latvijas kinoekrāniem.

Labklājības ministrija brīdina: šī filma ir kaitīga tavam bērnam.

Apraksts. Komēdijā «Projekts X: ballīte bez bremzēm» trīs draugi, kuriem vidusskolā neviens nepievērš uzmanību, nolemj ko darīt lietas labā – sarīkot vienu kārtīgu mājas ballīti, uzaicinot skolas skaistākās meitenes, dīdžeju un sapērkot labi daudz «šmigas». Uz pasākumu ierodas krietni vairāk cilvēku, nekā draugi bija gaidījuši... nakts izvēršas ballītē, kuru vairs nav iespējams kontrolēt!

Pārdomas.

Filmu ASV kinokritiķi ir raksturojuši kā ļaunumu, kas nāk no elles dzīlēm, un raugās uz to ar vēl skarbāku skatu nekā kardināls Pujats uz pornofilmām.

Kā nu ne, «Projekta X» ballītē tiek lietots alkohols, narkotikas, viss tiek burtiski nodedzināts, salauzts un vainīgie par to sodu īsti pat nesaņem. Tātad slikts paraugs jauniešiem. Tieši filmas vēstījums ir tas, kāpēc visi tik ļoti ienīst šo filmu, kura patiesībā, manuprāt, ir izdevusies lieliski. Cilvēkiem vienmēr ir paticis vainot visu un visus, pārmest kinofilmām, datorspēlēm, jebkam, tikai ne pašiem sev. Ja kādam jaunietim šī filma rosinās vēlmi šādu ballīti realizēt dzīvē vai kāds sāks dzert vai lietot narkotikas tikai tāpēc, ka noskatījies «Projektu X», vainīga ir nevis filma, bet šā jaunieša vecāki, jo tas liecina par sūdīgu bērna audzināšanu.

Kā jau var noprast no kino rullīša, «Projekta X» stāsts ir par trīs jauniešiem, kuri nebūt nav populāri savā skolā, un lielākā daļa vienaudžu pat nenojauš par šo jauniešu eksistenci. Viņi nolemj noorganizēt ballīti, kura pāris stundu laikā no forša pasākuma pārvēršas katastrofālā un nekontrolējamā murgā. Viss, ko vari vai nevari iedomāties trakā ballītē, ir redzams «Projektā X». Punduris, kurš tiek iespundēts cepeškrāsnī, alkohols, daudz kailu krūšu, narkotikas, ugunsmetējs un lidojošs suns. Tici man, tas vēl nav viss.

Teorētiski šādas ballīšu filmas nav nekas jauns, bet «Projekts X» atšķiras ar to, ka visas filmas garumā ir iemontēts savdabīgais pseidodokumentālais (mockumentary) filmēšanas stils. Tas piešķir sajūtu, ka arī skatītājs atrodas filmas trakajā ballītē un ir tajā visā iekšā. Tātad filma iedarbojas! Acīmredzot tieši tas ir iemesls, kāpēc kritiķi par šo filmu ļoti uztraucas un to ienīst.

Kadrs no filmas «Projekts X: ballīte bez bremzēm»
Kadrs no filmas «Projekts X: ballīte bez bremzēm» Foto: Ekrānuzņēmums no YouTube video

Par aktierspēli runāt ir lieki, nedomāju, ka pasaulē ir kāds cilvēks, kas nemācētu ballēties dabiski. Pieminēšanas vērts ir fakts, ka gandrīz visi aktieri ir mazpazīstami vai vispār nezināmi cilvēki, kas jo vairāk pastiprina realitātes sajūtu filmas skatīšanās laikā. Patiesībā nepameta sajūta, ka filmas veidotāji ir salasījuši visus simpātiskākos laimes meklētājus Holivudā. Kā jau labā ballītē pienākas, arī filmā ir atlasīta lieliska mūzika. Filmas laikā izskan pēdējo desmit gadu labākie ballīšu mūzikas ieraksti, un ļoti skaļi.

Kinofilmām un ballītēm ir kaut kas kopīgs. Abām uzdevums ir mūs izklaidēt. «Projekts X» ir lieliska izklaide, bet ar sliktu vēstījumu skatītājam, kuru nevajag ņemt vērā. Neskaitāmi filmu veidotāji sola, ka viņu filmās būs kaut kas tik traks, kaut kas, kas vēl nav redzēts. Ierasti tas ir mārketinga triks, bet «Projekta X» notikumu un spriedzes kāpinājums nudien ir līdz šim kaut kas neredzēts. Ja tev patīk skaļa mūzika, skaistas meitenes, traki joki, aizej un izbaudi «Projektu X» kinoteātrī. Neaizmirsti paķert līdzi visus savus draugus.

Vērtējums: 7/10.

Komentāri (32)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu