Latvijas un Igaunijas kopražojuma filma "Friči un blondīnes"

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šovakar plkst. 19.30 kinoteātrī "K.Suns" pirmizrādi Latvijā piedzīvos Latvijas un Igaunijas kopražojuma dokumentālā filma "Friči un blondīnes", informēja filmas producents Askolds Saulītis.

Filma "Friči un blondīnes" ir Latvijas un Igaunijas kopīgs projekts, kas tika sākts 2006.gadā. Sākuma posmā arī Lietuva piekrita piedalīties kopražojumā, bet diemžēl finansiālu apsvērumu dēļ no projekta bija spiesta atkāpties. Latvijas puse projektā divu gadu laikā ir ieguldījusi 31 296 latus, kas veido 29,8% no filmas kopējā budžeta. Filmas kopējās izmaksas ir 104 979 lati, informēja Saulītis.

No Latvijas puses filmas veidošanā iesaistījās "Subjektiv Film", savukārt no Igaunijas - Igaunijas filmu studija "Kuukulgur Film".

Daļa filmēšanas notika Latvijā Ēdoles pilī, kur pēc 20-30 gadu pārtraukuma atkal tikās visu Baltijas valstu slavenākie aktieri. Šī tikšanās bija ļoti emocionāla, un daļa no šā pasākuma ir redzama arī filmā. Tie bija arī pēdējie mūsu dižās aktrises Vijas Artmanes kino kadri. Filmā redzami Latvijas aktieri Uldis Lieldidžs, Uldis Dumpis, Pauls Butkēvičs, Ģirts Jakovļevs, Regīna Razuma, Mārtiņš un Ēriks Vilsoni, Ingrīda Andriņa, Baiba Indriksone un citi, stāstīja filmas producents.

Filma "Friči un blondīnes" stāsta par Baltijas aktieriem, kuru liktenis bijis spēlēt vāciešus padomju laika kara tematikas filmās. Filmas veidotāji fokusējas ne tikai uz starmešu gaismās redzamo, bet arī uz šā fenomena ēnas pusēm - kāda loma šo aktieru tēliem bijusi ienaidnieka tēla radīšanā padomju kino un tā skatītāju apziņā. Padomju Savienībā kara filmas bija vienlaicīgi gan kases grāvēji, gan propaganda, šīs filmas veidoja spēcīgu, noturīgu ienaidnieka tēlu.

Dokumentālās filmas "Friči un blondīnes" autori cer, ka viņu darbs par to, kāda nozīme šai "ienaidnieka tēla" atpazīstamībai bijusi konkrēto aktieru radošajās biogrāfijās un dzīvē, varētu kalpot arī kā ierosme un materiāls nopietnai diskusijai par šo sarežģīto vēstures periodu - Otrā pasaules kara laiku, kad tieši baltiešiem arī reālajā dzīvē bija lemts karot abās frontes pusēs.

Filmas režisors ir Igaunijā pazīstamais un starptautiskos filmu festivālos atzinību guvušais Arbo Tammiksārs. Pēc pirmizrādes filmu vismaz vēl divas nedēļas plānots demonstrēt kinoteātrī "K.Suns".

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu