Nacionālajam teātrim budžets samazināts par ceturtdaļmiljonu latu (3)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Latvijas Nacionālajam teātrim šā gada budžets samazināts par ceturtdaļmiljonu latu, šodien preses konferencē paziņoja teātra direktors Ojārs Rubenis.

Kā pastāstīja Rubenis, līdzekļi samazināti par 250 000 latu, kas nozīmē, ka šogad teātris nevarēs īstenot piecas lielās zāles izrādes. Tomēr darbs turpināsies un šajā sezonā plānotas vairākas pirmizrādes.

"Būtu nepieciešams, lai valdība saprastu, ka kultūra un māksla ir tikpat svarīga kā piens un maize. Manuprāt, ir pienācis laiks žurkai Kornēlijai kāpt uz skatuves, lai pārrunātu valstī aktuālos jautājumus," informēja Rubenis.

23.februārī notiks svinīgs pasākums, svinot Nacionālā teātra 90 gadu jubileju. Svētku pasākuma režisore ir Indra Roga, plānots, ka notiks tiešā translācija Latvijas Televīzijā.

Preses konferences laikā visi interesenti tika informēti par jauniestudējumu "Hipnotiskais brauciens", kura pirmizrāde notiks 5.februārī. Jauniestudējuma režisors ir Viesturs Kairišs, un izrāde top pēc Andreja Upīša stāsta "Sūnu ciema zēni" motīviem.

Kairišs norādīja, ka izrāde paredzēta dažādai publikai, tajā skanēs salīdzinoši daudz mūzikas un tās sižets vīsies nevis caur asarām, bet gan caur vitalitāti.

Izrādes scenogrāfs ir Gints Gabrāns, kostīmu māksliniece - Anna Heinrihsone, dramaturģe - Margarita Zieda. Lomas atveidos Jānis Reinis, Gundars Grasbergs, Rūdolfs Plēpis vai Ģirts Jakovļevs, Liene Gāliņa, Daiga Kažociņa, Evija Skulte, Uldis Anže, Gunta Virkava, Līga Liepiņa un Lāsma Kugrēna.

"Neskaidrība, apmulsums, krīzes situācija, kas sāk sabiezēt neatrisināmībā, kopīgās dzīves strupceļš un indivīda izmisums, visbeidzot aktīva rīcība risinājumu meklēšanā: šie apziņas stāvokļi ir nodarbinājuši rakstnieku Andreju Upīti gan 1923. gadā, sacerot lugu - reālu pasaku piecos cēlienos "Laimes lācis", gan 1940. gadā, pārstrādājot savu dramaturģisko sacerējumu stāstā jaunatnei "Sūnu ciema zēni"," par izrādes ieceri stāsta tās veidotāji.

Režisors Kairišs kopā ar mākslinieku Gabrānu, mūziķi Uģi Vītiņu, kostīmu mākslinieci Heinrihsoni un Nacionālā teātra aktieriem 2009. gada Latvijā turpina Andreja Upīša aizsākto darbu - caur komēdijas vitālo spēku domāt par cerību variantiem kopīgās krīzes situācijā, aicinot skatītāju uz hipnotisko braucienu, ceļojumu uz gaismu.

Nacionālais teātris turpina sezonu "Sapnis par Latviju", izrādē "Hipnotiskais brauciens" dodoties pa pēdām Laimes lācim, vēlreiz izdzīvojot vienu no kolektīvajiem mītiem, pārdzīvojot to un meklējot jaunas skatījuma perspektīvas, kā pārvarēt krīzi savā apziņā.

Kairišs kopā ar mūziķi Uģi Vītiņu teātra braucienu attīsta "road movie" aizraujošākajās tradīcijās, savukārt par hipnozes spēku gādā Venēcijas biennāles dalībnieks, Vilhelma Purvīša prēmijas šā gada laureāts mākslinieks Gabrāns.

Komentāri (3)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu