Realitātes šovi — labi vai slikti? (2)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Cilvēku domas ir dažādas, taču viens ir skaidrs — zināma daļa riska ir vienmēr, un reizēm gadās, ka striķis pārtrūkst... Savās pārdomās dalās arī sabiedrībā pazīstami ļaudis, no kuriem dažs labs ir piedalījies realitātes šovā, bet kāds cits savukārt — tā veidošanā.

Pārsteidziet mūs!

Televīzijā, draudošai meldijai skanot un dažādu specefektu piesātinātiem kadriem zibot, parādās šovs "Baiļu faktors". Taču nu jau arī tas kādu laiku ir kļuvis par ierastu televīzijas raidījumu...

Cilvēkus, kas gatavi piedalīties realitātes šovos, agrāk uzskatīja par nedaudz trakiem, viņus apbrīnoja un slavēja. Un ne velti, jo izturēt noteiktu laika posmu slēgtā telpā bez kontakta ar ārpasauli varēja tikai retais. Tomēr vairums no šīm televīzijā uzpūstajām zvaigznēm uz šovu devās, materiālu nolūku vadītas... Nauda, protams, var visu. Bet vai tā var atgriezt dzīvē kādu Taizemes mūziķi, kurš, piedaloties šovā "Baiļu faktors", gāja bojā?

Daudzi TV skatītāji atzīst, ka realitātes šovu veidotāji šobrīd ir aizgājuši par tālu. Taču tas tikai tāpēc, lai skatītājiem būtu interesantāk — tagad nemitīgi ir jāizdomā kaut kas jauns, lai viņi nepārslēgtu TV uz citu kanālu.

***

Vai skatāties "Baiļu faktoru"?

VAIRĀK DOMĀ PAR NAUDU. Televīzijas raidījumu vadītājs Valters Krauze: "Skatos, un man patīk, taču uz to vairāk var attiecināt tās fiziskās aktivitātes, nevis kaut kādu tārpu ēšanu. Par "Baiļu faktora" drošību nemāku spriest, jo pats esmu skatītājs, un mani tādas lietas neinteresē. Uzskatu, ka ikviens dalībnieks vairāk domā par naudu, nevis par to, vai tas striķis izturēs vai ne. Protams, ietekme uz bērniem "Baiļu faktoram" ir, bet domāju labāk pirms raidījuma sākuma pateikt, ka tas bērniem ir aizliegts. Filmām un seriāliem šāda brīdinājuma nav, un tur bērni mierīgi skatās, kā cilvēki šauj cits uz citu."

TĀRPI IR PRETĪGI! Televīzijas žurnāliste Ija Circene: "Protams, ka esmu redzējusi, un pati tādā noteikti nepiedalītos! Tie tārpi, kas dalībniekiem jāēd, ir vienkārši pretīgi! Man tāds šovs nešķiet pieņemams, un es neēstu neko pat tad, ja man uz paplātes pasniegtu tos simts tūkstošus latu. Atceros, ka reiz redzēju to šova sēriju, kad dalībniekiem bija jāēd cepti dzīvnieku locekļi — toreiz kādam jūras kājniekam nācās ēst buļļa daiktu, bet viņš to izdarīja! Varu tikai iedomāties, kā šo cilvēku pēc tam apcēla viņa draugi... Piekrītu tam, ka realitātes šovi un raidījumi ietekmē cilvēkus, īpaši bērnus, bet viss jau ir atkarīgs no tā, ko šajos šovos dara, bet viens ir skaidrs: šāda veida šovi man nepatīk."

ATSTĀJ IESPAIDU. Televīzijas režisore Žaklīna Cinovska: "Jā, skatos. Pirmo reizi šo šovu redzēju, būdama Amerikā, un, ja nemaldos, tas bija pirms kādiem pieciem gadiem. Toreiz tas likās baigi labi! Taču tagad par to vairs neesmu sajūsmā, jo dalībniekiem ir jāēd dažādas pretīgas lietas. Atceros, ka "Baiļu faktora" pirmsākumos cilvēki, kuri piedalījās, ēda tādas lietas, kas citās valstīs ir delikateses, tomēr tagad šova veidotāji jau ir aizgājuši par tālu. Tas ir muļķīgi! Lai arī esmu dzirdējusi, ka konkrēti šajā šovā piedalās profesionāļi, kas ir labi sagatavoti, tomēr televīzija tik un tā atstāj iespaidu uz skatītājiem. Protams, ir jau arī vēl briesmīgāki raidījumi kā, piemēram, "Jackass", kas ir kaut kāds murgs! Nedomāju, ka līdzīgs šovs Latvijā varētu gūt milzīgu atsaucību. Savukārt pie mums censties kaut ko tādu atdarināt nebūtu jēgas..."

TĀDA IR VIŅU DOMĀŠANA. Aktieris Normunds Laizāns: "Esmu skatījies, un mani izbrīna šie cilvēki, kuri ir ar mieru veikt riskantas darbības vien tādēļ, lai viegli tiktu pie naudas un kaut uz īsu brītiņu parādītos televīzijā. Tas ir ASV šovs, un izskatās, ka tāda arī ir viņu domāšana. Šie triki, kurus veic "Baiļu faktora" dalībnieki, ir bīstami, bet nevar zināt, vai tie nav profesionāli kaskadieri, kas ilgi trenējušies, lai ko tādu parādītu. It kā jau ar drošības pasākumiem šovā viss ir kārtībā, jo skatos un redzu, ka dalībniekiem ir aizsargķiveres un citas aizsarglietas, tomēr diezin vai šādu raidījumu vajadzētu skatīties bērniem. Lai arī pats agrāk esmu nodarbojies ar Austrumu cīņām, "Baiļu faktorā" diezin vai piedalītos, jo man nav tādas vēlmes — ātri nopelnīt."

BĒRNI VAR ATDARINĀT. Reperis Ozols: "Šad un tad skatos, bet ne speciāli. Man pret minēto šovu nav īpašas attieksmes: katru sēriju vērtēju atsevišķi. Grūti teikt, vai tas, ko tur rāda, man ir pieņemams vai nav. Tomēr domāju, ka "Baiļu faktors" ietekmē bērnus, un viņi pēc tā noskatīšanās grib ko tād atdarināt paši. Varbūt līdzīgā šovā piedalītos arī es, ja vēlētos izmēģināt ko jaunu un ekstrēmu, bet īstas pārliecības man tomēr nav.

Komentāri (2)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu