Īsi pirms Starptautiskās dejas dienas pienāca ziņa no Kanberas Austrālijā, kur 97 gadu vecumā mūža miegā aizmiga viena no izcilākajām personībām latviešu dejas XX gadsimta vēsturē: Skaidrīte Laima Darius (1927-2024). 

Skaidrīte Darius sešdesmit gadus vadīja deju kopu "Sprigulītis" un kopā ar Juri Ruņģi – trīsdesmit gadus – pirmo latviešu deju supergrupu "Saules josta".

Man bija prieks 1990. gada Deju svētkos iepazīties ar "Saules jostas" ansambli un tā vadītājiem Skaidrīti Darius un Juri Ruņģi. Biju par viņiem dzirdējis jau iepriekš un apbrīnojis mūsu tautiešu uzņēmību. Iedomājieties, tālajā Austrālijā latvieši uztaisa tautiskās dejas uzvedumu, ar kuru apceļo pasauli un to atkārto daudzas sezonas!

"Saules josta" uzstājas Sidnejas operā.
"Saules josta" uzstājas Sidnejas operā. Foto: "Saules jostas" arhīvs

Beidzot viņus satieku Latvijā un redzu klātienē... Jau toreiz pārsteidza dzīvīgums, kas kā labs alus kūsāja gan viņu dejās, gan viņos pašos. Drīz vien aptvēru, ka tas ir vadītāju – Skaidrītes un Jura nopelns.

Svarīgi atzīmēt, ka Skaidrīte bija ne tikai mūsu tautas garamantu turētāja un latviskuma stingrais balsts, bet arī talantīga skolotāja, jaunrades deju horeogrāfe un superenerģiska būtne, kas spēja aizraut daudzus. Pie tam – brīvajā laikā un par saviem līdzekļiem! Kur to naudu nopelnīt?

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp