"Marks Rotko un viņa laikabiedri. Ņujorkas skola" Rīgas Mākslas skolā

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

No 29. marta līdz 29.aprīlim Rīgas Mākslas skolā tiks eksponētas Marka Rotko un viņa laikabiedru - Džeksona Polloka, Roberta Mazervela un Villema de Kūninga mākslas darbu lielformāta reprodukcijas.

Reprodukcijas ir ASV valdības dāvinājums Mākslas izglītības centram III KRĀSAS ar mērķi turpināt iepazīstināt Latvijas mākslas skolotājus ar Amerikas mākslu. Ņujorkas skola ir Amerikas abstraktās mākslas virziens. To pārstāv mākslinieki, kuru daiļrade ir robežās starp darbības glezniecību un minimālismu. Tie ir Marks Rotko, viņa draugi un laikabiedri - Bārnets Ņūmens, Klifords Stills, Villems de Kūnings, Frenks Stella, Džeksons Polloks, Roberts Mazervels, kuri strādā ASV, Ņujorkā 40.-50. gados. Ņujorkas mākslas dzīvi gadsimta vidū Amerikā raksturo jaunu ideju gaisotne un to mijiedarbība. Mākslinieki gan ietekmējas cits no cita, gan pozicionējas divās nosacītās nometnēs – Augšmanhetenas māksliniekus vairāk nodarbinājusi sociālu problēmu jauna izteiksme mākslā (to vidū ir Marks Rotko), bet Lejas-Manhetanas mākslinieki ar Džeksonu Polloku priekšgalā risinājuši ekstravagantus glezniecības izteiksmes veidus, pētījuši gleznošanas procesu, uzsverot darbības un žesta lomu glezniecībā. Latvijā vēl joprojām diezgan maz ir zināms par Amerikas moderno mākslu – glezniecību, mūziku un tās pārstāvjiem. 20. gs. ASV abstraktā ekspresionisma pārzināšana mākslas skolotājiem ir viens no priekšnoteikumiem, lai izprastu 20. gs. otrās puses un mūsdienu mākslu, līdz ar to – varētu kvalitatīvi to mācīt skolēniem, padarot daudzveidīgāku mācību saturu gan vispārizglītojošās, gan mākslas skolās. 15. un 16. aprīlī Rīgas Mākslas skolas telpās notiks divu dienu seminārs mākslas skolotājiem "Marks Rotko un viņa laikabiedri. Ņujorkas skola". Izstādi varēs apskatīt darbdienās no 15.00 līdz 19.00 Rīgas Mākslas skolas zālē, Ģertrūdes ielā 36, 4. stāvā. Projekta īstenotājs – Mākslas izglītības centrs III KRĀSAS. Projektu atbalsta Kultūrkapitāla fonds.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu