Rīgā notiks Bērnu filmu festivāls "Berimora kino"

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

No 13. līdz 20. martam Rīgā jau trešo reizi notiks Starptautiskais Bērnu filmu festivāls "Berimora kino", pavēstīja Starptautiskā Kino centra programmu vadītāja Anna Rozenvalde.

Par festivāla norises vietu ir izvēlēts Rīgas Kongresu nams. Līdz šim Bērnu filmu festivāls bija pazīstams ar nosaukumu "Kino Oga", bet tā kā festivāla žūrijas goda priekšsēdis kopš 2003. gada ir mopšu sugas suns Berimors Bregovičs, festivāls turpmāk tiks dēvēts viņa vārdā. "Berimora kino" mērķauditorija ir bērni, kā arī viņu vecāki. Festivāla koncepcija ir izrādīt bērniem tādu pasaules valstu kino, kas ir domāt rosinošs un neparasts. Šogad festivālā plaši būs pārstāvētas ziemeļvalstu bērnu filmas. Festivālā bez filmu skatīšanās bērniem būs iespēja līdzdarboties festivāla aktivitātēs – Skatītāju balvas balsojumā, piedalīties "Spicās Avīzes" bērnu žūrijā, kas noteiks labāko bērnu filmu un pasniegs balvas – "Berimora spilvenus", ko veidojusi māksliniece Ināra Liepa. Pēc katra filmu seansa notiks loterija, kurā tiks izlozētas balvas. Šogad "Berimora kino" piedāvās sešas filmu pirmizrādes Latvijā. Dāņu režisora Henrika Rubensa Genca aizkustinošā ģimenes filma "Būt kā Hoderam" stāsta par puisēnu Hoderu, kurš sapnī redz feju, kas viņam dod uzdevumu glābt pasauli un Hoders nolemj sākt savu misiju, gatavojoties ekspedīcijai uz vienu no zemeslodes sīkākajiem punktiem – Guambilua saliņu. Zviedrijas un Somijas kopražojuma filma "Elīna" kļuva par Berlīnes festivāla laureāti, iegūstot balvu "Stikla Lācis" kā labākā bērnu filma festivālā. Vienu no galvenajām lomām filmā – paštaisno un spītīgo skolotāju Misis Holmsu atveido Ingmara Bergmana aktrise Bibī Andresone, kuras tēlojums tika atzinīgi novērtēts ar Zviedrijas kino nacionālo balvu "Zelta vaboli" par labāko otrā plānas lomas atveidojumu. Zviedriju festivālā pārstāvēs arī animācijas filma ar Astrīdas Lindgrēnas radītajiem varoņiem Karlsonu un Brālīti teju pusotras stundas garumā – "Karlsons uz jumta". Ekstrēmi piedzīvojumi uz ekrāna bērniem būs skatāmi norvēģu filmā "Vilku vasara". Filmā piedalās ne tikai kāda 11 gadus veca meitene, kura filmā atveido mazu drosmīgu meiteni, kas nodarbojas ar klintīs kāpšanu, bet arī divi meža vilki, par kuriem mazā meitene uzņemas šefību glābjot tos no saniknotajiem aitu ganāmpulku īpašniekiem. Mazākajiem festivāla skatītājiem ir domāta Norvēģijā tapusī režisora Tomasa Kaisera filma "Pelle – policijas auto" – aizraujoša, jautra komēdija par mazās Marijas cīņu ar ļaunajiem divriteņu zagļiem. Marijas palīgs ir runājošais policijas auto – Pelle, kurš ierodas palīgos īstajā laikā un vietā. Festivāla programmā būs arī dāņu filma "Mazā lielā meitene". Filmas darbība norisinās 1850. gadā. Filmas stāsts līdzinās pasakai par Pelnrušķīti, kurā pasaku varonei līdzīgu likteni piedzīvo nepaklausīgs un šerps skuķēns Tinke.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu