Gribi uzfilmēt hip hopa videoklipu?. (7)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kādēļ vajadzētu filmēt videoklipu? Videoklipi ir svarīgi mārketinga rīki. Kad Busta Rhymes izdod jaunu albumu, viņa ierakstu kompānija iztērē miljonus, lai uzfilmētu pāris videoklipus.

Viens no dārgākajiem ASV hip hop videoklipu režisoriem Hype Williams uzfilmējis Busta Rhymes un Janet Jackson vienu no līdz šim dārgākajiem klipiem (3 miljoni USD). Videoklipi ieinteresē cilvēkus. Tādā veidā singli un albumi tiek pārdoti lielākās tirāžās. Latvijā ar vislielāko videoklipu klāstu var lepoties Ozols. Šogad Latvijas televīzijās rotē klipi arī tādiem izpildītājiem kā Full Clipp, Gustavo, Kurts un DJ Krii, Proxis, un drīzumā būs skatāmi arī Gacho un Fool jaunākie veikumi. Kā rodas idejas? Izpildītājs un ierakstu kompānija izsūta piedāvājumus vairākiem režisoriem, kuri rada idejas klipam. Jo populārāks un vēsāks izpildītājs, jo vairāk tas var kontrolēt sava vieoklipa tapšanu. Bet lielākais vairums izpildītāju ieņem otršķirīgas lomas. Dažiem ir labas idejas par to, ko tie vēlas, taču ne vienmēr tas ir realizējams. Kur lai atrod tēlotāju sastāvu? Jebkurš ir derīgs!!! Eminems savam 1,5 miljonu vērtajam "Superman" videoklipam atlasīja 63 meitenes no modeļu aģentūras, lai tās klipā staigātu apkārt apakšveļā. Kādam citam klipam tika paņemts 10 gadus vecs puika, kurš tika atrasts boksa klubā, jo režisors domāja ka parasts skolēns nespētu nospēlēt tik "krutu" tēlu. Ozols klipam "Rajons" pieaicināja čigānu tautības puišus, ar kuriem pirms tam bijis konflikts. Tomēr pamatā Latvijā hip hopa video filmējas izpildītāju draugi vai paziņas, kā arī komandas biedri. Kurš palīdz veikt filmēšanu? Filmēšanas komanda parasti ir 10-100 cilvēku sastāvā. Kad tiek veidots animēts klips, tad komandā var būt arī mazāk ļaužu. Animēto filmu studija "Shynola" strādā četru cilvēku sastāvā, darbu veicot pat pidžamās. Vietējā mērogā videoklipa filmēšanai var tikt piesaistīti tikai pāris cilvēku. Cik tas izmaksā? Visdārgākie klipi tiek uzņemti ASV. Anglijā tie izmaksā apm. 40 – 60 tūkstošus mārciņu, bet ASV tāda nauda ir nieki. Will Smith "Wild Wild West" videoklips izmaksāja 5 miljonus dolāru. Latvijā šī kultūra atrodas zīdaiņa statusā. Līdz šim dārgākais hip hopa videoklips ir Ozola "Ozraps", kurš izmaksāja ap 2000 latu. Savukārt "Rajons" izmaksāja tikai 60 latu! Cik ilgā laikā klips ir gatavs? Ārzemēs tas aizņem vidēji trīs nedēļas. Animēts klips var prasīt 2 mēnešus. Latvijā klipi rodas ilgākā laika posmā. Biotoms (atbildīgs par Ozola un Yanas Kay klipiem) veltī klipam vairākus mēnešus. Arī "Ozraps", kuru veidoja Pēteris Sičevs (Grafton), tika izveidots gandrīz 4 mēnešu laikā. Gustavo klips, kuru veidoja "Vilks Studija" arī netapa dažu dienu laikā.

Komentāri (7)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu