Jaunajā Rīgas teātrī iestudēts "Stāsts par Kasparu Hauzeru".

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Jaunajā Rīgas teātrī (JRT) iestudēts "Stāsts par Kasparu Hauzeru", kura pamatā ir latviešu režisora Alvja Hermaņa un vācu literātes Karolas Dīras luga, kas veidota no pirmmateriāliem: policijas protokoliem, liecinieku izteikumiem, laikabiedru ziņojumiem, paša Hauzera pierakstiem un autoru improvizācijām par šo tēmu.

Kā informēja JRT, "Stāsts par Kasparu Hauzeru" ir stāsts par cilvēku, kas visu savu bērnību un jaunību pavadījis ieslodzīts pagrabā, tumsā un klusumā. 1828.gada 26.maijā Nirnbergā parādās kāds pieaudzis, civilizācijas neskarts svešinieks, kas dēvē sevi par Hauzeru. Nokļūstot brīvībā, viņš sācis iepazīšanos ar pasauli un sabiedrību, reizē izraisīdams lielu apkārtējo interesi un uzmanību. Šis reālais, patiesais notikums ir detalizēti dokumentēts. 1833.gadā Hauzers nomira mīklainos apstākļos. Kā viens no viņa slepkavības iemesliem tiek minēta iespējamā radniecība ar karaļnamu, tā skaidrojot Hauzera noslēpumaino likteni. Nekad tā arī līdz galam nenoskaidrotā Hauzera izcelsme izraisīja literāru tekstu plūdus - biogrāfiskie un kriminālromāni, dzejoļi, lugas, horeogrāfijas, filmas un nebeidzama straume zinātnisku sacerējumu - interese par Hauzeru nodarbināja cilvēku prātus visu 19.gadsimtu un 20.gadsimtu un nav atslābusi līdz pat mūsdienām. JRT izrādes pamatā ir orģināldramaturģija. Izrādes režisors un scenogrāfs ir Hermanis, kostīmu māksliniece - Večella Varslavāne. Hauzera lomu atveido Māris Liniņš. Pārējās lomās skatītāji redzēs Regīnu Razumu, Baibu Broku, Sandru Zvīguli vai Gunu Zariņu, Vili Daudziņu, Ģirtu Krūmiņu, Kasparu Znotiņu, Aleksandru Radzēviču un E.Dārziņa mūzikas skolas audzēkņus Margaritu Balanas, Lienīti Kostandu, Martu Sausiņu, Pēteri Ligeru, Didzi Lindi, Dmitriju Graņicinu. Izrādes "Stāsts par Kasparu Hauzeru" pirmizrāde notiks 8. novembrī plkst.18.30.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu