Ārzemju autori Latvijā ir neaizsargāti

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Nesen latvju autortiesību arēnā atkal izcēlās lokāla mēroga skandāls, kas liek šaubīties, vai ārzemju izpildītāju tiesības pie mums tiek pilnvērtīgi aizsargātas.

Latvijas autortiesību aģentūra AKKA/LAA izsniedza atļauju pavairot grupas "Liepavots" albumu "Ilgu krasti", kurā ierakstītas arī vairākas "Smokie" dziesmas latviešu valodā. Čepmena un Čina "Don’t Play Your Rock’n’Roll To Me" pārtapusi par "Dziesmu tev", Alana Silsona "What Can I Do" — par "Vai jūti tu?". Par abu dziesmu autoriem albumā minēti "Liepavota" mūziķi. "Livin’ Next Door To Alice" pārtapusi par dziesmu ar jauki latvisku nosaukumu "Baiba". Kasete nonāca izdevniecības "MicRec" rokās, kuras pārstāvji nekad nav laiduši garām iespēju "ieknābt" (visbiežāk — pamatoti) autortiesību sargātājiem no AKKA/LAA. "Jāatgādina, ka Latvijas likumdošanā ir paredzēti konkrēti sodi par autortiesību piesavināšanos un, uzrādot "Liepavota" dalībniekus par dziesmu "Don’t Play Your Rock’n’Roll To Me" un "What Can I Do" autoriem, ir noticis visrupjākais autortiesību pārkāpums," pausts "MicRec" izplatītajā paziņojumā. AKKA/LAA pārstāvji apliecinājuši, ka licence izsniegta, pamatojoties uz apgalvojumu, ka izdevēji ("Gailītis G") saskaņojuši darbu izmantošanu ar oriģinālo autoru pārstāvniecību ("BMG"). "MicRec" autortiesību menedžere Jolanta Gacka pauda izbrīnu — AKKA/LAA tikai iekasē autoratlīdzību un sadala tiem, kas norādīti kā darba autori. Tātad šajā gadījumā — "Liepavots"? Izsniedzot šādas licences, pat nepārliecinoties, vai albumā norādītie autoru vārdi un dziesmu nosaukumi atbilst pareizajiem, liek domāt, ka, iespējams, oriģinālo dziesmu autori atlīdzību nemaz nesaņems, jo dziesmas ar šādiem jauniem nosaukumiem nav reģistrētas nevienā pasaules datu bāzē. "Ārvalstu autori Latvijā vispār ir neaizsargāti, un šis ir tikai viens no skaļākajiem notikumiem," — tā Gacka. Konflikts gan beidzies — "Gailītis G" pārstāvji oficiāli vērsušies "BMG" pārstāvniecībā Latvijā "Pasadena Records", pievienojot čeku par pārskaitīto naudu par "Smokie" dziesmu izmantošanu "Liepavota" kasetē. Izdevniecības mārketinga direktors Ilgvars Rukers atzina, ka vasarā "Gailītis G" pārstāvji mutiski lūguši nokārtot šādu atļauju, taču visu laiku kavējušies ar oficiālu iesniegumu. Pirms trim gadiem līdzīgā veidā licence bija izsniegta grupai "VIVA", kas pavairoja leģendārās "ABBA" dziesmas latviešu valodā. Pēc ilgas kašķēšanās pašmāju izdevniecību starpā smagu vārdu teica zviedru četrīšus pārstāvošā "Universal Music", draudot ar pamatīgām sankcijām, un tikai tad licenci anulēja. Tas netraucēja "VIVA" kasetei vēl ilgi atrasties veikalu plauktos. Gacka stāstīja, ka dziesmu izmantošanas tiesību saskaņošana ar Rietumu māksliniekiem nav ne ilgs, ne finansiāli ietilpīgs process. Parasti tas ilgst no pāris nedēļām līdz dažiem mēnešiem. Dziesmu kaverversiju cena mūsu reģionam "mērāma simtos".

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu