Honkongā izstāda retu Mālera partitūru

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP © ANTHONY WALLACE

Trešdien Honkongā izstādīta reta partitūra skaņdarbam, kuru sarakstīja klasiskās mūzikas komponists Gustavs Mālers. Mālera «Augšāmcelšanās simfonijas» pilno, ar roku sarakstīto versiju pārdos gada beigās Londonā, un tās sākotnējā cena ir 3,5 miljoni mārciņu (4 miljoni eiro), kas ir līdz šim augstākā cena, kas pieprasīta par mūzikas manuskriptu, paziņojis izsoļu nams «Sotheby's».

19. gadsimta austriešu komponists un diriģents savā dzīvē sarakstījis desmit simfonijas, taču «Sotheby's» norāda, ka neviena pilna partitūra līdz šim nekad nav nonākusi izsolē.

«Pilna Mālera simfonija, kas rakstīta ar komponista paša roku, vēl nav tikusi izsolīta, un, visticamāk, tas vairs nekad arī nenotiks,» uzsvēra izsoļu nama vecākais grāmatu un manuskriptu speciālists Saimons Magvairs.

Klasiskās mūzikas mīļotāji varēs 232 lappušu manuskriptu apskatīt līdz trešdienai «Sotheby's» centrālajā galerijā Honkongā.

Mārela Honkongas apvienības līdzdibinātājs Entonijs Čengs ziņu aģentūrai AFP pastāstīja, ka šo manuskriptu īpašu padara arī komponista diriģēšanas piezīmes, ko visos Mālera skaņdarbos nav viegli atrast pilnā simfonijas partitūrā.

«Mālers ir tilts starp vēlīno romantisko mūziku un 20. gadsimta mūziku, un viņa ietekme joprojām ir jūtama 21. gadsimtā,» norādīja Čengs.

«Sotheby's» pavēstījis, ka manuskriptu izsolei piedāvājuši amerikāņu ekonomista un uzņēmēja Gilberta Kaplana mantojuma pārziņi. Kaplans kļuva apmāts ar skaņdarbu, kas pazīstams arī kā Mālera Otrā simfonija, un viņš pirms savas nāves šī gada janvārī arī pats šo simfoniju vairākkārt diriģējis, to atskaņojot dažiem no pasaules labākajiem orķestriem.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu