"Kolka cool". Lauku idille - kautiņi un alus dzeršana

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.

12. decembrī pirmizrādi "Splendid Palace" piedzīvoja starptautiskus panākumus guvušā režisora Jura Poškus jaunā spēlfilma "Kolka Cool". Plašākai auditorijai uz kino ekrāniem tā skatāma no piektdienas, 16. decembra.

Arī pāķiem ir jūtas

Apraksts. Vasarīgs stāsts par diviem brāļiem un viņu ilūzijām par sievietēm. Andžas precību piedāvājums liek viņa draudzenei Simonai pārdomāt savu izvēli. Viņu attiecības tiek pakļautas pārbaudei, kad no jūras negaidot pārrodas Andžas vecākais brālis Gvido. Savstarpējas ambīcijas brāļus gan šķir, gan vieno. Filmā netrūkst ironisku situāciju, kautiņu un Kurzemes piekrastei raksturīgās bravūrības.

Lomās: Iveta Pole, Artuss Kaimiņš, Andris Keišs, Aigars Apinis, Varis Piņķis, Māra Ķimele, Guna Zariņa, Līga Vītiņa, Agnese Čivle.

Pārdomas. Pēc filmas noskatīšanās nonācu pie divām atklāsmēm. Pirmā - latvieši tomēr prot radīt kvalitatīvu kino. Otrā - Ivetai Polei pieder skaistas, drosmīgas un pašpārliecinātas krūtis. Ticu, ka man piekritīs visi, kas apmeklēs "Kolku cool".

Hokeja nūju, aliņu un humora izjūtu aptiekā nenopirksi, tāpēc esmu pārliecināts, ka

par Jura Poškus jauno šedevru mūsu skatītājiem būs stipri dalītas emocijas.

Nevienam nav noslēpums, ka latviešiem patīk pagausties par visu - par sevi, kaimiņu, par notikušo pirms simts gadiem un notiekošo šobrīd. Vairākiem eksemplāriem ir novērotas pat īpašas superspējas pagausties arī par to, kas notiks pēc simts gadiem. Un kas tad te tagad būs, kā saprast, pasmieties par sevi? Un tieši par to arī ir "Kolka cool", ar jokiem un ironiju par sevi, nenopietni par nopietno un aktuālo.

"Kolka cool" pamatīgi pārspīlēti atspoguļo lauku idilli, kas nereti sastopama Latvijas mazpilsētās. Visi sēž, garlaikojas, laiski tērzē par precīzi neko, grauž semenes un, īsinot laiku, sagāž viens otram pa purnu. Pēc tam draudzīgi samet kapeiciņas alus divlitrenei un opiņā, viss sākas no gala. Tomēr filma nav tik tukša un garlaicīga,

"Kolka cool" patiesībā ir ļoti skumjš stāsts par nelaimīgām attiecībām, par ģimenes problēmām un draudzību.

Par mūsdienu jaunatnes lieliskas dzīves ilūzijām un motivāciju. Šis stāsts vienkārši ir ietērpts komiskā un pārspīlētā vidē, lai skatītājam nogādātu gatavu produktu, kurā nav īpaši jāiedziļinās. Daudzus pārsteigs tēlu uzspīlētā bērnišķība to dialogos, bet es esmu pārliecināts, ka tieši šie kontrasti, bērnišķīgais naivums pieaugušu cilvēku izpildījumā, ir filmas panākumu atslēga. Turklāt, "Kolka cool" ir kādu konkrētu tēlu atspoguļojums to dzīvju konkrētā laikā, tā nekur īsti nesākas, nekur īsti nebeidzas, tāpēc dziļdomas meklētājiem, dziļās mākslas un kultūras pārstāvjiem diez vai šajā filmā izdosies saredzēt lielo odziņu un kulmināciju.

Juris Poškus
Juris Poškus Foto: LETA

Es jau biju zaudējis jebkādas ilūzijas vienā teikumā apvienot vārdus Latvijas kino un lieliska aktierspēle, bet re - brīnumi notiek, "Kolka cool" bija kā mātes glāsts pār manu vilšanās pārpilno dvēseli. Nudien, lai arī brīžiem ir pamanāms nedaudz teatrāls tēlojums, tas netraucē filmas baudīšanai, radās sajūta, ka aktieri viens otram arī palīdzēja, viens otru filmēšanās laikā papildināja un pielaboja. Es vēlos īpaši izcelt Andri Keišu - ģeniāls, dabīgs tēlojums, kas mani pārliecināja par visiem simts procentiem. Turklāt, cik dzirdēti nostāsti, Artuss Kaimiņš tik ļoti ieslīdzis savā huligāna lomā, ka pirms pāris nedēļām pats izvicinājis dūres pie kādas no Rīgas izklaides vietām.

Vai es jau pieminēju, ka "Kolka cool" oficiālais skaņas rullītis ir vienreizēja dziesma? Lai arī filmas laikā dzirdams pat Linda Leen skaņdarbs, oficiālā dziesma ir "Chinawoman - Lovers are Strangers". Vērtē pats!

Šī ir tā reize, kad nevēlos režisoram piekasīties pie nepilnībām, bet ir daži sīkumi, kurus nespēju noklusēt. Vai melnbalta filma bija pareizā izvēle un vai tā tiešām raksturo pareizo atmosfēru? Bija momenti, kad tas izcēla dažus konkrētus kadrus, bija mirkļi, kad tas piešķīra "savādākas filmas" izjūtas, bet kopumā neesmu pārliecināts, ka tā bija pareizā izvēle. "Kolka cool" filmēta vasarā, mežos, pie jūras, pie aprakstītām sienām un tamlīdzīgi, esmu pārliecināts, ka skatītājam tiek liegtas daudzas vizuāli iespaidīgas detaļas tieši melnbaltās bildes dēļ. Otra lieta,

Ivetas Poles atveidotā Simona pamatīgi atšķīrās no pārējiem tēliem, tīri ar savu stilu un izturēšanos.

Neradās sajūta, ka viņa būtu pilntiesīga urlu vai gopņiku (kā nu kuram sirdij tuvāk) brandžas sastāvdaļa, un pie tā es nevainoju pašu aktrisi, bet gan viņas ārieni un apģērbu.

Nobeigumā gribētu pateikt Jurim Poškus un viņa komandai paldies par lieliski paveiktu darbu. Es apmeklēšu filmu otrreiz un noteikti iesaku to noskatīties visiem. Vai nu vienkārši laba latviešu kino dēļ, vai tāpēc, ka rīdzinieki var pasmieties par lauciniekiem vai laucinieki - pasmieties, kā rīdzinieki tēlo lauciniekus. "Kolka cool" ir laba filma, ar vienreizēju skaņu, burvīgiem kadriem, pārdomātu montāžu un tiešām smieklīgiem dialogiem, kas pasniegti latviešu kino neierastā stilā.

Vērtējums: 8/10

Filma tapusi ar Nacionālā kino centra, Valsts kultūrkapitāla fonda, Rīgas domes, "Media" programmas, kā arī Ulda Dinnes zināmo kultūras projektu atbalstītāju SIA "Alfor", kā arī AS "Capital" atbalstu. Šāda iniciatīva ir uzmanības vērta, jo privātā finansējuma piesaiste kino tapšanai ir samērā reta, uzsvēra producente.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu