Kāpēc reperi ignorē Gada balvu

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Felicija Vērzemniece/TVNET

Lai arī hiphopa žanrā pašmāju mūzikā šogad izdoti vismaz 30 (!) jaunu albumu, to autori savus darbus "Latvijas mūzikas ierakstu Gada balvai 2011" nav iesnieguši un šā iemesla dēļ ceremonijas organizētājiem šo nomināciju šogad nācies likvidēt. TVNET vērsās pie pašiem hiphopa māksliniekiem un Gada balvas organizētājiem, lai uzzinātu, kas tur īsti ir par lietu.

"A ko tu domāji – ka kāds tev paijās te pa galvu? Zini, hiphops ir battls un mēs boikotējam s**a Gada balvu!"

Visai skarbus epitetus Latvijas mūzikas ierakstu Gada balvai sava pirms diviem gadiem izdotā albuma "Neatkarība" dziesmā "Īsts" veltīja pašmāju hiphopa "scēnas" veterāns Ozols. Līdzīgu viedokli savos darbos demonstrējis vairums vietējo žanra izpildītāju – šogad kategorijā "Labākais hiphopa albums" nav iesniegts neviens ieraksts, kaut arī pērn un aizpērn nominācija notika, uzvaras laurus plūcot attiecīgi Gustavo un Gačo.

Hiphopa mūzikas ierakstu saraksts 2011

Pašiem sava "Hiphopa gada balva"

Runājot par Gada balvu un viņa pārstāvētā projekta "Savs i savs" kandidatūras neizvirzīšanu, Ozols nav tik kritiski noskaņots kā minētajā dziesmā, tomēr sarunā ar TVNET diplomātiski paskaidro:

"Lielos vilcienos tas mūsu daiļradē un notikumu gaitā neko nemaina – esam tur izvirzīti vai neesam."

Viņaprāt, problēma slēpjas tajā, ka hiphopam, izņemot atsevišķus meinstrīma projektus, nav atbalsta radiostacijās un televīzijā, līdz ar to par žanra aktualitātēm zina vien retais. Vienīgais, kas labprāt pieņemot vietējo censoņu darbus, ir "Latvijas mūzikas kanāls". Patlaban šī subkultūra dzīvo neatkarīgi no citiem un organizē paši savu "Hiphopa gada balvas" pasniegšanas ceremoniju, kurā vairākās kategorijās apbalvo labākos pašmāju reperus.

bū-š: Gada balvas vadītāju attieksme ir izsmejoša

Viens no kvalitātes ziņā labākajiem vietējiem hiphopa māksliniekiem, kura dziesmām blakus patiešām var likt vārdu māksla, bū-š, skaidro, ka savu nesen klajā laisto albumu "Sēdies krēslā" nav pieteicis arī tādēļ, ka neredz tam nopietnu atspoguļojumu. Žūrijas locekļi, izvērtējot jaunos albumus, viņaprāt, izturas pārāk pavirši. Reperis atmiņā atsauc 2005.gadu, kad pats iesniedzis savu debijas albumu. Ar toreizējo žūrijas lēmumu daudzi, maigi izsakoties, tika atstāti vieglā šokā:

"Nominācijā ar tādiem reperiem kā Armands, Žaks un Reinšteins žūrija atļāva uzvarēt "Borowa MC", kaut viņi bija pateikuši, ka nav hiphops. Tas bija kā spļāviens sejā."

Abi uzrunātie izpildītāji pauž viedokli, ka Gada balvas vadītāju attieksme pret hiphopu salīdzinājumā ar cita veida mūziku bijusi ņirgāšanās. Kā viens no piemēriem minēta apbalvošanas ceremonijā martā, kad repu parodēja Saeimas deputāte un literatūrzinātniece Janīna Kursīte. "Tas tikai veicina sabiedrības attieksmi pret šo žanru kā muļķīgu. Tāpēc es ar savu mūziku turos tālāk no tās balvas," teic bū-š.

Mīlgrāve pārsteigta par humora izjūtas trūkumu

"Ja hiphoperiem trūkst humora izjūtas, esmu ļoti pārsteigta. Viņi vienmēr ir izcēlušies ar drosmi kritizēt un apsmiet visādas negācijas. (..) Ja tas viņus aizskar, es teikšu, ka kaut kas nav ar pašcieņu kārtībā," izpildītāja izteikumu komentē viena no Gada balvas organizatorēm, Elita Mīlgrāve. Viņa neuzskata, ka šādi izgājieni veicinātu sabiedrības attieksmi pret šo žanru kā nenopietnu. "Ja pasmaidīt pašiem par sevi nav okei, tad mēs nesapratīsimies."

Neskatoties uz izskanējušo kritiku, Gada balvas pārstāve pauž gatavību sadarboties arī turpmāk. Arī paši mūziķi nesaka striktu "nē" un "nekad", tomēr ir nesaudzīgi pret esošo ceremonijas kārtību un uzsver, ka nopietni jāpamaina pasākuma koncepcija.

"Jāķeras klāt kādam nopietnam cilvēkam un jāmet malā esošie organizētāji. Neviens no šīs balvas norises neiegūst, varbūt izņemot Kažu un Nikolaju Puzikovu,"

uzskata bū-š. Pēc viņa domām, izvērtējot mūziķus, jāpiesaista mūzikas industrijas cilvēki, kas tiešām zina, kas ir vārds "mūzika". Viņaprāt, Latvijā ir pietiekami daudz ekspertu, kas izprot indie mūziku, smago roku un hiphopu.

Žūrijā jābūt ar žanru un savstarpēji nesaistītiem cilvēkiem

Mīlgrāve gan nepiekrīt, ka žūrija darbotos nekompetenti. Ja pirms 15 gadiem tiešām bijis tā, ka mūziķus vērtēja paši izdevēji, šobrīd to dara par attiecīgo jomu lietas kursā esoši cilvēki, bet atsevišķi piedalās uzvarētāju noteikšanā vairākās nominācijās.

"Ja gribam aicināt vērtēt hiphopu tieši šajā nozarē darbojošos, viņi visi ir savstarpēji saistīti. Žūrijā tomēr jābūt tādiem, kas nav saistīti kādā žanrā un ar konkrētiem cilvēkiem," viņa saka. Atrast 20 neatkarīgus vērtētājus (tas ir minimālais skaits), piemēram, hiphopa nominācijai nebūtu viegls uzdevums.

Šogad organizētāji lielāku uzmanību pievērsīs žūrijas darba uzlabošanai, nosakot priekšsēdētāju. Šos pienākumus uzņemsies pazīstamā TV šova "Mūsu zelta dziesma" eksperte Daiga Mazvērsīte, un viņas kompetencē būs pārskatīt, izvērtēt žūrijas darbu kopumā un atsevišķi un rekomendēt izmaiņas nomināciju izveidē, žūrijas sastāvā, vērtēšanas stilā, kā arī kritērijos.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu