Ineses Zanderes jauno grāmatu atvēršanas svētkos

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

17. decembrī ar Ineses Zanderes jauno grāmatu atvēršanas svētkiem Jaunajā Rīgas teātrī noslēdzās izdevniecības „liels un mazs” rīkoto svētdienas bērnu grāmatu rītu virkne.

Kopā ar autori atskaņu kafiju dzēra mākslinieki Juris Petraškevičs, Ūna Laukmane un Edmunds Jansons. Ineses Zanderes jauno pasaku un dzejoļus muzikāla azarta pilnā uzvedumā spēlēja dzejnieces „krustbērni” - JRT aktieri Inga Alsiņa un Varis Piņķis un mūziķis Jēkabs Nīmanis. Daudzi bērni izmantoja iespēju pie brīvā mikrofona sacensties iemīļoto Ineses Zanderes dzejoļu skaitīšanā, un labi veicās pat trīsgadīgajiem. Uzvarētāji varēja „Iekšiņai un āriņai” un „Limonādei” savā grāmatplauktā pievienot jaunās grāmatas, bet āboli un saldumi tika visiem.

Izdevniecība sadarbībā ar Hansabanku, VKKF un „Arctic Paper” sagatavojusi mazajiem lasītājiem Ineses Zanderes un Jura Petraškeviča bilžu pasaku „Māsa un brālis”, kā arī „Kalendāru māsai un brālim”. Mākslinieks Juris Petraškevičs bilžu pasakas 32 lappusēs radījis krāšņu, glezniecisku pasauli, kurā ceļo grāmatas varoņi. Māsa un brālis vienlaikus sapņo vienus un tos pašus piedzīvojumus – taču katrs no viņiem savu sapni tulko citādi, piešķir notikumiem citādu nozīmi. Māsas sapnī visas pūles vērstas uz to, lai sasniegtu savu sapņu Ameriku, brāļa sapnī – lai atgrieztos no šīs Amerikas mājās. Pasākuma viesi bija arī animācijas studijas „Dauka” režisori. Roze Stiebra nākamgad kopā ar Juri Petraškeviču iecerējusi veidot animācijas filmu par māsu un brāli. „Kalendāra brālim un māsai” lappusēs mākslinieka interpretētie pasakas tēli pārtapuši 12 jaunos, gada ritumam pieskaņotos Ineses Zanderes dzejoļos.

Edmunda Jansona ilustrētais Ineses Zanderes dzejoļu krājums „Ja tu esi sivēns. 25 mīklupanti” lasāms visai ģimenei, jo tajā atrodami gan pavisam maziem bērniem domāti skaitāmie un ucināmie panti, gan lielākam bērnam piemēroti dzejoļi ar sarežģītāku tēlainību. Grāmatiņā apkopoti mīklupanti – „nepabeigti” dzejoļi. Katrā mīklupantā ir mazs tukšums, kurš gaida vārdu. Bērna uztvere lasīšanas procesā tiek aktivizēta, iesaistot viņu „mīklas minēšanā” – sižeti, atskaņas un ilustrācijas ļauj bērnam pašam „pabeigt dzejoli”, uzminēt vārdā nenosaukto galveno varoni. Grāmatas izdošanu atbalstījis VKKF.

Pirmsskolas vecuma bērniem domāta dzejas un bilžu grāmatiņa „Ceļojums ar lielo Šarloti“. Šī grāmata ir arī rotaļlieta – viegli iegaumējams sižetisks dzejolis un darbiņš paša rokām un iztēlei. Bērns, iepazīstot dzejoļa varoņus – garlaicības mākto Pēterīti un balto papīra lapu vārdā Šarlote, pats piedalās dzejoļa sižetiskajā attīstībā. Viņš var no grāmatā ievietotajām, locīšanai un zīmēšanai domātajām papīra lapām izlocīt pats savu kuği, cepuri un lidmašīnu, uzzīmēt savu ceļojumu. Ilustrācijas papildina arī padomi šo mazo brīnumu veikšanai. Grāmatas iznākšanu atbalstījis VKKF.

Pirmajā Adventa svētdienā izdevniecība „liels un mazs” pulcēja ģimenes ar bērniem Latvijas Mākslas akadēmijā, lai atvērtu grāmatu "Albums sīčiem. Latvijas māksla bērniem un pieaugušajiem (An Album for Tiny Tots. Latvian Art for children and adults)", ko sagatavoja kopā ar grāmatas „krustmāti” a/s “Latvijas gāze”, aģentūru TBWA\\Latvija un radošo kustību U25\\. Ienākumi par šo oriģinālo bilžu grāmatiņu, kas vienlaikus ir latviešu mūsdienu mākslas albums, tiek ziedoti laikraksta „Diena” rīkotajai labdarības akcijai „Saulainas dienas mūsu bērniem” – Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas remontiem.

Savukārt otrajā Adventa svētdienā Nacionālajā teātrī tika atvērts „liels un mazs” izdotais Ievas Samauskas dzejoļu krājums „Kā uzburt sniegu”. Dzejas uzvedumu, ko sagatavoja režisors Mārtiņš Eihe, aktieri Inga Misāne un Gundars Grasbergs, un mūziķis Niks Matvejevs, no 4. februāra varēs redzēt Nacionālā teātra repertuārā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu