Muzejam dāvinās traukus no Nobela pusdienu servīzes

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto / Rīgas birža

8.decembrī plkst.17 Mākslas muzeja "Rīgas Birža" ātrijā notiks svinīga ceremonija Alfreda Nobela (1833–1896) piemiņai, kuras laikā Zviedrijas vēstnieks Latvijā Viņa Ekselence Matss Stafansons (Mats Staffansson) dāvinās muzejam trauku komplektu no Nobela pusdienu servīzes, informē muzeja pārstāvji.

Nobela pusdienu servīzi (Nobel Dinner Service) 1991. gadā par godu Nobela prēmijas pasniegšanas 90. gadadienas svinīgajām pusdienām veidoja vadošie zviedru dizaineri. Kārina Bjerkvista (Karin Björquist) ir porcelāna trauku dizaina autore. Šķīvju krāsas simbolizē gadalaikus, kontinentus un pirmo Nobela prēmiju, tie izgatavoti porcelāna rūpnīcā "Rörstrand”. Gunnars Sirēns (Gunnar Cyrén) ir dizaina autors glāzēm un galda piederumiem.

Glāzes sarkanvīnam, baltvīnam un šampanietim izgatavotas stikla rūpnīcā "Orrefors”, bet galda piederumi – fabrikā "Genses”. Ingrīda Dessau (Ingrid Dessau) ir lina galdautu un salvešu dizaina veidotāja, tie izgatavoti "Klässbols" linu fabrikā.

Zviedrijā katru gadu 10. decembrī pēc Nobela prēmijas pasniegšanas ceremonijas Stokholmas rātsnamā "Bla Hallen” tiek rīkotas svinīgās pusdienas, kuras ir vienas no lielākajām pasaulē.

Foto: Publicitātes foto / Rīgas birža

1991. gadā Nobela prēmijas pasniegšanas 90.gadadienas svinīgajās pusdienās, ko rīkoja Viņa Majestāte Zviedrijas karalis un karaliene, bija ielūgti 1300 viesu. Uz ēdamzāles 65 galdiem tika klāti vissmalkākie linu galdauti, salvetes, servēti vairāki tūkstoši porcelāna trauku, glāžu un sudraba galda piederumu.

Dāvinājuma pasniegšanas pasākuma svinīgajā daļā skanēs zviedru komponistu skaņdarbi.

Dāvinājumu turpmāk varēs apskatīt muzeja pastāvīgajā ekspozīcijā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu