Pagājušā gada labākās izrādes (5)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

No 14. līdz 17. novembrim Valmieras, Liepājas, Daugavpils un Rīgas teātros varēs noskatīties pagājušā gada labākās izrādes.

Pirms teātra balvas pasniegšanas "Spēlmaņu naktī" četru dienu laikā iedzīvotājiem būs iespēja noskatīties 16 pagājušās sezonas labākās izrādes.

Nacionālajā teātrī izrādīs režisores Indras Rogas izrādi "Līgava bez pūra", Edmunda Freiberga "Ivanovu", Fēliksa Deiča izrādi "Rudens un ziema", režisores Ilzes Rudzītes "Zilo putnu", kā arī Regnāra Vaivara iestudēto "Mehānisko apelsīnu".

Savukārt Valmierā šajās dienās varēs noskatīties režisora Vara Braslas "Trīs draugus", Fēliksa Deiča izrādi "Bez vainas vainīgie" un Oļģerta Krodera "Idiotu".

Arī Liepājas un Daugavpils teātri ieplānojuši izrādīt savas iepriekšējās sezonas labākās izrādes.

Jaunais Rīgas teātris (JRT) izrādīs režisora Alvja Hermaņa lugu "Ledus. Kolektīva grāmatas lasīšana ar iztēles palīdzību Rīgā" un Elīnas Cērpas izrādi "Maigums".

Dailes teātra Dž. Dž. Džilindžers izrādi "Kaligula" izrādīs mākslas galerijā "Istaba", savukārt pavisam neierastos apstākļos naktsklubā "Depo" būs skatāma Teātra TT Laura Gundara izrāde "Artis klusē, Alise klusē". Plānots, ka izrādes vērtēs arī 35 ārvalstu eksperti.

Šogad "Spēlmaņu nakts" teātra balvai gan par labāko izrādi, režiju, gan inovāciju izvirzītas divas izrādes - Dailes teātrī iestudētā izrāde "Naži vistās" un Jaunā Rīgas teātra (JRT) izrāde "Ledus. Kolektīvā grāmatas lasīšana ar iztēles palīdzību".

Nominācijās "Gada režisors" un "Gada izrāde" izvirzīts Dž. Dž. Džilindžers un viņa izrāde "Kaligula" Dailes teātrī, Alvis Hermanis un JRT izrāde "Ledus. Kolektīvā grāmatas lasīšana ar iztēles palīdzību", Gata Šmita veidotā izrāde "Naži vistās" Dailes teātrī un Oļģerta Krodera veidotā izrāde "Idiots" Valmieras Drāmas teātrī.

Nominācijā "Gada izrāde" balvai izvirzīta arī Valmieras Drāmas teātra izrāde "Bez vainas vainīgie", bet uz balvu par labāko režiju pretendē Andrejs Žagars un iestudējums "Mcenskas apriņķa lēdija Makbeta".

Balva par gada inovāciju šogad tiks piešķirta pirmoreiz, un tai nominētas trīs JRT izrādes - "Ledus. Kolektīvā grāmatas lasīšana ar iztēles palīdzību", "Soņa" un "Maigums".

Šajā nominācijā balvai izvirzīta arī Dailes teātra izrāde "Naži vistās" un slovēņu teātra kompānijas "Betontanc" un latviešu aktieru grupas "Umka" kopprojekts "Šou-jor-feis".

Uz gada labākās aktrises titulu pretendē Nacionālā teātra aktrise Lolita Cauka par darbu izrādē "Rudens un ziema", Valmieras Drāmas teātra aktrise Dace Eversa izrādē "Bez vainas vainīgie", Rēzija Kalniņa par lomām izrādēs "Naži vistās" Dailes teātrī un "Pūt, vējiņi!" Nacionālajā teātrī.

Balvai nominētas arī Inese Kučinska par Romijas lomu Liepājas teātra izrādē "Sieviete no pagātnes" un JRT aktrise Sandra Zvīgule par darbu izrādē "Ledus. Kolektīvā grāmatas lasīšana ar iztēles palīdzību".

"Gada aktiera" titulam nominēts JRT aktieris Gundars Āboliņš izrādēs "Soņa" un "Ledus. Kolektīvā grāmatas lasīšana ar iztēles palīdzību", Gints Grāvelis un Ģirts Ķesteris par lomām izrādē "Kaligula", Intars Rešetins un Krišjānis Salmiņš par darbu izrādē "Idiots" Valmieras Drāmas teātrī, kā arī Artūrs Skrastiņš par lomām izrādēs "Spilvencilvēks" un "Naži vistās".

Nominācijā "Gada Latvijas autoru iestudējums" nominēti trīs autoru darbi - Ansela Kaugera "Artis klusē, Alise klusē" teātra TT iestudējumā, Ilmāra Šlāpina "Nakts tarifs" Jaunajā Rīgas teātrī un Genādija Trostjaņecka "Viens no jums" Rīgas Krievu drāmas teātrī.

Šogad pirmo gadu prēmijas saņems visi "Spēlmaņu nakts" balvai nominētie aktieri. Teātra darbinieku savienība katram nominētajam aktierim piešķirs 100 latu.

Galvenā balva tradicionāli būs skulptūra "Skatuves nagla" un 300 līdz 800 latu naudas prēmija.

"Spēlmaņu nakts" šogad notiks Liepājas teātrī 23.novembrī.

Komentāri (5)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu