"Ņujorkas kontrapunkts" šovakar Spīķeros

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto / "Sinfonietta Rīga"

1.decembrī plkst.19.30 koncertā "Ņujorkas kontrapunkts" uz Spīķeru koncertzāles skatuves tiksies divi lieliski solisti – obojists Normunds Šnē un klarnetists Guntis Kuzma, informē kamerorķestra "Sinfonietta Rīga" pārstāve Aija Semjonova.

Koncerta programmā Stīva Reiha matemātisko kalambūru klasika opusā "Ņujorkas kontrapunkts", Kšištofa Penderecka smalkās nakts ēnu dejas, Gustava Fridrihsona Obojas kvartets Kusamakura ("Zāļu spilvens") un Edgara Raginska jaundarba Visit India pasaules pirmatskaņojums.

Komponista Edgara Raginska skaņdarbs "Visit India" klarnetei, obojai un elektronikai tapis, iedvesmojoties no mūsdienu Indijas "tēva" Mahatmas Gandija dzīves. Skaņdarba radīšanā izmantoti vairāki Gandija izteikumi, transformējot tos skaņurakstā un izmantojot gan par melodijas, gan ritma un faktūras pamatelementiem.

Komponists Edgars Raginskis: "Komponēšanas procesā esmu saglabājis divus aspektus, kas sadzīvo 21. gadsimta Indijā, – laikmetīgumu un senatnes atbalsis. Gan akustiskie instrumenti (oboja un klarnete), gan elektronika iemieso abus šos aspektus. Kompozīcijas ideja kristalizējusies divu Indijas apmeklējumu gaitā 2009. un 2010. gadā, kad viesojos Utarkanhandas štatā Rišikešas un Haridvāras pilsētā. Tur pierakstīts arī kāda hinduistu mūka dziedājums, kas iekļauts skaņdarbā."

Stīva Reiha skaņdarbu "Ņujorkas kontrapunkts" 1985. gadā pirmatskaņoja amerikāņu klarnetists Ričards Stolcmens. "Ņujorkas kontrapunkta" ierakstā skan astoņas klarnetes un divas basklarnetes, savukārt koncertā solists spēlē vienpadsmito klarneti, kas tiek uzslāņota ierakstam. 1. decembra koncerta solo un ierakstā dzirdēsim klarnetistu Gunti Kuzmu, kurš kopā ar Latvijas Radio ierakstu režisoru Vari Kurmiņu pirms pāris mēnešiem radīja savu ieskaņojumu.

Klarnetists Guntis Kuzma: ""Ņujorkas kontrapunkta" atskaņojums man ir liels sapnis kopš pirmās reizes, kad dzirdēju to Emīla Dārziņa mūzikas skolā studiju laikā. Līdz šim mācību nolūkos spēlēju ar izdevniecības ierakstu, ko veicis franču klarnetists Alēns Damjēns. Taču vienmēr bija jūtama tembrāla nesakritība, tāpēc man ļoti svarīgi bija atskaņojumā spēlēt ar sevi.”

Koncertā dzirdēsim arī Freiburgā dzīvojošā komponista Gustava Frīdrihsona Rīgā vēl neskanējušo Obojas kvartetu un poļu lielmeistara Kšištofa Penderecka smalkās nakts ēnu dejas Klarnetes kvartetā, kas ir viens no 20. gadsimta brīnišķīgākajiem skaņdarbiem šajā mūzikas žanrā.

Koncertā piedalīsies orķestris "Sinfonietta Rīga" pirmā vijole Marta Jagmane, altu grupas mūziķe Zane Kalniņa un čellu grupas koncertmeistare Guna Āboltiņa.

Koncerta rīkotājs – VSIA "Latvijas Koncerti".

Biļetes uz koncertu var iegādāties "Biļešu paradīzes" kasēs un www.bilesupradize.lv.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu