Jaunajā sezonā Dailes teātrī būs vairāki jauniestudējumi

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Jaunajā sezonā Dailes teātrī būs vairāki jauniestudējumi, kas visdažādākajiem skatītājiem dos iespēju atrast savām interesēm piemērotu izrādi, pastāstīja teātra galvenais režisors Mihails Gruzdovs.

Lielajā zālē 18.septembrī pirmizrādi piedzīvos Rafija Šarta komēdija "Manu sievu sauc Moriss", kurā sieviešu lomas tēlos vīrieši, kas cītīgi vingrinās staigāt kurpēs ar astoņus centimetrus augstiem papēžiem.

Neuzticīgi, greizsirdīgi neveiksminieki vīri un krāpnieces sievas, laulāto draugu kaislības un ģimenes skandāli - komiskas un traģikomiskas situācijas tiek izspēlētas vodeviļas pikantajā vieglumā. Situāciju komēdijas attiecības, kas samudžinās arvien vairāk, atklāj slepenos instinktus, atgādinot šarmanto filmu "Džezā tikai meitenes" un tās vīriešus, kuri pārģērbjas par sievietēm. Katrā vīrietī ir sievišķais sākums, kam var būt un var arī nebūt sakara ar kleitu, zeķu un augstpapēžu kurpju valkāšanu. Dzīve ir spēle. Taču spēles ar pārģērbšanos nekad nav nevainīgas, un spēlētājs viegli kļūst par savas spēles upuri.

Lomas atveidos Valdis Liepiņš (Moriss Trussēns), Egons Dombrovskis vai Gints Grāvelis (Žoržs Morfejs), Lauris Dzelzītis vai Intars Rešetins (Katrīna), Pēteris Gaudiņš (Rožē), Lauris Subatnieks (Mariona Morfeja), Pēteris Liepiņš (Truabāla kundze), Juris Kalniņš (Truabāla kungs) un Ieva Pļavniece (Ieva). Režisors ir Rolands Atkočūns, scenogrāfs - Mārtiņš Vilkārsis, kostīmu māksliniece - Ilze Vītoliņa, horeogrāfe - Inga Krasovska, gaismu mākslinieks - Mārtiņš Feldmanis.

28.novembrī pirmizrāde būs Henrija Satona sociālajai drāmai "Psihs". Markam šajā dzīvē ir dota otrā iespēja. Viņam ir saprātīga, mierīga sieva, jauna māja, jauna ģimene un jauns bērns - gadiem veidots mazs gabaliņš paradīzes, kurā viņš ir pasargāts no visas pasaules. Viņš ir pilnībā laimīgs. Šoreiz visam ir jāizdodas. Un tad atgriežas pagātne, no kuras viņš tik ļoti centies aizbēgt. Viņa mazā, stabilā pasaule sāk brukt. Tajā ielaužas viņa pirmā meita, kuru viņš nav redzējis desmit gadus. Lilī ir meitene, kura šokē. Viņa apdraud viņa jauno ģimeni, kura tam nozīmē visu. Bet robeža starp mīlestību un naidu ir tik trausla.

Cilvēki salauž sirdi. Vārdi pieviļ. Ir pienācis laiks darboties. Ir laiks visu izlabot. Marks ir palicis totāli viens. Vienīgais, kas viņam ir šajā dzīvē, - Lilī. Viņas mīlošais tēvs viņu aizsargās no viņas pašas un jebkādām briesmām. Viņš rūpēsies par viņas labklājību katru viņas sasodītās dzīves dienu. Viņš nedrīkst atļauties pazaudēt Lilī atkal, viņš nedrīkst izlaist viņu no acīm. Viņš viņai nekad nedarīs pāri. Viņš atstās viņu sev blakus uz visiem laikiem.

Tas ir vēstījums par mūsu dzīves neglīto pusi un par tām apslēptajām skumjām, kuras mēs visi sevī nesam. Bet vienlaikus tas ir arī intriģējošs, nervus kutinošs ceļojums tajos mūsu apziņas drūmajos dziļumos, kurus mēs cenšamies turēt nostāk no citu acīm.

Lomas atveidos Rēzija Kalniņa (Kima), Ģirts Ķesteris (Marks), Kristīne Nevarauska (Nikola), Lilita Ozoliņa (Enna), Anete Krasovska (Lilī). Režisors ir Dž.Dž.Džilindžers, scenogrāfs - Kristaps Skulte, kostīmu māksliniece - Ilze Vītoliņa, kustību konsultante – Inga Krasovska, gaismu mākslinieks - Mārtiņš Feldmanis.

Romans Kozaks iestudēs Fjodora Dostojevska "Spēlmani", kura pirmizrāde paredzēta 2009.gada 30.janvārī.

Kūrvietā ar spēcinošiem avotiem un veselības ūdeņiem dziedēt dvēseli un miesu sabrauc visdažādākie ļaudis. Tepat līdzās ir arī spēļu nami, kuriem apkārt vienmēr rosās šaubīgas personas, laimes meklētāji un avantūristi. Visi sirgst ar mokošām kaislībām: pret sievieti, pret spēli, pret naudu. Alkas riskēt un pārkairinātas fantāzijas reibina galvu. Brīdī, kad dzīve tiek lauzta uz pusēm, pamostas nevaldāms kārdinājums likt uz spēles visu.

"Spēlmanis" ir daudzējādā ziņā autobiogrāfisks romāns, ko krievu ģēnijs raksta, lai tiktu vaļā no saviem spēļu parādiem. Krievisks vēriens fantāzijās par Dostojevska pieteiktajām tēmām nosaka Romana Kozaka skatuves versiju. Fantastiskajā, dīvainajā, neprātīgajā mīlas stāstā iesaistās spēle un tās noslēpumi. Šā vai tā, bet atrisinājumam ir jānāk. Katastrofas gaidas saspīlē gaisotni. Viens ruletes rata apgrieziens – un viss var mainīties.

Lomas atveidos Artūrs Skrastiņš (Aleksejs), Rēzija Kalniņa (Polīna), Jānis Paukštello (Ģenerālis), Lilita Ozoliņa (Vecmāmuļa), Ģirts Ķesteris (De Grijē), Artis Robežnieks (Misters Astlejs), Kristīne Nevarauska (M-lle Blanša). Scenogrāfs būs Mārtiņš Vilkārsis, kostīmu māksliniece - Ilze Vītoliņa, gaismu mākslinieks - Igors Kapustins (Tallina).

Nākamā gada 11.aprīlī pirmizrāde būs Ulda Marhilēviča un Māras Zālītes muzikālajai drāmai "Priekules Ikars". Jau tūkstošiem gadu cilvēki raugās uz putniem debesīs un sapņo par lidošanu. Sengrieķu teikas vēsta par nesaprātīgo Ikaru, kurš pacēlies pārāk tuvu saulei, kas izkausējusi viņa vaska spārnus. Bet latviešu senās leģendas slēpj stāstu par Priekules muižas neparasto kalēju, kurš apņēmies izkalt spārnus, kas neizkūst saulē. Viņam ir iespēja ievadīt jaunu laikmetu un kļūt par pirmo cilvēku, kas pārvarēs zemes smaguma spēku un paliks dzīvs.

17.gadsimta beigās kalēja smēde kļūst par vietu vienreizējam eksperimentam. Progresīvais Priekules muižas īpašnieks barons fon Korfs Kurzemes nākotni redz augstos vīros no zemas kārtas, gaišos prātos no tumšām būdām.

Taču jau senatnē cilvēki zināja, ka cilvēka ģēnija radītā labirinta ģeometrijas skaistumā slēpjas briesmas. Radošais cilvēks, kurš uzdrīkstas būt savādāks, sapņot vairāk, plašāk un augstāk, vienmēr ir apdraudēts. Apkārtējo muižas ļaužu intrigas, skaudība, māņticība un baznīcas ķeceru tiesas apdraud cilvēka prāta vēlmi atrauties no zemes. Bailēs no nezināmā viņi negrib upurēt savu ērto eksistenci neprātīgu ideju īstenošanai. Vienīgais ceļš, kā izbēgt no sava likteņa, - tiekties augšup.

Lomas atveidos Artis Robežnieks (Toms, Priekules muižas kalējs), Ilze Ķuzule (Dārta, Toma līgava), Gints Andžāns (Ješka), Indra Briķe vai Mirdza Martinsone (Ķerumāte), Juris Žagars (Frīdrihs Heinrihs fon Korfs), Akvelīna Līvmane, Esmeralda Ermale vai Ligita Skujiņa (Helēna fon Korfa), Gints Grāvelis (Ludviķis), Ivars Auziņš vai Valdis Liepiņš (Vagars), Sarmīte Rubule vai Aija Dzērve (Made), Olga Dreģe (Katrīne), Ilze Vazdika (Lizete), Jānis Paukštello (Mācītājs), Juris Bartkevičs (Grobiņas pilsētas galva un soģis), Harijs Spanovskis (Everss), Pēteris Liepiņš (Veiss), Juris Frinbergs (Fabriciuss), Pēteris Gaudiņš (Tiesas sekretārs), Intars Rešetins, Aldis Siliņš, Lauris Dzelzītis, Lauris Subatnieks (Dragūni), Artūrs Skrastiņš (Bende). Režisors būs Mihails Gruzdovs.

Bērniem taps Ēriha Kestnera "Punktiņa un Antons" iestudējums Dž.Dž.Džilindžera režijā, pirmizrāde paredzēta 2009.gada 29.maijā. Daži domā, ka Punktiņa ir briesmīgs bērns. Citiem liekas, ka viņa ir pirmklasīga. Viņa kniksē sienai un pārdod tai sērkociņus, viņa gribētu būt dvīne un labprāt spēlē smieklus, viņa skuj sunim bārdu un beidzot pat izgudro, ka viņai iekšā dīgst maza eglīte.

Savukārt Antons ir varens zellis, kurš nomokās un vāra, pelna naudu, maksā par ēdienu un īri un rūpējas par savu slimo māti, kura zina tikai bēdas, slimības un rūpes.

Kad vecāki pelna daudz naudas un viņiem nav laika saviem bērniem, mājās sāk zust sērkociņi. Punktiņa melo saviem vecākiem, un tas ir ļoti neglīti. Tas ir šausmīgi, bet ārkārtīgi interesanti. Šajā mājā visiem ir noslēpumi. Kaut kas te vairs nav kārtībā. Kad spēlē iesaistās kārnās guvernantes Andahtas jaunkundzes līgavainis Velna Roberts, viss sāk iet pa galvu pa kaklu. Kad tas nāks gaismā, tad tik būs tracis!

Lomas atveidos Ilze Ķuzule vai Ilona Balode (Punktiņa), Lauris Subatnieks vai Lauris Dzelzītis (Antons/Bremzera kungs), Dainis Gaidelis (Poges kungs), Sarmīte Rubule (Poges kundze), Ilze Vazdika (Berta), Marīna Janaus (Antona māte), Ieva Pļavniece (Andahtas jaunkundze), Aldis Siliņš (Velna Roberts), Gints Grāvelis (Gotfrīds Kleperbeins), Juris Gornavs (Hābekusa kungs), Pēteris Gaudiņš (Policists). Scenogrāfs būs Mārtiņš Vilkārsis, kostīmu māksliniece - Ilze Vītoliņa, kustību konsultante - Inga Krasovska, gaismu mākslinieks - Mārtiņš Feldmanis.

Ziemassvētku noskaņām veltīts koncerts ir ilggadēja un rūpīgi kopta Dailes teātra tradīcija. Gaiši mirkļi un cilvēciska tuvība gada tumšākajā laikā nepieciešami ikvienam. Par godu saulgriežiem katru gadu no jauna teātris cenšas meklēt un atrast ko jaunu, tajā pašā laikā neaizmirstot neatkārtojamo kopā būšanas sajūtu, ko dod pazīstamie, katram zināmie motīvi. Koncerta pirmajā daļā skanēs Austrumeiropas valstu Ziemassvētku dziesmas. Savukārt otrā daļa aizritēs dzejnieka Viļa Plūdoņa zīmē, kura dzejas tekstus mūzikā iemūžinājuši latviešu komponisti Raimonds Pauls, Jānis Lūsēns, Uldis Stabulnieks, Juris Vaivods.

Režisors Kārlis Auškāps, scenogrāfs - Mārtiņš Vilkārsis, kostīmu māksliniece - Ilze Vītoliņa, muzikālais vadītājs - Juris Vaivods.

Dailes teātra Mazajā zālē tiks iestudēta serbu rakstnieces Biļanas Srbļanovičas traģikomēdija "Siseņi", kuras pirmizrāde būs 8.oktobrī. Mūsdienu cilvēka vientulība, vilšanās un zaudētās ilūzijas, paaudžu kari un sadursmes, konflikti ģimenes locekļu starpā, neārstējamās brūces, ko cērt vistuvākie cilvēki, - pilsoniskās sabiedrības kodolīgais, asais portretējums ir padarījis lugu "Siseņi" (2005) par vienu no populārākajiem Parīzē dzīvojošās serbu dramaturģes Biļanas Srbļanovičas (1970) darbiem, kas tulkots vairāk nekā 20 valodās un atnesis viņai arī Eiropas teātra Jaunās realitātes balvu. Tas ir vienlaikus smieklīgs un traģisks darbs.

Tajā nav pozitīvo vai negatīvo personāžu, un jaunā dramaturģe nebūt nav iecietīga pret saviem varoņiem. Tie ir ļaudis, kuri grib iegūt, neko nezaudējot un necik nemaksājot. Kāds uztraucas par savu imidžu, kāds jūtas vecs, kāds grib justies svarīgs, kāds katru dienu pērk loto biļetes, kāds raksta veltījuma dzejoļus, kāds nemitīgi krīt uz nerviem, kāds nevienam nepatīk, kādam patīk citus šokēt, kāds nemitīgi izliekas, kāds ar augstskolas diplomu strādā par šoferi. Kāds ir kaut kas, kāds nav nekas.

Tomēr katram dzīvē pienāk krīzes mirklis, kad viņš pēkšņi apzinās to, ka šī dzīve reiz beigsies un ka pienāks neizbēgamais vecums. Traģikomiskā veidā mēs cenšamies ar šo nepatīkamo domu sadzīvot - samierināties, apiet, izvairīties, protestēt. Vecās vērtības sašķobās un izkristalizējas jaunas. Kādam izdodas no šā haosa radīt jaunu kārtību, bet citam ne. Un tomēr - lai cik slikti jums arī klātos, līdzās vienmēr atradīsies kāds, kuram iet vēl sliktāk nekā jums.

Lomas atveidos Rēzija Kalniņa (Nadežda), Ivars Auziņš vai Artis Robežnieks (Milans), Artūrs Skrastiņš (Fredijs), Kristīne Zadovska (Dada), Nora Anna Geidmane (Alegra), Mirdza Martinsone vai Indra Briķe (Žanna), Harijs Spanovskis (Makss), Juris Strenga (Igņatoviča kungs), Juris Bartkevičs (Joviča kungs), Aivars Siliņš (Simiča kungs), Olga Dreģe vai Ilze Vazdika (Petrovičas kundze). Režisors būs Mihails Gruzdovs, scenogrāfs - Mārtiņš Vilkārsis, kostīmu māksliniece - Anna Heinrihsone, gaismu mākslinieks - Igors Kapustins (Tallina), kustību konsultante - Inga Raudinga.

Dailes teātra repertuārā tiks iekļauta arī Tenesija Viljamsa nopietnā komēdija "Tas īsais pielāgošanās laiks", pirmizrāde paredzēta 14.novembrī.

"Tas īsais pielāgošanās laiks" (1960) ir luga, ko Viljamss raksta kā atbildi kritiķiem, kuri viņu dēvē par pagrimuma dziedoni. Kluss Ziemassvētku vakars ir tā viena nakts gadā, kad viens pāris vienkārši netraucē citu nesen precējušos pāri. Tomēr tieši šis vakars saved kopā divus savās attiecībās apmaldījušos pārus, kas mēģina tuvoties viens otram, atvērt durvis un uzbūvēt saprašanās tiltu pār bezdibeni, kas pavēries starp cilvēkiem. Visi apprec svešiniekus. Starp cilvēkiem ir briesmīgi daudz nezināmā.

Neaizsargātību un lepnumu, šaubas un bailes, attiecību sāpes un grūtības var pārvarēt tikai kopā. Ir tikai jāizdzīvo īsais pielāgošanās laiks.

Lomas atveidos Lauris Dzelzītis (Ralfs Beits), Maija Doveika (Izabella Haverstika), Gints Grāvelis (Džordžs Haverstiks), Sarmīte Rubule (Sūzija), Marīna Janaus (Makgilikadija kundze), Juris Gornavs (Makgilikadija kungs), Juris Frinbergs (Policists), Aija Dzērve (Dorotija Beitsa). Režisors Kārlis Auškāps, scenogrāfs - Aigars Ozoliņš, kostīmu māksliniece - Ieva Kundziņa, mūzikas konsultants - Gundars Cauka, kustību konsultante - Ilze Zīriņa.

Koncertu bērniem "Zirņu vakara gaidās" - muzikālu izrādi ar dziesmām un dzejoļiem pašiem mazākajiem teātra skatītājiem veidos režisors Valdis Liepiņš un muzikālais vadītājs Juris Vaivods. Aktieri Jānis Paukštello, Andris Bērziņš un Varis Vētra Ziemassvētku noskaņās ļausies savām bērnu dienu atmiņām, atdzīvinot visiem pazīstamās bērnu dziesmas, ko viņu vecāku paaudze reiz dziedājusi bērnudārzos un skolās.

Mirčas Eliades "Pie čigānietēm" iestudēs Viesturs Kairišs. Tas ir sens un fantastisks stāsts. Noslēpumainajā mājā skaistās čigānietes mīt jau gadiem ilgi. Visas valodas ap viņām vien grozās. Daži domā, ka šo nejēdzību vajadzētu aizliegt.

Klavierskolotājs Gavrilesku, kurš dod priekšroku dvēseles dzīvei un reiz sapņojis būt par dzejnieku, iemaldās pie čigānietēm, lai mēģinātu atcerēties savas dzīves drāmu. Kaut kas atgadījās. Viņa dzīves sapņu sieviete nekļuva par viņa sievu. Kas gan tāds varēja notikt? Apmaldījies pagātnē un sapinies pats sevī, viņš pūlas atsaukt atmiņā to, ko reiz ir pazaudējis. Viņš nedrīkst kļūdīties vēlreiz. Čigāniete, grieķiete, ebrejiete - viņas nedrīkst sajaukt. Viņš pats viņas izraudzījās. Viņam tikai tās jāuzmin. Tāda ir viņu spēle. Ja viņš tās uzminēs, viss būs brīnumskaisti.

Šeit, pie čigānietēm, laiks apstājas un sagriežas kā virpulī. Sāk notikt dīvainas lietas un risināties visneticamākie notikumi. Iespējams, ka tas viss ir kāds pārpratums. Lomas atveidos Valdis Liepiņš, Ieva Pļavniece, Kristīne Nevarauska, Ilona Balode, Lidija Pupure, Juris Strenga, Dainis Gaidelis.

Kamerzālē Dz.Dz. Džilindžers iestudē Gabriela Vitkopa "Nekrofilu", kura pirmizrāde būs 25.septembrī.

Nekrofili viens otru nemeklē. Viņi ir vientuļnieki, kuri izvēlējušies kontakta neiespējamību. Viņu mīla sakņojas neizsakāmajā. Tā ir ekscentriska, indīga un makabriski izsmalcināta. Mirušie ir pārpilni pārsteigumu. Tas ir skumjš stāsts par mūžīgu un neiespējamu mīlestību, kas spēj pieņemt visdažādākās formas. Nekrofila mīla ir tikai viena no šīs mūžīgās mīlas formām. Nekrofilam visu laiku jāšķiras no saviem mīļotajiem. Nekrofila mīlestība vienmēr ir bez atbildes.

Eross un Tanatoss - mīlestības un nāves nesaraujamā vienība - vēsta par vistumšākajām un briesmīgākajām cilvēka eksistences dzīlēm. Nekrofils ik uz soļa sastop nāvi, tāpat kā dzērājs pudeli vai spēlmanis - kārtis. Trūdēšanas drudzis un nāves triumfs izlīst bezgalīgā maigumā, kad miesā ielīst nakts. Nāve ir vissvarīgākais mūsu esamībā. Tas, ko cilvēks spēj pārdzīvot tikai reizi dzīvē - vai reizi nāvē. Lomas atveidos Ģirts Ķesteris un Kristīne Belicka.

4.oktobrī pirmizrādi piedzīvos Mihaila Bulgakova ekstravertās komēdijas "Suņa sirds" pirmizrāde, kas ir jaunās režisores Lauras Grozas diplomdarbs režijā.

Filips Filipovičs Preobraženskis un viņa uzticamais palīgs doktors Bormentāls veic eksperimentālo operāciju, pārstādot tiesāta alkoholiķa hipofīzi pieklīdušam sunim Šarikam. Aristokrātiskajā Maskavas dzīvoklī dzīve sagriežas ar kājām gaisā. Cilvēciskotais tips laka kurpēs nekaunīgi lamājas, dzenā kaķus un katru dienu iet uz cirku, turklāt vēl biedrojas ar šaubīgiem tipiem, kas aizstāv darbaļaužu intereses. Grūti pārvērst par cilvēku būtni, kas paradusi skraidīt pa izgāztuvēm un gulēt pavārtēs. Nekad nevar zināt, kas var iznākt no tāda Šarikova. Taču nav ko aprunāt suņus. Visšausmīgākais ir tas, ka Šarikovam ir nevis suņa, bet gan cilvēka sirds. Tomēr arvien ir vērts uzmanīties - kas zina, kas slēpjas klaiņojošu suņu smadzenēs.

Jaunā režisore lomas uzticējusi aktieriem Laurim Subatniekam, Valdim Liepiņam, Ivaram Auziņam, Dainim Gaidelim, Ilzei Ķuzulei, Ligitai Skujiņai, Ilonai Balodei un Artūram Grīnam. Izrādes scenogrāfs ir Reinis Suhanovs, bet kostīmu māksliniece - Jurate Silakaktiņa.

Dailes teātrī debitēs režisore Anita Sproģe, skatītājiem piedāvājot krievu rakstnieka, dramaturga un scenārista Alekseja Slapovska traģikomēdiju "Ne tāds kā visi citi", kuras pirmizrāde Kamerzālē notiks 31.oktobrī.

Izrādes scenogrāfiju veido Gints Sippo, bet kostīmus - Kristīne Abika. Solot labu humoru, bagātīgu izdomu un gudru izklaidi, Vīrieša lomā darbosies Andris Bērziņš vai Andris Makovskis, Sieviete būs šī gada jubilāre Ligita Skujiņa, viņas draudzeni spēlēs Esmeralda Ermale, bet Māti atveidos Ilze Vazdika.

Viņam ir skaidrs, kādu viņš iedomājas savu nākamo sievu. Pirms 12 gadiem viņš jau bija nolēmis precēties. Viņš savu vārdu turēs. Bet tādas lietas nedrīkst sasteigt. Nupat viņš ir ticis tik tālu, ka sācis lasīt iepazīšanās sludinājumus. Viņš nav vienkāršs cilvēks. Un arī sievieti viņš meklē atbilstošu - neikdienišķu, īpašu, ar sarežģītu dvēseli. Viņš vēlas apprecēt visizcilāko sievieti - ja ne šajā valstī, tad vismaz pilsētā. Jo viņš pats ir unikāls vīrietis. Viņš nav tāds kā visi citi. Viņš nebaidās atzīties, ka ir necils, ar materiālām problēmām, bez automašīnas un bez humora izjūtas. Tāpēc nevar rakstīt pirmajai, kas trāpās. Ir jāmeklē.

4.novembrī pirmizrāde būs Ivana Viripajeva "Jūlijs. Kāda maniaka stāsts".

Nolādētajā draņķa jūlijā mainās visa iepriekšējā dzīve un nākotnes plāni pārvēršas pelnu čupiņā. Nekā vairs nav. Brutāla cietsirdība, melns humors un sen pagājušās bērnības atmiņas - tas ir stāsts par vitālo, jukušo dīvaini, pret kuru pasaule izturas tikpat nežēlīgi kā viņš pret to. Visas durvis ir aizslēgtas, bet visa mīlestība ir tur - aiz šīm durvīm. Atslēgu nav. Tikai mūžīgi mūžos nebeidzams jūlijs.

Mākslai ir jāpasaka taisnība par mūsdienu dzīvi - sludina dramaturgs, scenārists un režisors Ivans Viripajevs. Māksla ir dialogs, kurā jārisina filozofiskas, sociālas, politiskas un ekonomiskas problēmas. Tieši šis maksimālisms jaunajam autoram ļāvis kļūt par savas paaudzes izjūtu un domu izteicēju.

Lomas atveidos Kristīne Belicka un Aldis Siliņš. Režija un telpa - Dž.Dž.Džilindžers, kostīmu māksliniece - Ilze Vītoliņa.

23.janvārī pirmizrāde būs Marka Reivenhila terapeitiskajai provokācijai "Shopping & Fucking".

Jau pats lugas nosaukums ir izaicinājums. "Shopping & Fucking" (1996) ir mūsdienu teātra kulta figūras Marka Reivenhila pirmā un vispazīstamākā luga, kas kļuvusi par sava laika teātra notikumu un iemantojusi skandalozu slavu. Oriģināls, drosmīgs un asprātīgs, Reivenhils izmanto teātri kā platformu, uz kuras runāt par šodienas aktuālajām problēmām. Te valda vaļīga leksika un ekstrēmas tēmas: vardarbība, sekss, narkotikas, netradicionāla seksuālā orientācija. Luga - sitiens pakrūtē, kas piedāvā ārstniecisku šoka terapiju.

Lugas personāži ir neiederīgie, liekie cilvēki - tie, kuri atrodas sabiedrības perifērijā, tie, kuri, mūsuprāt, nemaz neeksistē. Popkultūras patērētāju filozofija ar visā pilsētā izkaisītajiem grandiozajiem šopinga centriem savai domāšanai pakļauj pat viņus. Mūsdienu mediju ekspluatētais mīts par sabiedrības veiksmīgo cilvēku neizbēgami ielaužas jebkurā apziņā. Tūkstošgades mijas nihilisms atbalso apkārtējās pasaules neprātu. Viss ir darījums. Visu var pirkt un pārdot. Arī jūtas?

Lomas atveidos Intars Rešetins (Robijs), Juris Žagars (Marks), Aldis Siliņš (Gerijs), Ivars Auziņš (Braiens), Ilona Balode (Lulū). Režisore būs Laura Groza, scenogrāfs - Reinis Suhanovs, kostīmu māksliniece - Jurate Silakaktiņa.

Sezonas noslēgumā pirmizrādi piedzīvos Fjodora Dostojevska "Idiots".

Dostojevska varonis ir jauns cilvēks. Tāpēc jaunība un savas personības meklējumu laiks ir īstais brīdis, kad vērsties pie krievu ģēnija pasaules sāpju, neierobežotu kaislību un visaptveroša humānisma piesātinātā stāsta par dīvaino kņazu Miškinu, viņa mīlestību un apkārtējās pasaules nežēlīgi samīto cilvēka garu. Dostojevska tēlos atbildes uz saviem jautājumiem meklēs Dailes teātra 9.studijas jaunie aktieri. Viņu ienākšana teātrī ir ilgi gaidīts un cerību pilns notikums - gan pašam teātrim, gan arī skatītājiem.

Režisori Mihails Gruzdovs un Indra Roga, scenogrāfs - Andris Freibergs, kostīmu māksliniece - Ieva Kauliņa.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu