Stīvens Hokings, Leonards Mlodinovs "Vēl īsāk par laika vēsturi" (2)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Slavenais britu matemātiķis un fiziķis Stīvens Hokings (Stephen Hawking) plaši pazīstams ne vien kā zinātnieks, bet arī kā lielisku zinātnisku grāmatu autors.

Viņa darbs "Īsi par laika vēsturi", kurā izklāstītas aizraujošās teorijas par telpas un laika dabu, Dieva lomu radīšanā, Visuma vēsturi un nākotni, kļuvis par bestselleru visā pasaulē. Apzinoties, ka daudziem lasītājiem šīs sarežģītās tēmas tomēr nav viegli izprotamas, S. Hokings radīja bagātīgi ilustrēto grāmatu "Visums rieksta čaumalā", kas arī iemantojusi lasītāju atzinību.

"Vēl īsāk par laika vēsturi" (A Briefer History of Time) tapusi sadarbībā ar fiziķi un rakstnieku Leonardu Mladinovu. Tās mērķis ir stāstīt par Visuma tapšanas un uzbūves jautājumiem vēl vienkāršāk un aizraujošāk, kā arī iepazīstināt lasītājus ar atklājumiem, kas šajā jomā notikuši, kopš sarakstīta "Īsi par laika vēsturi". Relativitātes, izliektās telpas un kvantu teorijas skaidrojumiem tagad atvēlētas veselas nodaļas, sīkāk uzzinām par stīgu teoriju un satraucošiem jaunumiem visus fizikas spēkus apvienojošas pilnīgas unificētas teorijas meklējumos. Kopš 2005. gada rudens, kad grāmata iznāca angliski, tā jau tulkota 32 valodās un izdota 35 valstīs.

"Vēl īsāk par laika vēsturi" ir viens no sekmīgākajiem mēģinājumiem iepazīstināt plašāku sabiedrības daļu ar sarežģītām mūsu pasaules uzbūves teorijām. Grāmatā viss izklāstīts ar maziem un uzmanīgiem soļiem no astronomijas agrīnās vēstures līdz mūsdienu pūliņiem radīt Visuma apvienoto teoriju. "Vēl īsāk par laika vēsturi" ir lielisks ceļvedis "vienkāršajam lasītājam" ceļojumā pa Visumu, iepazīstot apbrīnojamos laika un telpas noslēpumus.

Stīvens Viljams Hokings devis lielu ieguldījumu kosmoloģijas un kvantu gravitācijas jeb melno caurumu izpētē. 21 gada vecumā ārsti zinātniekam atklāja amiotrofisko laterālo sklerozi un paziņoja, ka viņam nav atlicis dzīvot vairāk par trim gadiem Šobrīd Hokingam ir 65 gadi, un savas apbrīnojamās prāta spējas viņš vēl arvien liek lietā gan matemātikas un fizikas jomā, gan rakstniecībā.

Ar savu grāmatu palīdzību Hokings mēģina parādīt, kā meklē atbildi uz diviem pamatjautājumiem par Visumu: kurp tas dodas un kā tas sākās?

Sadarbībā ar Leonardu Mlodinovu top jauna grāmata pieaugušajiem, bet kopā ar meitu Lūsiju Stīvens Hokings īsteno senu sapni – raksta aizraujošu triloģiju par Visuma noslēpumiem bērniem. Tās pirmā daļa tikko iznākusi angliski, nākamgad gaidāms izdevums latviešu valodā.

No angļu valodas tulkojusi Aija Čerņevska

Komentāri (2)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu