Oktobrī Dailes teātrī būs trīs pirmizrādes

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

25.augustā sākas biļešu iepriekšpārdošana uz Dailes teātra oktobra izrādēm, kuru vidū arī trīs pirmizrādes - "Siseņi", "Suņa sirds" un "Ne tāds kā visi citi", informēja teātra sabiedrisko attiecību vadītāja Liene Jakovļeva.

8.oktobrī pirmizrādi Mazajā zālē piedzīvos Mihaila Gruzdova iestudētā serbu autores Biļanas Srbļanovičas traģikomēdija "Siseņi".

Mūsdienu cilvēka vientulība, vilšanās un zaudētās ilūzijas, paaudžu kari un sadursmes, konflikti ģimenes locekļu starpā, neārstējamās brūces, ko cērt vistuvākie cilvēki, - pilsoniskās sabiedrības kodolīgais, asais portretējums ir padarījis lugu "Siseņi" (2005) par vienu no populārākajiem Parīzē dzīvojošās serbu dramaturģes Biļanas Srbļanovičas (1970) darbiem, kas tulkots vairāk nekā 20 valodās un atnesis viņai arī Eiropas teātra Jaunās realitātes balvu.

Tas ir vienlaikus smieklīgs un traģisks darbs, kurā nav pozitīvo vai negatīvo personāžu, un jaunā dramaturģe nebūt nav iecietīga pret saviem varoņiem. Tie ir ļaudis, kuri grib iegūt, neko nezaudējot un necik nemaksājot. Kāds uztraucas par savu imidžu, kāds jūtas vecs, kāds grib justies svarīgs, kāds katru dienu pērk loto biļetes, kāds raksta veltījuma dzejoļus, kāds nemitīgi krīt uz nerviem, kāds nevienam nepatīk, kādam patīk citus šokēt, kāds nemitīgi izliekas, kāds ar augstskolas diplomu strādā par šoferi. Kāds ir kaut kas, kāds nav nekas.

Tomēr katram dzīvē pienāk krīzes mirklis, kad viņš pēkšņi apzinās to, ka šī dzīve reiz beigsies un ka pienāks neizbēgamais vecums. Traģikomiskā veidā mēs cenšamies ar šo nepatīkamo domu sadzīvot - samierināties, apiet, izvairīties, protestēt. Vecās vērtības sašķobās un izkristalizējas jaunas. Kādam izdodas no šā haosa radīt jaunu kārtību, bet citam ne. Un tomēr - lai cik slikti jums arī klātos, līdzās vienmēr atradīsies kāds, kuram iet vēl sliktāk nekā jums.

Jauniestudējumā piedalīsies Rēzija Kalniņa, Ivars Auziņš vai Artis Robežnieks, Artūrs Skrastiņš, Nora Geidmane, Mirdza Martinsone vai Indra Briķe, Harijs Spanovskis, Juris Strenga, Juris Bartkevičs, Aivars Siliņš un Olga Dreģe vai Ilze Vazdika. Radošajā komandā strādā arī scenogrāfs Mārtiņš Vilkārsis, kostīmu māksliniece Anna Heinrihsone un gaismu mākslinieks Igors Kapustins.

Oktobrī gaidāmas divas pirmizrādes Kamerzālē. Dailes teātra Radošajā laboratorijā 4.oktobrī notiks Mihaila Bulgakova ekstravertās komēdijas "Suņa sirds" pirmizrāde, kas ir jaunās režisores Lauras Grozas diplomdarbs režijā.

Filips Filipovičs Preobraženskis un viņa uzticamais palīgs doktors Bormentāls veic eksperimentālo operāciju, pārstādot tiesātā alkoholiķa hipofīzi pieklīdušam sunim Šarikam. Aristokrātiskajā Maskavas dzīvoklī dzīve sagriežas ar kājām gaisā. Cilvēciskotais tips laka kurpēs nekaunīgi lamājas, dzenā kaķus un katru dienu iet uz cirku, turklāt vēl biedrojas ar šaubīgiem tipiem, kas aizstāv darbaļaužu intereses. Grūti pārvērst par cilvēku būtni, kas paradusi skraidīt pa izgāztuvēm un gulēt pavārtēs. Nekad nevar zināt, kas var iznākt no tāda Šarikova. Taču nav ko aprunāt suņus. Visšausmīgākais ir tas, ka Šarikovam ir nevis suņa, bet gan cilvēka sirds. Tomēr arvien ir vērts uzmanīties - kas zina, kas slēpjas klaiņojošu suņu smadzenēs.

Jaunā režisore lomas uzticējusi aktieriem Laurim Subatniekam, Valdim Liepiņam, Ivaram Auziņam, Dainim Gaidelim, Ilzei Ķuzulei, Ligitai Skujiņai, Ilonai Balodei un Artūram Grīnam. Izrādes scenogrāfs ir Reinis Suhanovs, bet kostīmu māksliniece - Jurate Silakaktiņa.

Dailes teātrī debitēs režisore Anita Sproģe, skatītājiem piedāvājot krievu rakstnieka, dramaturga un scenārista Alekseja Slapovska komitraģēdiju "Ne tāds kā visi citi", kuras pirmizrāde Kamerzālē notiks 31.oktobrī.

Izrādes scenogrāfiju veido Gints Sippo, bet kostīmus - Kristīne Abika. Solot labu humoru, bagātīgu izdomu un gudru izklaidi, Vīrieša lomā darbosies Andris Bērziņš vai Andris Makovskis, Sieviete būs šā gada jubilāre Ligita Skujiņa, viņas draudzeni spēlēs Esmeralda Ermale, bet Māti atveidos Ilze Vazdika.

Viņam ir skaidrs, kādu viņš iedomājas savu nākamo sievu. Pirms 12 gadiem viņš jau bija nolēmis precēties. Viņš savu vārdu turēs. Bet tādas lietas nedrīkst sasteigt. Nupat viņš ir ticis tik tālu, ka sācis lasīt iepazīšanās sludinājumus. Viņš nav vienkāršs cilvēks. Un arī sievieti viņš meklē atbilstošu - neikdienišķu, īpašu, ar sarežģītu dvēseli. Viņš vēlas apprecēt visizcilāko sievieti - ja ne šajā valstī, tad vismaz pilsētā. Jo viņš pats ir unikāls vīrietis. Viņš nav tāds kā visi citi. Viņš nebaidās atzīties, ka ir necils, ar materiālām problēmām, bez automašīnas un bez humora izjūtas. Tāpēc nevar rakstīt pirmajai, kas trāpās. Ir jāmeklē.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu