Jaunais vilnis Žannu aiznesis plašumā (32)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Daugavpiliete Žanna Blagoveščenska, domīgi lūkojoties fotoobjektīvā, apgalvo, ka Starptautiskais jauno izpildītāju konkurss "Jaunais vilnis" Jūrmalā ļāvis iepazīt pašai sevi, jaunus draugus un pieskarties "zvaigznēm".

Kopvērtējumā viņa ierindojusies septītajā vietā. "Man patīk šī vieta, septiņi ir laimīgs cipars," atzīst Žanna.

"Es ļoti priecājos, ka piedalījos konkursā. Jā, katru dienu sastapu Allu Pugačovu, Valēriju Ļeontjevu, bet viņi taču ir tādi paši cilvēki kā mēs, vienīgā atšķirība - viņi popularitāti sasnieguši ar savu talantu un darbu. Nolēmu, ka konkursos vairs nedziedāšu, jo, man šķiet, žūrija lielākoties ir subjektīva pret konkursantiem, viņiem ir savi favorīti, kuriem jāuzvar. Piedalīšos festivālos, kas palīdzēs augt profesionālajā ziņā. Latvijas Radio mani uzaicināja ierakstīt disku, kurā būs gan manis sarakstītas, gan populāras džeza kompozīcijas. Dziedāšu dažādos džeza stilos, jo man nepatīk tīrais jeb klasiskais džezs. Mans producents Gatis Lazdāns sameklējis mūziķus, sastāda koncertu un pasākumu grafiku. Jau 18. augustā dziedāšu festivālā Aizkrauklē. Ceru, ka viens koncerts būs arī Daugavpilī," saka Žanna.

Maija sākumā Maestro Raimonds Pauls paziņoja, ka Žanna Blagoveščenska izcīnījusi ceļazīmi dalībai konkursa "Jaunais vilnis" finālā. Kopš tā brīža Žanna meklēja un spodrināja savu repertuāru, domās zīmēja skices skatuves tērpam. Viņa ierakstīja konkursa dziesmas un nosūtīja noklausīties konkursa rīkotājiem uz Maskavu. Kad vēja ātrumā atsteidzies jūlijs, Žanna tāpat kā citi finālisti, divas nedēļas pirms konkursa ieradās Jūrmalā.

"Ārpus mēģinājumiem mums nebija ne peldes jūrā, ne lielas atpūtas, katru dienu strādājām no plkst.11.00 līdz vēlam vakaram - gan dziedājām, gan pieskaņojām grimu un tērpus. Jūrā mums aizliedza peldēties, lai diezgan vēsā ūdens dēļ mēs nepazaudētu balsi," saka Žanna.

Jau pirmajās dienās viņai tika sagādāts nepatīkams pārsteigums. Konkursa režisors Aleksandrs Revzins lika nomainīt repertuāru, jo tas neatbilstot konkursa prasībām. Žannai piecās dienās bija jāapgūst jaunas dziesmas un Rīgā jāieraksta to muzikālais pavadījums. Žanna ir sarūgtināta, ka organizatori pret repertuāru iebilduši pēdējā brīdī, nevis pēc ierakstu noklausīšanās Maskavā. Līdzīgus režisora iebildumus saņēmusi arī Izraēlas dziedātāja Luna (Jeļena Perčuka). "Vajadzēja sākt visu no jauna. Gan mēģinājumos, gan konkursa pirmajos divos koncertos (visi koncerti notika pilnās zālēs, biļetes bija pārdotas) jutos kā zivs bez ūdens, jo režisora izvēlētās dziesmas man nepiestāvēja, nevarēju parādīt vokālās spējas. Tērpi gan patika. Raimonds Pauls mani mierināja, ka būšot pirmajā desmitniekā. Ja es būtu žūrijā, pirmo vietu piešķirtu amerikānietei Andželī Larouzai, Razmikam Amjanam (Armēnija) un Krievijas grupai "Jukebox"." Viņa piekrīt Maestro apgalvojumam, ka viņas balsij un dziedāšanas stilam citviet Eiropā būtu daudz vieglāk pakāpties pa konkursu kāpnēm nekā Latvijā, kur ir mazs mūzikas tirgus.

Žanna atzina, ka visi konkursanti bijuši draudzīgi. Viņa visciešāk sadraudzējusies ar Izraēlas dziedātāju Jeļenu.

Pārbraukusi mājās, Žanna vispirms labi izgulējās, pēc tam ēdusi mājās pagatavotos gardumus, jo kuņģis bija noguris no vienveidīgajiem Jūrmalas ēdnīcas ēdieniem. Līdz Aizkraukles festivālam Žanna atpūtīsies. Viņa pagaidām atlikusi malā ieceri par tālākām studijām, jo tuvākajā laikā sevi ziedos koncertiem, festivāliem un darbam ierakstu studijā. Žanna saka: "Droši zinu, ka studēšu džezu un klavierspēli, lai dziedātājas darbā varu apvienot balsi un klavierspēli. Rakstīšu dažādu džeza stilu kompozīcijas, dziesmas būs galvenokārt angļu valodā, lai tās varētu klausīties cilvēki dažādās valstīs. Es ticu, ka piepildīšu šo sapni!"

Konkurss "Jaunais vilnis" notika piekto reizi, un konkursanti cīnījās par balvu fondu 100 000 ASV dolāru. Pirmo vietu un 50 000 ASV dolāru balvu saņēmusi amerikāniete Andželī Laraouza, otro vietu un 30 000 ASV dolārus izcīnījis Džanni Fiorellino (Itālija) un trešo naudas balvu - 20 000 ASV dolārus - saņēmusi Sofiko (Gruzija).

Egita Terēze Jonāne

Komentāri (32)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu