Stīvens Iserliss "Kāpēc Bēthovens izgāza zupu" (1)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Slavenais čellists Stīvens Iserliss gluži vai atdzīvina sešus savus iemīļotākos komponistus, aizraujoši stāstīdams par viņu dzīvi un mūziku.

Te netrūkst nedz faktu, nedz smieklīgu nostāstu un zīmējumu, tāpēc šī grāmata būs saistoša lasāmviela bērniem un viņu vecākiem, kā arī labs ierosmes avots mūzikas skolotājiem.

Katra grāmatas nodaļa veltīta vienam komponistam: Baham, Mocartam, Bēthovenam, Šūmanim, Brāmsam, Stravinskim. Tajā sniegts komponista portrets, mūzikas raksturojums ar norādi uz skaņdarbiem, kas bērniem varētu īpaši patikt, īsa komponista biogrāfija un dažādu interesantu viņa dzīves situāciju raksturojums.

Grāmata palīdzēs iepazīt un iemīļot slavenos komponistus, kā arī sniegs atbildes uz interesantiem jautājumiem, piemēram, kāpēc Baha dēli tēvu bija iesaukuši par “veco parūku”, kāda loma pie pusdienu galda bija ierādīta Stravinska papagailim un kāpēc Bēthovens izgāza zupu.

Stīvens Iserliss (1958) dzimis Lielbritānijā muzikālā ģimenē – viņa tēvs spēlēja vijoli, māte – klavieres, bet māsas – vijoli un altu. Stīvens izlēmis mācīties spēlēt čellu un drīz vien sapratis, ka mūzika ir viņa dzīves aicinājums. Savas mūziķa karjeras laikā viņš sadarbojies ar pasaules vadošajiem orķestriem un diriģentiem V. Aškenazi, S. Oramo, K. Deivisu, T. Kopmanu, K. Ešenbahu u. c. Stīvens Iserliss muzicējis arī ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri, atskaņojot Pētera Vaska Čella koncertu. Viņa interešu lokā ir senā, klasiskā un laikmetīgā mūzika. Iserliss darbojas arī kā pedagogs – vada starptautiskas meistarklases, lasa lekcijas augstskolās ASV, Eiropā un Austrālijā.

Varbūt arī tu zini, kā ir tad, kad esi pārliecināts – divi tavi draugi, kas savstarpēji vēl nav pazīstami, viens otram ļoti patiktu. Tu nevari vien sagaidīt, kad beidzot abus sapazīstināsi, un ļoti ceri, ka tiem labi saskanēs. Patiesību sakot, tieši šā iemesla dēļ uzrakstīju grāmatu. Man laimējās jau bērnībā „sastapt” visus šos komponistus – fantastiskus, reizumis traki apgrūtinošus, reizēm pagalam jocīgus, tomēr vienmēr apbrīnojami dzīvīgus cilvēkus. Un es gribu, lai arī tu ar viņiem satiktos, lai arī tev būtu šie draugi mūža garumā, kuri, kaut arī jau sen miruši, savā mūzikā turpina ar mums sarunāties vēl joprojām. /Stīvens Iserliss/

No angļu valodas tulkojusi Ināra Jakubone Denisa Zatravkina mākslinieciskais noformējums

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu