Vai televīzija mums skalo smadzenes? (71)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP

Par vēlēšanām. "Cilvēks gluži mierīgi var balsot, par ko vien grib, bet patiesībā viņš nevar ietekmēt to, ko viņš grib," apmēram šādi varam pārfrāzēt filosofa Artura Šopenhauera vārdus.

Tuvojoties Saeimas vēlēšanām, mūsu pašu brīvā griba un tās lielā nozīme nokļūst politiķu un viņu reklāmas kampaņu veidotāju starmešu gaismās. Mūsu [vēlētāju] dārgo uzmanību vēlas iegūt visi.

Taču vai tiešām mūsu brīvā griba ir tik brīva, kā mums šķiet?

Vai tiešām mēs savus lēmumus (nerunājot jau nemaz par to, kādu veļas pulveri izvēlēties), savu politisko izvēli veicam neatkarīgi un patstāvīgi?

Vai nav tā, ka patiesībā lēmumus pieņem zemapziņa un apziņa tikai sagudro stāstus, lai izskaidrotu šos lēmumus?

TV ir domāts, lai izskalotu smadzenes, bet internets - lai likvidētu pēdējo pretošanos

Lūk, kāds interesants piemērs (skat. video). Pirms diviem gadiem, kad ASV notika prezidenta vēlēšanas, televīzijas kanāla "Fox News" logotipā it kā nemanāmi iekļauts prezidenta kandidāta Džona Makeina (John McCain) un viņa kundzes Sindijas attēls. Vai šādu tēlu kombinācija ir nejauša sagadīšanās vai rūpīga un pārdomāta tā dēvētās subliminālās reklāmas tehnikas izmantošana, kas atstāj ietekmi uz mūsu zemapziņu? Jeb vienkāršiem vārdiem runājot - vai šādi skatītājiem netiek skalotas smadzenes un viņu izvēle neapzināti virzīta par labu vienam no kandidātiem?

Vienlaikus kādā citā televīzijas kanālā KMPS, kas pieder minētajam "Fox Television" stāstam par terorismu, fonā it kā nejauši redzama cita kandidāta - Baraka Obamas seja. Vai sagadīšanās? Vai apzināts sublimināls vēstījums?

Pirms dodaties (ja vispār dodaties) uz vēlēšanu iecirkni - apstājieties uz brīdi un palūkojieties sev apkārt! Izslēdziet televizoru un datoru! Atmostieties!

Kā teicis dižais domātājs Laodzi, "pasaule atmostas pa vienam cilvēkam vien".

Komentāri (71)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu