Noslēgsies "Saulkrasti Jazz 2009" (1)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Šodien (25.07.) Saulkrastos noslēgsies 12.starptautiskais džeza festivāls "Saulkrasti Jazz 2009", kas klausītājiem plkst.19 kompleksā "Minhauzena Unda" piedāvās kamerūniešu basģitārista Etjēna Mbapes un grupas "Su La Take" koncertu, informēja festivāla direktora asistents Māris Jonovs.

Vakara koncertā piedalīsies arī "Mirage Jazz Orchestra", savukārt plkst.12 kompleksā "Minhauzena Unda" notiks festivāla studentu koncerts.

Grupas "Su La Take" dalībnieku vidū ir basģitārists un vokālists Mbape, vokāliste Kate Ptī, saksofona un flautas spēlētājs Lorāns Bonē, ģitāristi Džims Grendkemps un Sedriks Bods, kā arī sitaminstrumentālists Nikolā Vikaro.

Grupas "Su La Take" nosaukums, tulkojot no kamerūniešu valodas, nozīmē "raizēm gals". Grupu dibinājis pats Mbape, un kopā mūziķi ierakstījuši arī tāda paša nosaukuma albumu, kurā ietvertas 14 dziesmas, no kurām 11 ir Mbapes oriģinālkompozīcijas.

Etjēns Mbape ir dzimis Kamerūnā, bet 13 gadu vecumā pārcēlies uz dzīvi Parīzē, kur drīz vien iesaistījies afrikāņu un džeza mūzikas apritē. Mācījies klasisko ģitāru un kontrabasu, pēc tam pašmācības ceļā apguvis basģitāras spēli. Sākumā atzinību guvis, spēlējot Francijas Nacionālajā džeza orķestrī, bet slavens kļuva, iesaistoties Parīzes fusion grupā "Ultramarine".

Bieži vien Mbape tiek salīdzināts ar viņa tautieti Ričardu Bonu, kurš vēl nebija izbraucis no Kamerūnas, kad Mbapes karjera jau ritēja pilnā sparā. Atšķirībā no Bona, kurš vairāk nosliecies uz afro-kubiešu un amerikāņu grūvdžezu, Mbape pieturas pie afrikāņu ritmiem.

Mbape pieder absolūtai pasaules elitei, par ko liecina ierakstu sesijas un koncerttūres kopā ar dažādām mūzikas slavenībām. Tāpat mūziķis četrus gadus sadarbojies ar mūziķi Džo Zavinulu, kurš, redzot Mbapes potenciālu, iedrošināja viņu uzsākt savu individuālo karjeru.

Šogad festivālā "Saulkrasti Jazz" atšķirībā no citiem gadiem vairāk piedalījās grupas no Latvijas.

Festivāla viesu vidū šogad bija Rīgas Doma kora skolas audzēkņi, Jāzepa Mediņa Rīgas Mūzikas vidusskolas ansamblis, grupa "Jam Orchestra", džeza mūziķu apvienība "Toms Rudzinskis Hipster 4 +", "Mirage Jazz Orchestra", "The Radio", Jolanta Gulbe un "Riga Groove Electro", dziedātāja Olga Pīrāgs, kā arī komponists Mārtiņš Brauns kopā ar grupu "Sīpoli" un gruzīnu grupa "Play 4 Place".

Festivāla laikā jaunie mūziķi apguva un pilnveidoja savas muzikālās dotības vokāla, sitaminstrumentu, ģitāras, taustiņinstrumentu, basģitāras un pūšamo instrumentu spēles meistarklasēs. Jaunos mūziķus radošajās nometnēs apmācīja augsta līmeņa pasniedzēji, kuru vidū bija arī vokālā pedagoģe Inga Bērziņa no Latvijas un pūšamo instrumentu speciālists no Lietuvas Ķēstutis Vaiginis. Meistarklašu pasniedzēju vidū bija arī Keiko Maknamara no Japānas, Deivids Bekers no ASV un citi.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu