Sākas pirmais «Baltijas simfoniskais festivāls»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Pirmo reizi visu triju Baltijas valstu trīs labākie orķestri apvienojušies kopīgā projektā, izveidojot «Baltijas simfonisko festivālu», kas tiks atklāts šā gada 10. martā ar Lietuvas Valsts simfoniskā orķestra koncertu Rīgā, Lielajā ģildē. Projekta ietvaros visi trīs orķestri sniegs koncertus visās trijās Baltijas valstu galvaspilsētās.

Festivālā piedalās Igaunijas Valsts simfoniskais orķestris galvenā diriģenta Nēmes Jervi vadībā, Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris galvenā diriģenta Andra Pogas vadībā un Lietuvas Valsts simfoniskais orķestris galvenā diriģenta Gintara Rinkēviča vadībā.

«Šī Baltijas valstu triju lielo simfonisko orķestru savstarpējā turneja ir dzīves diktēta nepieciešamība, lai klausītājiem un arī pašiem mūziķiem būtu iespēja tuvāk iepazīties ar kaimiņvalstu klasiskās mūzikas kultūru. Turklāt šī gada koncerti iecerēti kā ieskaņa turpmākajai sadarbībai, jo 2018. gadā par godu visu Baltijas valstu 100. gadskārtai tiks veidoti īpaši kopīgi projekti, pasūtinot jaundarbus izcilākajiem Baltijas valstu komponistiem,» saka Indra Lūkina, LNSO direktore.

Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris (LNSO)
Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris (LNSO) Foto: Publicitātes foto

Plānots, ka «Baltijas simfoniskais festivāls» kļūs par regulāru starptautisku mūzikas forumu un būs arī viens no pamatakmeņiem Baltijas valstu 100. dzimšanas dienas muzikālajā programmā. Tādējādi Baltijas valstu simtgades svinības iegūs muzikāli augstvērtīgu, saturiski dziļu un starptautiski nozīmīgu svētku svinēšanas sastāvdaļu.

Atklājot festivālu ar koncertu 10. martā Rīgā, lietuviešus turnejā ved Latvijas publikas augstu vērtētais izcilu interpretāciju meistars Gintars Rinkēvičs. Līdzās lietuviešu mūzikas klasiķa Mikaloja Konstantina Čurļoņa saulainajai bērnības poēmai «Mežā» un Igora Stravinska vētrainajam, ekstātiskajam «Svētpavasarim» – Vestarda Šimkus ekspresīvais solo Morisa Ravela «Kreisās rokas koncertā». Jāatzīmē, ka Lietuvas Valsts simfoniskais orķestris iepriekšējo reizi sniedza koncertu Latvijā 1996. gadā.

Pirmais festivāla koncerts «Lietuvas Valsts simfoniskais orķestris un Vestards Šimkus» notiks Rīgā, 10. martā, plkst. 19 Lielajā ģildē.

10. martā plkst. 14 Lielajā ģildē notiks preses konference, kur LNSO vadība, kultūras ministrijas pārstāvji un Lietuvas Valsts simfoniskā orķestra mākslinieciskais vadītājs detalizētāk stāstīs par festivāla ideju, programmu, dalībniekiem, kā arī par turpmākajiem plāniem.

Sekojot daudzu citu nozīmīgu Eiropas kultūras institūciju praksei, kopš šīs sezonas LNSO dāvā iespēju jauniešiem un studentiem, uzrādot personu apliecinošu dokumentu, stundu pirms LNSO vakara koncertiem iegādāties neizpirktās biļetes par īpaši draudzīgu cenu – viena biļete maksās 5 EUR.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu