Izklaide & Kultūra: pēdējo desmit Top10 (2)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

TVNET 10 gadu dzimšanas dienā piedāvājam koncentrētu pārskatu par desmit svarīgākajiem, nozīmīgākajiem notikumiem un būtiskākajiem procesiem izklaides un kultūras jomā.

Ir milzīga atšķirība starp pēdējiem desmit gadiem un, piemēram, kādiem citiem gadu desmitiem 200, 300 vai 1000 gadu senā pagātnē. Šodien viss notiek daudz straujāk, daudz ātrāk, daudz nežēlīgāk un vienkārši daudz, daudz savādāk...

Visam notiekošajam sekot līdzi arī ir kļuvis daudz grūtāk, jo katru dienu, katru stundu, pat minūti visapkārt taču notiek tik daudz kas. Ne tikai Latvijā, bet, pateicoties globālā tīmekļa revolūcijai, arī citviet pasaulē varam sekot līdzi mūs interesējušiem notikumiem.

Arī žurnālistikā viena no galvenajām katra žurnālista funkcijām šajā interneta laikmetā, kļuvusi informācijas atlase. Kā raksta kāds gudrs vīrs,

"žurnālistikas galvenais uzdevums ir pienācīgi šķirot pārpilnību un koncentrētā veidā to nogādāt līdz lasītājam".

Lūk, pēdējo desmit gadu svarīgāko "Izklaides un kultūras" notikumu, parādību un tendenču apkopojums, TVNET acīm raugoties.

Realitātes šovu nasta

Gluži kā Reja Bredberija (Ray Douglas Bradbury) slavenajā antiutopijas darbā "451 grāds pēc Fārenheita" (1953) pareģots - par cilvēku labākajiem kaimiņiem, draugiem un pat ģimenes locekļiem pamazām kļuvuši televīzijas realitātes šovu varoņi. Šajā gadu desmitā dažādi realitātes šovi ne tikai pasaulē, bet arī Latvijā strādājuši kā televīzijas reitingu galvenais katalizators. "Big Brother", "Survivor", "Talantu fabrika" utt. Dzīvot savu (lai cik šķietami neinteresantu) vai svešu cilvēku dzīvi - tāds ir jaunais 21.gadsimta eksistenciālais jautājums.

Viens no pirmajiem realitātes šoviem "Survivor"
Viens no pirmajiem realitātes šoviem "Survivor" Foto: publicitātes

Bāmijāna Budas statuju pēdējās dienas (2001.gads)

Nekas nav mūžīgs. 2001.gadā islāma reliģijas fundamentālisti talibi iznīcināja vienu no pasaules senākajiem kultūrvēsturiskajiem pieminekļiem - 2000 gadus vecos klintīs izcirstos Bāmijānas (pilsēta Afganistānā) Budas, pamatojot savu rīcību ar to, ka islāms aizliedz attēlot dzīvas būtnes.

Tūlīt pēc statuju uzspridzināšanas sausuma nomocītajā valstī (Afganistānā četrus gadus nebija lijis) nolija lietus, ko talibu garīgais līderis mulla Muhammeds Omars izskaidroja šādi:

"Mēs sasitām elkus, un Allāhs mums atsūtīja lietavas."
Kareivis vēro klintis, kur kādreiz bija Bāmijāna Budu statujas
Kareivis vēro klintis, kur kādreiz bija Bāmijāna Budu statujas Foto: AFP/LETA

Tiek digitalizētas grāmatas

Pēc gadsimtu ilgām tradīcijām pēdējos desmit gados ir sperts revolucionārs solis grāmatu lasīšanas paradumu maiņā. Meklēšanas gigants "Google" sācis plašu grāmatu digitalizāciju, lai panāktu to, ko ar mūziku paveica "Apple", ieviešot "iTunes", tiešsaistes digitālās mūzikas lejupielādes servisu. Proti, tagad arī rakstītus tekstus iespējams lejupielādēt sev ērtāk lietojamās elektroniskajās ierīcēs. Tiesa, pagaidām vēl arī tradicionālās drukātās grāmatas nav zaudējušas savu vērtību un popularitāti.

Elektroniskā grāmata
Elektroniskā grāmata Foto: AFP/LETA

Televīzijas seriālu uzvaras gājiens

1990.gados par televīzijas seriāliem aktieri un kinomīļi izteicās nedaudz nievājoši, turpretī pēdējos desmit gados seriāls kā žanrs ir ieguvis jaunu kvalitatīvu jaudu. Komēdiju un asa sižeta seriāli "Lost", "Prison Break", "Arrested Developement", "30 Rock", romantiska rakstura "Desperate Housewives", "Gray's Anatomy" un animācijas "Family Guy", "American Dad" ir kļuvuši teju par katra cilvēka ikdienas rituālu. Arī lielās Holivudas zvaigznes vairs nesmādē piedāvājumus filmēties dažādos seriālos, galu galā pats Aleks Boldvins (Alec Baldwin) atzinis, ka piedalīšanās "30 Rock" izglābusi viņa karjeru.

"30 Rock"
"30 Rock" Foto: publicitātes

Ardievu, Hanter Tomson! (2005.gads)

2005.gada februārī pašnāvību izdarījis ASV kulta rakstnieks Hanters Tomsons (Hunter S. Thompson). 20.februārī pasaule kļuva par vienu izcilu rakstnieku nabadzīgāka.

Kopš septiņdesmitajiem gadiem ieroču fanātiķis, alkoholiķis un narkomāns dzīvoja laukos netālu no Aspenas, Kolorādo štatā, ASV. Svētdienas pēcpusdienā, 2005. gada 20. februārī, 37 gadus vecais Hanters S. Tompsons savas nocietinātās fermas virtuvē, kas kalpoja arī par kabinetu, iemalkoja "Chivas Regal", piezvanīja sievai un nošāvās. Hemingvejs bija viņa elks.

Hanters Tomsons
Hanters Tomsons Foto: Wikipedia/MDCarchives

Māksla turpina pārkāpt robežas

Šajā globalizācijas un informācijas gadu desmitā māksla devusies konceptualizācijas virzienā, tā netiek tik ļoti uztverta kā potenciāla patēriņa prece. Turpinās eksperimenti un robežu pārkāpšana. Māksla kļuvusi asprātīgāka, vieglāka - mazāk intelektuāla (skat. amerikāņu mākslinieka skulptūru "Baloon Dog", kas 2008.gadā izstādīta "Chateau de Versailles" galerijā Francijā).

Amerikāņu mākslinieka skulptūra "Baloon Dog", kas 2008.gadā izstādīta "Chateau de Versailles" galerijā Francijā
Amerikāņu mākslinieka skulptūra "Baloon Dog", kas 2008.gadā izstādīta "Chateau de Versailles" galerijā Francijā Foto: AFP/LETA

Antiglobalizācijas manifests

Globalizācijas laikmeta kritikas spilgtākais literārais manifests - žurnālistes Naomi Kleinas (Naomi Klein) darbs "No Logo" publicēts 2000.gada janvārī un atstājis milzīgu iespaidu pēdējo desmit gadu popkultūrā. Britu grupa "Radiohead" atzinusi, ka viņu albuma "Kid A" iedvesmas avots bijis tieši "No Logo". Darbs kļuvis par antikapitālisma firmas zīmi.

Globalizācijas nīdēju "svēto rakstu" "No Logo" autore Naomi Kleina
Globalizācijas nīdēju "svēto rakstu" "No Logo" autore Naomi Kleina Foto: AFP/LETA

JRT triumfs

Alvja Hermaņa vadītais Jaunais Rīgas teātris spējis iekarot ne tikai pašmāju teātra mīļu sirdis, bet guvis arī vairākus spožus panākumus Eiropā. Viena no Latvijas kultūras vērtīgākajām eksportprecēm šajos desmit gados sasniegusi augstākās radošās virsotnes.

Alvis Hermanis
Alvis Hermanis Foto: LETA

Ateisma un racionālisma filosofijas renesanse

Arvien drošāk mūsdienu sabiedrībā izskan racionālisma filosofijas balss. Viens no pēdējo gadu spilgtākajiem domātājiem - britu zinātnieks un filosofs Ričards Dokinss ar 2006.gada darbu "The God Delusion" radīja savdabīgu revolūciju cilvēku domāšanā. Termins "ateisms" sāk zaudēt savu negatīvo nokrāsu un kļuvis par kvalitatīvi jaunas domāšanas sistēmas stūrakmeni.  

Ričards Dokinss
Ričards Dokinss Foto: AFP/LETA

"Avatara" miljards un 3D renesanse

Kanādiešu režisora Džeimsa Kamerona (James Cameron) 3D zinātniskās fantastikas grāvējs "Avatars" kļuvis ne tikai par visu laiku komerciāli veiksmīgāko kino filmu, bet uzsācis trīsdimensiju (3D) formāta renesansi. Reti kura lielbudžeta Holivudas filma pašlaik netiek gatavota 3D formātā.

"Trīsdimensiju tehnoloģija ir ieradusies uz palikšanu, un esmu satraukts, veidojot tās daļu,"

nesen Seulas Digitālajā forumā teicis Kamerons, norādot, ka turpmākajos dažos gados jaunais formāts būs dominējošais filmu tirgū.

Džeimsa Kamerona "Avatars"
Džeimsa Kamerona "Avatars" Foto: AFP/LETA


Komentāri (2)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu