Pirmo reizi izdota grāmata, kura pilnībā veltīta Daugavpils teātrim

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Džeina Saulīte

Apgāds «Mansards» laidis klajā teātra kritiķes un mākslas zinātnieces Silvijas Geikinas grāmatu «Daugavpils teātris», kuras ietvaros pastiprināta uzmanība tiek veltīta tieši teātra vēsturei – tā kāpumiem un kritumiem, likvidēšanas briesmām un cerību pilnai atdzimšanai.

Bez vēsturiskiem faktiem tiek apskatīta arī Daugavpils teātra repertuāra daudzveidība laiku griežos un tas, kā mainījusies teātra loma pilsētas multikulturālās sabiedrības acīs.

Daugavpils teātra pirmsākumi sniedzas vēl 19. gadsimtā, laikā, kad biežākie tā apmeklētāji bijuši lielākoties karavīri un virsnieki no Daugavpils cietokšņa. Laika gaitā teātris spējis sapulcēt kopā visdažādākos cilvēkus. Teātrim ir bagāta vēsture, piesātināta ar kontrastiem. Grāmatas prezentācijas laikā 13. novembrī nelielu ieskatu grāmatas 400 lappusēs aprakstītajā Daugavpils teātra vēsturē sniedza teātra aktieri Kristīne Veinšteina un Egils Viļumovs. Savukārt par teātra komiskajām lappusēm atraktīvi vēstīja Māris Korsiets. Pasākuma svinīgo daļu papildināja muzikālā pauze Sanda Ulpes izpildījumā.

Foto: Džeina Saulīte

Silvija Geikina atzīmēja, ka Daugavpilī ir meklējamas viņas saknes, par kurām viņa bija piemirsusi. Tikai 2012. gadā, meklējot jaunu tēmu savam pētnieciskajam darbam, viņa pievērsās Daugavpils teātrim. Līdz ar to arī atausa alkas pēc dzimtās puses. Viņa piebilda, ka šī grāmata varētu būt labs iesākums, jo neatbildētu jautājumu un neizstāstītu atmiņu vēl palicis ļoti daudz, tāpēc rosināja arī citus pētīt Daugavpils teātra vēsturi.

Geikina raksta: «Ielūkojoties vēstures lappusēs, redzam, ka ir bijuši periodi, kad teātris uzkāpis gandrīz vai pašās augstākajās mākslas virsotnēs un licis par sevi runāt visai Latvijai, ir bijuši laiki, kad teātris izmisīgi centies pārvarēt līdzenuma grūtības, un ir bijis arī tā, ka iestudējumu mākslinieciskais līmenis bijis tik zems, ka licis runāt par teātra likvidēšanu vai reorganizāciju. (..) Pēdējos gados Daugavpils teātrī vērojama mākslinieciska augšupeja, un Latvijas teātru kopainā Daugavpils teātris sāk ieņemt savu mākslinieciski nozīmīgu un savdabīgu vietu.»

Grāmata «Daugavpils teātris» tapusi ar Daugavpils pilsētas domes finansiālu atbalstu.

www.apgadsmansards.lv

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu